Podociskaj wszystkie zlaczki - i powinno pomoc.
Obejrzyj, czy wszytsko pomontowales - moze cos niechcacy rozlaczyles. Tasme na razie zostaw, moze cos znajdziesz.
Podociskaj wszystkie zlaczki - i powinno pomoc.
Obejrzyj, czy wszytsko pomontowales - moze cos niechcacy rozlaczyles. Tasme na razie zostaw, moze cos znajdziesz.
licznik usterek to nie świecąca kontrolka wtryskiwacza. Rzecz dotyczy zapewne zapisania błędu w pamięci komputera. Z kontrolką wtryskiwaczy jest tak że jak jest awaria - to świeci, nie ma awarii to nie świeci (błąd zostaje zapisany tak czy siak w pamięci komputera).Napisał 75andrew155
imho lepiej odżałować 50 zł i jechać na komputer który wskaże Ci co dokładnie jest przyczyną awariiNapisał Silver156
Problem rozwiazany!! zle zlozony dolot !! ;/ hmm tzm tak dziwnie bo wszystko wczoraj poskladalem zeby w tych gumach ząbki i wypustki schodziły sie w jedność i tam jest taka część z siatką co wchodzi z nią wtyczka od przepływomierza , załozyłem tą część na odwrót i kontrolka zgasła od razu, złożyłem, przejechałem się i znów pięknie się jeździ !!![]()
Na każdym przepływomierzu jest strzałka oznaczająca kierunek przepływu powietrza. Wychodzi na to, że trzeba zawsze się zastanowić, zanim się przepływkę włoży do samochodu. A swoją drogą to ciekawe, dlaczego komputer pokazał błąd, skoro wtyczka była wpięta?
Mozliwe ja zadnych oznaczen nie zauwazylem jak to skladalem..probowalem zlozyc zeby wszystko pasowalo i nic nie odstawalo widocznie w Alfie jest odwrotnie heheno ale Temat zakonczony
problemy rozwiązany ! ja zadowolony bo będe na zlocie !!
Pozdrawiam i Dziekuje wszystkim za pomoc !!! :mrgreen:
usterka to także świecąca kontrolkaNapisał marekm
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Klasyfikowanie usterek:
Jeżeli uszkodzenie zostanie rozpoznane po raz pierwszy i będzie trwało przez okres czasu t > 0,5 s, wówczas zostanie ono zapisane jako "trwałe". Jeżeli to uszkodzenie następnie zniknie, wówczas będzie zapisane w pamięci jako "chwilowe". Jeżeli się ono jednak powtórzy, to będzie w dalszym ciągu zapisane jako "chwilowe" ale, uzyska status "usterki obecnej" po upływie tzw. "czasu zatwierdzania" - specyficznego dla każdej niesprawności.
Kiedy usterka zostanie sklasyfikowana jako "trwała", wtedy uaktywnia się funkcja recoyery. Kiedy uszkodzenie później zniknie - system powróci do normalnej funkcji odczytywania lub działania.
Niektóre typy uszkodzeń klasyfikuje się jako "ważne", tzn. ważne w odniesieniu do przepisów dotyczących kontroli zanieczyszczeń.
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996
Miałem podobny problem z kontrolką stanu oleju , uszkodzony czujnik wymieniłem na nowy i dopiero po 10 odpaleniu zgasła kontrolka braku oleju , może być tak że został odpiety przepływomierz co spowodowało zapalenie kontrolki błąd został zapisany i ponowne podłączenie jego nie koniecznie spowodowało zgaszenie kontrolki ale widać jest to błąd innego typuNapisał marekm
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996