dziękuję za odpalfa już rozebrana...w poniedziałek montowanie i będzie cacy
dzięki wam nie zrobi mnie mechanik w chu**
![]()
dziękuję za odpalfa już rozebrana...w poniedziałek montowanie i będzie cacy
dzięki wam nie zrobi mnie mechanik w chu**
![]()
Mam pytanie:
Od paru dni podczas ruszania ze skręconymi kołami słyszę delikatne buczenie. Dziś mając wolną chwilę sprawdziłem stan płynu od wspomagania i zobaczyłem że jest w zbiorniczku poniżej minimum o około 1,5 cm. Chciałbym go kupić i wymienić aby zaobserwować czy przestanie buczeć. Zalany jest płyn pomarańczowy podchodzący w czerwień, czy Tutela gi/a będzie dobry??? Gdzie go można kupić??? Dodam tylko że pod autem jest sucho. Zawsze parkuję na 1 miejscu i nie zaobserwowałem żadnej nawet najmniejszej plamy.
Jeżeli nawet masz wyciek to nie będzie żadnej plamy na ziemi pod autem. Wszystko zostanie na spodniej osłonie silnika. Trzeba by ją zdjąć i przyjrzeć się dokładnie od spodu. Też mam drobny wyciek, zlokalizowany na połączeniu gumowych przewodów wspomagania i chłodnicy płynu. Można to wymacać od góry z prawej strony przy chłodnicy wody. Czekam teraz na urlop żeby się tym zająć. Co do buczenia to wymiana płynu na nowy powinna pomóc. U mnie mam GI/A. Jest blado czerwony. Żadnego odcienia pomarańczu nie widzę. Rozważ wymianę. Płyn można łatwo dostać w serwisach Fiata. Bez problemu go nabyłem w Fiat Profesional. Jeszcze jedno: poziom sprawdza się przy zgaszonym silniku.
Olej już zakupiony 38 zł w serwisie Alfy w Gdańsku - dolałem na razie 100 ml. a w weekend wymienię cały płyn i zdejmę dolną osłonę silnika, aby zobaczyć, co w trawie piszczy.