to jak należy rozumieć tą rozbieżność podanych wartości w różnych instrukcjach ?? czy z biegiem czasu panowie inżynierowie doszli do wniosku że tak będzie lepiej![]()
to jak należy rozumieć tą rozbieżność podanych wartości w różnych instrukcjach ?? czy z biegiem czasu panowie inżynierowie doszli do wniosku że tak będzie lepiej![]()
kliza i stanlizak, ja już zgłupiałem spojrzałem więc do e-learn a tam co??
pod pozycją
FRONT WHEEL TOW-IN dwie tabelki z wartościami
1 tab -4mm +/- 1mm
2 tab -2mm +/- 1mm
REAR WHEEL TOW-IN dwie tabelki z wartościami
3 mm +/- 1mm
5,5mm +/- 1mm
i żadnych wyjaśnień do tabelek
wcześniej w elearn ustawiłem język ang oraz silnik 2.4 jtd 20V
i kij wie o co chodzi :/
Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"
To ja mam w przyszłym tygodniu jechać ustawiać zawiasy i sam nie wiem jak? .... Kto to wreszcie podsumuje? Trzy źródła i każde inne...... A ja myślałem że w instrukcji powinno być dobrze.
Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 31-05-2011 o 17:45
Ja nie za bardzo rozumiem wasz problem...
Jeśli jedziecie na komputerowe ustawianie zbieżności to program po wprowadzeniu danych auta sam wybiera kąty, łącznie z zakresem tolerancji dla danej osi. Wiem, że tyłu napewno sie nie ustawi na równo zawsze będzie ok 1% pochylone koło do wewnątrz. Poza tym poprawne ustawienie tyłu zależy też od jakości montażu tulei w zwrotnicy jeśli oczywiście była wymieniana.
Problem jest taki jak piszemy... Sa roznice. Ja jeszcze nie ustawialem ale bede i jak mam do jasnej ciasnej sprawdzic czy mnie nie robia w bambuko skoro nie ma wzorca? Gdybym tak sluchal tylko fachowcow i im wierzyl to bym mial golfa i zima w trampkach chodzil.
Czyli tak:
do roku 1999 ustawiamy jak w starej instrukcji (ja chyba taka mam - str.232)
po roku 1999 ustawiamy jak w nowej instrukcji (stanlizak - str. 251)
Czy tak?
Jak mogą zrobić Cię w bambuko skoro po wstawieniu danych auta do kompa pokazują Ci się ikonki parametrów dla wszystkich kół na monitorze i sam masz możliwość sprawdzenia czy mechanik ustawia dobrze zbieżność. Zazwyczaj są to strzałki na zielonym i czerwonym polu. Jeśli z danym kołem jest coś nie tak strzałka jest na czerwonym, jeśli dobrze to na zielonym, cała filozofia;-)
Zobacze po weekendzie ile zakladow ma takie maszyny w okolicyale cos mi sie wydaje ze na duze miasta przypada takich kilka a poza nimi to forget
a jak ktos wymienia koncowki to nie bedzie jechal 100km szukac wielkiego komputera
bo przeplaci to oponami.
Ale tak czy siak nie zmienia to postaci rzeczy ze zalozyciel tematu (jak i ja i inni) chce zanc jakie katy sa do ustawienia a nie jechac do tego co Ty![]()
nie oszukujmy się ale jest niewiele zakładów z komputerową zbieżnością a jeśli takowy się znajdzie to droższy od innych, zdecydowanie więcej jest z laserową zbieżnością.
Dokladnie tak.......
A wiec jezeli chodzi o ta wiedze to tak jak juz wspomnialem. Do '99 ustawiamy jak z instrukcji starej (str 232) a od 99' jak w nowej instrukcji (str. 251). Drugi wariant mamy potwierdzony.
A 166 do '99? Kto ustawial? Nie chcialbym byc pierwszy![]()
a w instrukcji do wersji poliftowej jest napisane
USTAWIENIE KÓŁ
Dla uzyskania wartości ustawienia kół zwrócić się do ASO Alfa Romeo.