i mam jeszcze jedno pytanko czy ten czujnik bedzie pasował od 2,0? pytam bo taki bym miał!
i mam jeszcze jedno pytanko czy ten czujnik bedzie pasował od 2,0? pytam bo taki bym miał!
Są dwie metody wymiany tego czujnika.
Ja robiłem od góry po wyjęciu rozrusznika.
Podobno można też od spodu z kanału - po odkręceniu obejmy wydechu. Tego też próbowałem, ale mało miejsca, więc dałem sobie spokój.
Czujniki były montowane różne w zależności od ECU.
Jeśli masz ECU M 1.5.5. to jest szansa, że od 2,0 z ECU M 1.5.5. będzie pasował. Ważne, żeby numery czujnika były zgodne. Jak wyjmiesz czujnik to sokojnie odczytasz ten numer - to jest tzw. 10 cyfrowy nr Boscha.
No i radzę zakładać czujnik nowy. Używany może być uszkodzony.
no to biore sie do roboty!
Ma znaczenie podstawowe - przecież pisałem, że numer musi się zgadzać.
piszesz o nt ECU M1,5,5gdzie ten nr jest? chyba ze odczytuje sie go z komp?
Jeśli Twoja alfa jest z 1999 r., jak podałeś w profilu to powinieneś mieć ECU Bosch Motronic M1.5.5.
A numer czujnika musisz odczytać z czujnika. Wieczorem zobaczę na swój stary czujnik, który niedawno wymieniałem, to mogę go podać, bo powinieneś mieć identyczny.
No mój Drogi wybawco SGO240 z klopotów wisze Ci DUUUZE piwo!! Wymieniłem dziś czujnik i bryka gada przejechałem 30km i niezgasła wiec to był czujnik wału korbowego! A juz zaczynałem wątpić w to!w czwartek zaprowadzam jeszcze alfetke do medyka i posprawdza mi jeszcze to i owo podłączy pod komp i pokasuje błedy w razie czego!