Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: 155 1.8 TS wymiana silnika

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał TomAlf Zobacz post
    W takim razie ja też dołożę jedno pytanie. Mam zamiar kupić wiosną Alfę 155 1.8 lub 2.0 Twin Spark. Możliwe że wybór padnie na wersję 16 zaworową. Wiele czytam o przypadłościach tych silników i liczę się z dużym prawdopodobieństwem remontu motoru lub jego wymiany. Na rynku wtórnym jest jednak mało 16v do Alfy 155, czy można zastosować silnik 1.8 lub 2.0 TS z Alfy 156 w Alfie 155? Bo tych akurat nie brak. Wiem, że silniki w 156 mają nieco więcej mocy, ale może technicznie nie jest trudno włożyć je do 155?
    Z tymi kiepskimi opiniami o T.S jest tak że 95% winy uszkodzeń i niedomagań tych silników to wina mechanika i/lub właściciela tego auta...Poczytaj o wariatorze.Nie wiem czemu innym siadają???U mnie we wszyskich autach wytrzymał ustawowe 60tys km bez klepnięcia.Przy 156 będę wymieniał rozrząd a wariatora nie tknę bo kolejne 60tys wytrzyma.Co do silników 156 a 155 to nie ma problemu.Poza kolektorem dolotowym który musisz przełożyć wszystko pasuje.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfapier
    Mieszka w
    Elblag
    Auto
    ALFA ROMEO 155 2.0ts 8v swap na 2.5 V6

Domyślnie

te ciegielka co pytasz totrzeba przytrzymac kluczem 11 lub 10 tak mi sie wydaje juz nie pamietam

Toofik
    Gość

Domyślnie

no no no, brat wyciągał w Tipo silnik, a te jeden pieron i mi się przypomniało, tak te cięgla przytrzymać trzeba,. jeden kluczyk (cienki) 10 drugi 14 a trzecię się odkreca nakrętką od góry 13
    Silnik wyjechal do góry raze ze skrzynią, sanek nie trzeba było ruszać, trochę zabawy z ustawieniem go dobrze zeby o nic nie haczył i wylazł - we środe wkładam drugi

Toofik
    Gość

Domyślnie

Dobra, drugi silnik wjechał spowrotem pod maskę we środe, górą wraz ze skrzynią i osprzętem tak jak był wyciągany stary. W czwartek ożył i nawet jako tako pracuje, auto się napędza ładnie, skrzynka dobrze pracuje ale.... zawsze musi być jakies "ale". Silnik "kuleje" na wolnych obrotach. w zasadzie jestem na 95% pewny co jest. Swiece mają mocną iskrę jednak przewody są wykończone - na wolnych w ciemnościach jak się zajrzy pod maskę to jest dyskoteka na kablach, biją iskrą na boki gdzie się da, i w związku z tym 2 pytania:
    1 - gdyby po wymianie przewodów się nie poprawiło to gdzie szukac jeszcze przyczyn? może wogóle mozna gdzieś coś poprawić nie ruszając kabli - oczywiście są do wymiany ale pytam profilaktycznie gdyby jednak coś gdzieś można było poza nimi podregulowac albo co.
    2 - gdzie kupujecie kable do TS'a i mniej więcej w jakich cenach, ja sie już zorientowałem w cenie ale może ma ktoś jakieś dojścia, sprawdzone tanie sklepy itp Albo może ktoś ma jakies NOWE przewody których np nie zdążył u siebie zmienić i leżą a chciałby się pozbyć

szcze że to uważam że poprostu na wolnych obrotech nie ma odpowiedniej iskry a paliwo się leje do cylindra i go przylewa, bo taki jest objaw, jak mu się doda gazu to jest dobrze.

Pozdro

thing
    Gość

Domyślnie

jak masz dyskoteke pod maską to musi być to

części chłopaki z forum sprzedają, np. poutek, amigas

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    poznan
    Auto
    alfa 155 1.8 8v ; alfa 155 1.8 16v

Domyślnie

jesli po wymianie przewodow nie poprawi sie praca silnika na wolnych obrotach to proponuje sprawdzic przeplywomierz.Mialem taki sam problem swirowala mi na wolnych obrotach czasami gasla przy wciskaniu sprzegla przy dojezdzaniu do swiatel ogolnie masakra bo bylo tak zle ze nie dalo sie jezdzic najlepsze ze zaden z tych pseudofachowcow do ktorych oddawalem auto nie potrafil okreslic gdzie jest przyczyna robili auto tak ze na 2 tygodnie byl spokoj a pozniej dalej to samo(naciagacze).Wymienilem przeplywomierz i teraz wszystko jest cacy

Toofik
    Gość

Domyślnie

no widzisz, u Ciebie świrowały obroty i gasła, moja nie gaśnie obroty ma w miarę stabilne, ale praca silnika jest nierówna na wolnych obrotach, wystarczy dodaś troche gazu i git a na wolnych jakby właśnie była przylewana. myśle że świece mają slabą iskrę przez to że spieprza na boki zanim wogóle dotrze do świecy i jej podlewa świeczki. w poniedziałek abo we wtorek bede miał przewody nowe to napisze co się zmieniło i czy coś wogóle

Toofik
    Gość

Domyślnie

kable kupiem, przyszy w zeszly wtorek, wymienilem odrazu i jak ręką odjąl dzisiaj zalożylem nowy komplet hamujacy na przód, tarcze plus klocki, w przyszlym tygodniiu zabieram się za tyl, zobaczymy czy są zastane od dluzeszgo postoju czy trzeba bedzie nowe komplety. zostalo jeszcze wymiana wydechu i dzisiaj przy zmianie tarcz po zakręceniu kola wyczulem jakiś luz na zawieszeniu, musze zlokalizować gdzie jest i wyeliminować - no i chyba by bylo na tyle z doprowadzaniem auta do jazdy. poprzedni wlaściciel strasznie zaniedbal auto mechanicznie, na szczęście nie bylo bardzo kosztowne doprowadzenie do ladu.
    Przy okazji pytanie. czy poliftowy grill pasuje p&p zamiast przedlifta? bardziej mi się podoba, bym obie zmienil