Bo go opluł,nie o taką sondę mu chodziło...
Bo go opluł,nie o taką sondę mu chodziło...
Dodam tylko że czujnik temperatury silnika dla ECU jest w 1.6 BX na drugiej głowicy - lewej...
Lewej czyli tej od strony kierowcy tak?
Co do sondy. To źle zrozumiałem, ale przynajmniej wesoło jest.
No i kolega ma omelany monitor :-)
Ostatnio edytowane przez Breke ; 04-06-2011 o 11:38
Po ostatniej akcji uświadamiajacej mi, że nawet gaśnięcie kontrolki wtrysku w tym samochodzie bywa dowolne, boję się udzielać odpowiedzi ze 100% pewnościąTak więc delikatnie zasugeruję, że w lewej głowicy (tej od strony kierowcy) nie ma żadnego czujnika temperatury.
Co do sondy fakt, wesoło wyszło. Ale lepsze to niż miałbyś wymienić sondę a dopiero potem się zorientować![]()
Ok będę szukał (na chłodnicy na pewno go nie ma jest tylko włącznik termiczny od wentylatorów).
Dam znać czy się znalazł :-)
Co do sondy to po odłączeniu jej kontrolka zapala się po 5-10 sekundach przy włączonym siniku.
No i jeszcze jedno czym różnią się wtrysk GM - Rochester są jakieś widoczne dla laika różnice?
Ostatnio edytowane przez Breke ; 05-06-2011 o 19:17
Tu masz aukcję z kolektorem od Rochestera
http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-14...649600675.html
Tu samochód z innego typu wtryskiem
http://otomoto.pl/alfa-romeo-145-okazja-C19222251.html
Zasadniczo na początku, przez kilka miesięcy montowano BOSCHA a mniej więcej od 1995 już Rochester
Ostatnio edytowane przez wojtekcem ; 05-06-2011 o 21:02
Pierwszy link to 1.6 BX z wtryskiem GM zwanym Rochester.
Drugi to 1.4 BX z wtryskiem IAW Magneti Marelli
W 1.6 BX na wtrysku GM - Rochetser musi być czujnik w kolektorku głowicy lewej (ten mały na głowicy) Patrząc od przodu auta wtedy na prawej głowicy na godzinie 11.30 nisko zasłania go bodajże regulator ciśnienia paliwa i coś tam jeszcze.
Dodam tylko że jest nagminnie nie podłączany przez mechaników bo go nie widzą. Fakt jest taki że od 10 lat go tam widzę.... Może dlatego że wiem że tam jest.
No to teraz ja się poduczę: Czy GM to General Motors? Że niby oni robili układ wtryskowy do późniejszych Boxerków 1.6?
No i wydaje mi się, że poprzednim układem był Bosch ale przyznaję, mogę się mylić.
Mam 1.6 Rochester i w lewej podstawce wtryskiwaczy nie ma żadnego czujnika a w prawej są 2. Kupowałem drugi silnik i to samo. Jesteś pewien?