Witam
Od 3 lat jeżdżę moją AR146 1.9 TD na oleju rzepakowym, który jest sprzedawany na sieci stacji Bliska (i ostatnio częściej go widzę na Orlenach) pod nazwą BIOester. Jest także dostępny na innych stacjach niesieciowych pod nazwą B100.
Zrobiłem na tym paliwie ok 70 000km
Teraz kilka uwag odnośnie pracy silnika na tym paliwie:
-latem nie ma absolutnie żadnej różnicy w porównaniu do ON(olej napędowy sprzedawany w Polsce ma 5-7% dodatków roślinnych czyli BIOestru). Nawet nie wyczuwam różnicy w zapachu(są tacy co im frytkami śmierdzi).
-zimą nie lałem tego paliwa gdyż silnik miał trochę ciężej zapalić i puszczał białego dymka przy rozruchu zimnego silnika, ale to trwało raptem chwilkę po rozruchu. Ostatnio jak ceny ropy poszły mocno w górę to skusiłem się i zalałem 20l BIOestu na orlenie(temp w nocy -10) i rano o dziwo pięknie zapalił(podgrzałem świece 2 razy) i zdziwiło mnie to...bo według tego co piszą na różnych forach...powinienem mieć problem
Co do wiosny i jesieni to różnica polega na tym że zimą jest sprzedawany BIOester zimowy (niższa temp. krzepnięcia).
Co do dodawania uszlachetniaczy to na początku cudowałem z tym....ale teraz widzę że to strata czasu i pieniędzy była.
U mnie wymiana filtra paliwa odbywa się raz w roku na wiosnę i nie zauważyłem aby to paliwo powodowało szybsze zużycie w/w filtru.