Felgi masz proste?
Może w zimie się wypukały
Felgi masz proste?
Może w zimie się wypukały
'wypukały'?
staly spokojnie w garazu ;]
aaa to sorry. Faktycznie napisałeś nowe koła. Myślałem że tylko opony zmieniłeś :-)
No to skup się na oponach w takim razie.
Ja 2 sezony temu w passacie b6 miałem opony które strasznie hałasowały z tyłu i okazało się że były wyząbkowane od strony wewnętrznej i dlatego hałasowały.
Wymieniłem na nowe i jak ręką odjął.
racja przedmówcy. Opony lub opona są wyząbkowane dlatego hałasują. nieraz tak wyją jak by łozysko było do wymiany. w tym wypadku do wymiany opony i będzie po hałasie
To tak z innej beczki - pulsujące buczenie, szczególnie podczas jazdy na łukach może też oznaczać padnięte łożysko. Jeśli masz osobno koła zimowe to przykręć je jeszcze raz na próbę i sprawdź, czy problem zniknie (jeśli tak to łożysko jest OK)
no i guma gumie nierownaja tez mam tera uzywki gumy i strasznie szumia, kwestia przyzwyczajenia
![]()
ps. do 17stek cisnienie 2.5 ???
znaczy buczenie bylo od 1 minuty jak zmienilem z zimowek na letnie wiec mam nadzieje nie jest to kwestia lozysk i innych takich.
W weekend powalcze z tematem i napisze jaki byl tego skutekdzieki wszsytkim za odpowiedzi!
to zapewne jest efekt ząbkowania oponhttp://www.opony.com.pl/artykul/zabkowanie-opon/?id=116
u mnie też to występuje /Michelin Pilot Primacy/ ale że opony mam w miarę nowe to nie będę ich wymieniał tylko i wyłącznie dlatego że są trochę głośniejszeefekt ten podobno nasila się przy częstej jeździe na długich i w miarę prostych odcinkach drogi. przy jeżdzie na wprost ząbki w oponach ścierają się mocniej zawsze z jednej i tej samej strony czyli w miejscu natarcia na asfalt. natomiast gdy jeździmy bo bardziej krętych drogach to ząbki w oponach się ścierają inaczej, bardziej równomiernie z każdej swej strony i efektu tego nie ma. u mnie jest ale mówię, da się z tym żyć
![]()
Jeżeli opona jest głośna to można próbować zmiany przodu z tyłem i lewej strony z prawą, po skosie, czasem pomaga.