jak najbardziej w domowych warunkach, klika kluczy, nowa uszczelka i jazda, pół godzinki, na spokojnie godzinka i zrobione
jak najbardziej w domowych warunkach, klika kluczy, nowa uszczelka i jazda, pół godzinki, na spokojnie godzinka i zrobione
zaden problem...opisze po krótce dla przykładu z alu deklem, (plastik to samo tylko 2 srbki mniej) wiec tak, odkrecasz wierzchnia osłone kabli...polceałbym jakos pozaznaczac które kable gdzie ida, np porobic ftki...odpiac kable, wykrecic cewki z uchwytów...tak zeby wszystko odłozyc na bok...(bynajmniej ja to odkrecałem bo zmieniałem pokrywe na plastik) odkrec wezyk od odmy, odkrecasz pokrywe, najlpeiej na krzyz...i stopniowo skakac po srubach...az całkiem odkrecisz...zdejmujesz pokrywe, dokładnie oczysc głowice góre i pokrywe dłó pod nowa uszczelka, obejrzyj starą moze zauwazysz cos nie pokojącego załóz bardzo dokładnie nowa uszczelkę...dobrze osadz pokrywe i skrecaj tez sakajac po srubach na krzyz stopniowo:p, reszta juz raczej logiczna, odwrotnosc rozkładania...
u mnie problem był: Pęknięta uszczelka pokrywy zaworów.
zapłaciłem za nią 50 zl w sklepie motoryzacyjnym.
żeby ją wymienić trzeba się dostać pod świece. Więc dałem to mechanikowi do wymiany.
mechanik mi za to krzyknał 50zł, 1 raz mi robili ale teraz sam sobie bede takie pirdołki wymieniał, szkoda płacic za prawdziwa błahostke...
Mam podobny problem i myślałem, że wariator mi przepuszcza olej, bo w jego okolicy zauważyłem mocne zabrudzenie. Przy oglądaniu silnika zauważyłem, że ubrudzona jest też plastikowa osłona paska z przodu. Otworzyłem pokrywę nad cewkami i z kolei okazało się że pierwsza cewka jest mocno uwalona, a w środku są niewielkie, ale widoczne ślady oleju. Po rozmowie z mechanikiem i dalszych oględzinach okazało się, że poprzedni właściciel zerwał jedną ze śrub pokrywy zaworów i samoróbka, którą wycudował, po prostu nie trzyma i lekko przepuszcza. Wylatujący olej ubrudził wariator i pociekł dalej, przez cewkę, aż spłynął na dół, po plastikowej osłonie paska. Pozostaje mi w tygodniu podjechać do mechanika i jakoś załątwić problem tej śruby. Czasem proste sprawy są przyczyną...
155 TS 1.8 16v - była
159 JTDm 1.9 16v - była
GT V6 3.2 - była
MiTo 1.4 - jest
Stelvio 2.0 Q4 - jest
Jak jest olej to tylko wymiana uszczelki !!! Nie ma co czekać, koszty znikome a problem znika :-)