kolego chcem zalac srodek nie po to by odbudowac krzywke wałka tylko zeby zmniejszyc tarcie i zapobiec dalszemu zuzyciu krzywek.Kanały olejowe sa dobre jak kreciłem silnikiem olej odrazu sie pojawia w innym przypadku nie działały by hydrauliczne popychacze.
Nic ci bardziej nie zmniejszy tarcia niż dobry olej. Jeśli krzywki są uszkodzone to znaczy, że wystąpił jakiś czynnik który przerwał film olejowy. Może ktoś wcześniej jeździł bez oleju, albo dostały się do oleju jakieś zanieczyszczenia. Wałki są prawdopodobnie utwardzane powierzchniowo i jeśli wierzchnia warstwa się uszkodziła to to uszkodzenie na pewno będzie postępowało i to w szybkim tempie. Zostaw to na razie tak jak jest, tylko kontroluj je co jakiś czas. Jeśli będziesz widział dalsze zużycie, wtedy będziesz musiał je wymienić. Nie wydaje mi się, żeby używki w dobrym stanie kosztowały majątek.
Swoja drogą, ciekawy jestem efektu włożenia wałków od 3.0 do 2.5. Nie wiem na ile te silniki są podobne konstrukcyjnie, ale np w V6 w Oplu Omedze taki zabieg dawał wzrost mocy z fabrycznych 170 kucy na ponad 190.