Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Kompresor elektryczny

Użytkownik Rowerzysta Avatar GhostRider
    Mieszka w
    WPI
    Auto
    ....

Domyślnie

a powiem wam że to dziła , w brew pozorom . mam nawet pare sztuk na sprzedaż .
    tylko że mój kompressor wygląda bardziej jak turbinka
    nie mam jakiś 100 HP odrazu , ale zauważalny jest przyrost mocy

---------- Post added at 07:44 ---------- Previous post was at 07:41 ----------

testowałem go w bravo 1.8 GT i dało 134 KM
    Serwis Samochodów Włoskich Mr.Alfa
    ALFA ROMEO LANCIA FIAT ABARTH MASERATI FERRARI
    TEL.515-428-547
    Rembertów ul.Górna 1 05-555 Tarczyn

https://serwis-samochodowy-mralfa.business.site/

https://www.facebook.com/profile.php?id=61550785227458

Użytkownik Ogier Avatar artur76
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    166 V6

Domyślnie

Śmiech na sali, to nie może działać, odpowiedzieli zgodnie właściciele ropniaków ( z coolerami od TIR-ów, wydajniejszymi turbo z TDI od Vw, wystrojonymi u znanych w całej Europie tjunerach) Haha, nie może działać!! Haha, zero km, zero niutona!
    Artur
    Probably the strongest Sportwagon JTD in moja wieś 110 KM/275 Nm

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar rafalo
    Mieszka w
    Kedzierzyn-Kozle
    Auto
    Alfa156 1.8ts z 98r była Alfa GT 3.2 jest

Domyślnie

może coś to działa kiedyś słyszałem że za filtrem powietrza montowali wiatraki od kompa i niby coś to dawało

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

Czy to coś da czy nie da można tylko wyjaśnić pomiarami.Ciekawe tylko czy zysk powietrza dostarczanego silnikowi skompensuje obciążenie idące od alternatora.Pewnie tak,ale takie coś to noszenie drzewa do lasu.Zwykły supercharger i po sprawie,droższy bardziej skomplikowany ale i sprawniejszy-bo skakanie z energii mechanicznej na elektryczną i z powrotem to same straty.A ta moc 1 kW czy 2kW nijak ma się od faktycznych mocy klasycznych turbosprężarek rzędu kilkunastu kW.Ciekawe ile to robi hałasu,przypomina mi to modelarski silnik odrzutowy

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

Cytat Napisał artur76 Zobacz post
    Śmiech na sali, to nie może działać, odpowiedzieli zgodnie właściciele ropniaków ( z coolerami od TIR-ów, wydajniejszymi turbo z TDI od Vw, wystrojonymi u znanych w całej Europie tjunerach) Haha, nie może działać!! Haha, zero km, zero niutona!
    Artur
    Slabo w tej Twojej wsi, słabo...
    Krajcok
    GT JTD Q2 Rosso Scuderia 205 PS (historia)
    XKR 4.0 V8 kompressor

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Seat Leon FR

Domyślnie

Dobrze że nie mam IC od tira, i turbo od VW i nie stroił mi tego spec znany w całej euhopie

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Niski
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 3.2 GTA Q2

Domyślnie

AT 2000 kiedyś miała coś takiego w ofercie. Więcej trzeba by było się u nich pytać, czy jeszcze coś takiego robią i czy mają jakieś kreski na papierze.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał artur76 Zobacz post
    Artur
    Elektryczne turbo może mieć taką zaletę ,że może ładować już od niskich obrotów ,a sterowanie może być bardzo elastyczne,tylko ,że to może przydać się przy poprawianiu ekologii, bo pozwoli zrobić żwawsze silniki w autkach miejskich i ich dolnych zakresach obrotów,choć tu nasuwa się pytanie ,czy to " doładowanie" będzie stałe i pozwoli uzyskiwać stałę sprężanie.Ogólnie trzeba spojrzeć na charakterystykę sprawności takiego kompresorka i dodać przy tym sęs działania ,bo w przypadku turbo, energię mamy, mozna powiedzieć bonusowo,gdyż enegria spalin jest i tak tracona,czyli napęd turbo jest free,zaś w przypadku kompresorka nastąpi tylko mieszanie energii mechanicznej w elektryczną ,bo nastąpi zmiana energii ze spalenia dawki paliwa na energię mechaniczną,potem dzięki alternatorowi na elektryczną,a potem znowu spalanie paliwa.

Tutaj jest bardzo fajny link i daleko idące wnoski:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1212050.html

Wniosek ,po obliczeniach ,wyszedł taki ,że taka dmuchawak może pompować taką ilość powietrza,jaką potrzebuje silnik więc definicja doładowania w tym przypadku ma się bardzo kiepsko,bo jeśli otrzymujemy wartość powietrza równą wartości powietrza uciekającego sobie z rury wydechowej to efekt sprężania raczej nam nie nastąpi .

Po co montować takie " doładowanie" skoro silnik taką wartość powietrza " doładowanego" może sobie sam zassać .

Projektów z takim rozwiązaniem nie widać ,więc sprawa średnio opłacalna.Oczywiście ciekawostką było by uzyskiwać energię do takiego kompresorka przy np hamowaniu ( kers),ale zabawa była by droga i nie efektywna w dłuższym czasie uzytkowania.No i pozostał by problem doboru takiego kompresorka ,mogącego wytwarzać juz siakieś konkretne wartości doładowania.

Cytat Napisał rafalo Zobacz post
    może coś to działa kiedyś słyszałem że za filtrem powietrza montowali wiatraki od kompa i niby coś to dawało
    Każdy napotkany opór w dolocie tylko pogorszy nam osiągi,nawet jesli tam wsadzimy turbodymomena w postaci turbinek,alias wiatraków od odkurzaczy czy co tam sobie zażyczycie.

PS; właściciele ropniaków ,zwłaszcza tych troszke podkręconych,pamiętają podstawy fizyki ,jednak są wyjątki patrząc na twój przykład,panie Arturo.Acha
    ,to wydajniejsze turbo jest takie samo w jednostce VW 1,9 (ARL) i 1,9 16V JTD ,więc tu nas przechwaliłeś .

PS2;majster ,a od kiedy to intercooler ma powodować przyrosty mocy ??? Owszem przyrost mocy to skutek uboczny z powodu większej ilości tlenu w schłodzonym powietrzu,ale zadaniem IC jest obnizyć EGT i przede wszystkim utrzymywać kondycję naszego pedału gazu na stałym ,wysokim poziomie, nawet gdy temperatura sięga +30 stopni.Myślałem ,że to już wiesz
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 10-04-2011 o 12:20

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    złom

Domyślnie

Proponuję spalinową dmuchawę do liści w dolot. Nie będzie strat na alternatorze.
    1984 GTV6 3.2 24V