Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Carbon - kolektor ssący do GTA

ol3j
    Gość

Domyślnie

do 4.5tyś jest lepiej niż było, niestety później jest gorzej moment i moc spadają w porównaniu z serią, tzn sa jakieś dziwne falowania, dołki górki itp, coś ewidentnie jest nie tak, ale to juz pomijając przepustnice, podejrzewam że może być zasyfiały filtr powietrza oraz niewymieniane od nowosci świece (92tyś), na dniach wymieniam filtr na wkładkę BMC oraz świece na NGK i wtedy się zobaczy, ogolnie wynikiem jestem roczarowany
    w ruchu miejskim zdecydowanie lepiej się jeździ (od samego dołu do 4.5tyś + 20Nm w porównaniu z serią) ale później jest lekki dołek i falowanie momentu i mocy... dziwne, jakby brakowało paliwa...

co do przyspieszeń to nei mam q2 jednak (sprawdziłem) i mieli troche na starcie więc jest strata. opony nowe vredesteiny, ale yoko sa zapewne lepsze.

pomierz teraz swoje przyspieszenia bo jestem ciekaw ile mozna zyskac wywaleniem katów
    Niski a masz jakiś filmik jak ci to chodzi bez katalizatorów? jak dźwiek w środku oraz czy komp nie wywala błedów związanych z sondami?
    Ostatnio edytowane przez ol3j ; 06-08-2011 o 23:51

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Niski
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 3.2 GTA Q2

Domyślnie

Jadę na zlot może tam będzie hamownia to zobaczę czy się wbiję.

Co do dźwięku to mam trochę zryty tłumik środkowy i końcowy (czekam na nowe i nie mogę się doczekać) więc ogólnie chodzi głośniej, ale akurat mi się to bardzo podoba. Redukcja i mam wolny pas przed sobą

Jak wywaliłem środkowy katalizator i wstawiłem tej samej średnicy rurki to mi ją trochę zmuliło, więc poszły o minimalnie zmniejszonej średnicy i jest już ok.
    W przedziale 2300-3500 dźwięk się zmienił na początku nie mogłem tego zaakceptować. Teraz mi się już bardzo podoba.

Postaram się nagrać dźwięk z wewnątrz, i z zewnątrz jak znajdę troszkę czasu i wrzucę na youtube.

Co do błędów to raz mi wywaliło jak się wlokłem na 5 biegu 50km/h na 2tyś przejechanych kilometrów to chyba nie ma co się przejmować.
    Sondy zarówno te przednie jak i tylne zostały odsunięte na dorobionych przedłużkach tak, że tylko "liżą" spaliny i chodzi to bez zarzutu.

Aha ostatnio obspawałem przednią belkę i założyłem dolną rozpórkę i powiem Ci Olej, co się auto usztywniło to szok. Teraz zamontować muszę górną.

Co do hebli 330mm to jeszcze nie mogę wiele powiedzieć bo je docieram. Ale jak patrzę na dohamowania końcowe to jestem w ciężkim szoku. Myśle, że na zlot będą już gotowe do przetestowania.

i na koniec ostatnio leję do swojej VP Racing i auto zupełnie inaczej chodzi. Dużo lepiej, spokojniej. Spróbuj czy też będziesz miał takie odczucia.

ol3j
    Gość

Domyślnie

heble 330 hamuja o wiele efektywniej niż 305, mimo iż są tacy, którzy twierdzą inaczej.. ale zmieniają zdanie gdy sami sie przekonują ja mam u siebie Brembo oro nawiercane + klocek DS2500, hamuje czasami tak ze wyskakuje mi ostrzeżenie że spadło cisnienie oleju w silniku - olej poprostu przemieszcza się do przodu miski...

czekam na wkladkę BMC i zoabcze czy mi się ta góra odmuli, bo tak jak wspominałem dół poszedł o 20Nm w góre (zdecydowanie to czuć w jeździe w mieście) ale niestety od 4.5tyś jest o 20Nm mniej niż było w serii... no zoabczymy testy będa jeszcze trwał.. relacja niebawem

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

No moja po odetkaniu ma bardzo odczuwalnie uwolnioną górę. W zasadzie to od 5 tyś tak leci, że wpada na odcinkę nie wiadomo kiedy.

Co do hamulców to nie wyobrażam sobie, żeby nie było różnicy. W końcu jest o 1/3 więcej tarczy. Na dodatek grubsza więc nie powinna się przegrzewać.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Na przepływ oleju proponuję wykombinować taki diwajs:
    http://www.spruellmotorsport.com/sum...ay-p-2173.html

ol3j
    Gość

Domyślnie

mam kolektory bez katów - leżą w garażu, tylko troche obawiam się głośności wydechu.. czasami jeżdze alfą sobie do pracy (50km w jedną stronę) i nie chciałbym żeby mi uszy puchły ;D juz wiele takich głośnych aut w życiu przeszedłem i mam dość więc odnosnie wydechu to jeszcze musze to przemyśleć...

co do dolotu to mam troche zagadkę, bo większa przepustnica teoretycznie powinna być lepsza w górnych partiach obrotów - tam gdzie silnik potrzebuje więcej powietrza a ona stawia mniejszy opór, a jest na odwrót. Zastanawiam się czy może faktycznie zasyfiały filtr powietrza może mieć na to wpływ, ze w pewnym momencie jak silnik ostro zasysa - robi się podcisnienie w dolocie spore ze względu na brudny filtr powietrza.

Mam jeszcze jedną przepustnicę (mniejszą niz aktualna ale większa niż oryginał) ją tez mam zamiar przetestować.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Co do głośności wydechu to bym się nie przejmował, ale co do barwy dżwięku tak. Te kolektory bez katów mają proste rurki. No chyba, że masz takie
    http://www.supersprint.pl/ 147gta kolektory wydechowe. To krzywizna tych rur powoduje piękny dźwięk w Alfach.

ol3j
    Gość

Domyślnie

no właśnie mam supersprinta, tylko chce po kolei te mody wprowadzać, zeby nie było tak że jeden mod dodaje a drugi zabiera,.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

kupiłeś nowy, czy używkę i gdzie ewentualnie ją znalazłeś?

ol3j
    Gość

Domyślnie

na allegro jakis czas temu wyrwałem uzywke, osobiście nie jestem pewny co do oryginalności, co prawda znaczki ma i kształt oraz jakośc wykonania jest niezła, ale nieco różni się mocowaniami od oryginalu, ale możliwe ze je ktoś pod siebie przerabiał..