Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: [147] 1.9 JTDM 120KM 2009 z Nowego Tomyśla

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał kiedroo Zobacz post
    Witam.
    We wrześniu kończę 18 lat i zdaję egzamin na prawko, jednak już teraz chciałbym kupić swój pierwszy samochód. Dysponuję 35 tysiącami. Zdecydowałem się na alfę romeo 147. Najbardziej zależy mi na niskim przebiegu i w miarę nowym roczniku. Musi być również w dieslu, ponieważ wtedy będę jeździć za darmo (...).

Oto co znalazłem:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-1-9-jtdm-120km-5d-17-C18892633.html

J
    est to Alfa sprowadzona przez dość znany komis samochodowy, mający wiele ofert. Cena 34tys, postaram się utargować do 32.
    Niestety komis ten jest położony 300km od mojego miasta. W tym tygodniu planuję jechać ją zobaczyć. Wcześniej jednak chciałbym się upewnić, czy się opłaca
    Co myślicie?
    Myślę, że zrobisz sobie wycieczkę "za jeden uśmiech". Powiem Ci dlaczego. W Belgii bezwypadkowa 147 ze 115-konnym dieslem, z rocznika 2006 i z przebiegiem 150 tysięcy km (wersja 3-drzwiowa) kosztuje mniej więcej 4500 Euro NETTO. To Ci daje 18000 PLN + VAT + transport + opłaty - no tak na okrągło tego wychodzi 25 tysięcy. Sama różnica w przebiegu spowodowałaby, że taka 147 kosztowałaby 10 tysięcy więcej, z rocznika 2006 !!! Nie wiem więc jakim cudem komuś udało się kupić 2-letnią 147-kę za cenę ok. 35% tego, co zapłacił za nią Belg w salonie, skoro rynkowa wartość tego auta w Belgii kształtuje się na poziomie conajmniej 50% kwoty salonowej.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Ogier
    Auto
    147

Domyślnie

Nie ma co gdybać, poproś kogoś z forum o obejrzenie auta, jak na oględzinach wstępnych uzna, że warto podjechać to jedź, daj na serwis i sam ocenisz czy warto brać taką okazję.
    Ktoś wspomniał o Alfie z 2005r. za 29.900 zł, dla mnie ta cena jest też stanowczo przesadzona jak za taki rocznik. Można wyrwać o wiele taniej.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar 145Q
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski/Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD M-Jet 2004

Domyślnie

Ja pisałem o Alfie Tomka, który wypowiadał się dwa posty wyżej.

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Cytat Napisał turtil Zobacz post
    Ktoś wspomniał o Alfie z 2005r. za 29.900 zł, dla mnie ta cena jest też stanowczo przesadzona jak za taki rocznik.
    Zdaje się, że to właśnie Tomek_KRK ją sprzedaje...
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kiedroo
    Mieszka w
    Tuchola / Bysław
    Auto
    147 1.9 JTDm 150KM diesel

Domyślnie

Dzięki koledzy za odpowiedzi.
    Przed chwilą dzwoniłem do tego komisu. Auto posiada pełne udokumentowanie i gwarantowany przebieg (w co oczywiście wątpię). Tak jak mówiliście - zostało sprowadzone z Belgii, od pierwszego właściciela. I tutaj jest haczyk:
    Kupili tą alfę po stłuczce. Wymieniony został lewy błotnik/zderzak (nie zrozumiałem dokładnie) i wyleciała bodaj. boczna poduszka powietrzna. Sprzedawca mówił, że wszystko już jest naprawione, wstawiona nowa kurtyna. Posiada dokumenty i zdjęcia przed naprawą i po naprawie.

Słyszałem opinie, że jeżeli już wyleciała poduszka to lepiej zacząć szukać innego auta. Niezbyt rozumiem ten tok myślenia

Co teraz myślicie? Opłaca się ją brać?

Użytkownik Ogier
    Auto
    147

Domyślnie

Jeśli zrobili to wszystko solidnie i mają zdjęcia - brać.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Nie ma co gdybać, poproś kogoś z forum o obejrzenie auta, jak na oględzinach wstępnych uzna, że warto podjechać to jedź, daj na serwis i sam ocenisz czy warto brać taką okazję.
    Ktoś wspomniał o Alfie z 2005r. za 29.900 zł, dla mnie ta cena jest też stanowczo przesadzona jak za taki rocznik. Można wyrwać o wiele taniej.
    No to wyrwij o wiele taniej bezwypadkową 147 ze 150-konnym multijetem i przebiegiem 70 tysięcy km, ze skórą, klimą automatyczną, itp. Może się podzielisz informacjami, gdzie się takie auta taniej wyrywa?

Nie wierzę w "delikatnie uszkodzone" 147 z 2009 roku, ze śmiesznym przebiegiem i ceną na poziomie dobrze utrzymanego rocznika 2007 z przebiegiem pod 100.000 km. Na miejscu zapewne się okaże, że to "delikatne uszkodzenie" tylko minimalnie zagniotło dach i wystarczyło 2x młotkiem klepnąć i już była nówka sztuka. Przecież w Belgii nie ma czegoś takiego jak rynek samochodów używanych - Belgowie kupują tylko nówki, a jak się im znudzą albo uderzą samochodem w kota, to go od razu oddają za pół darmo Polakowi.

Użytkownik Ogier
    Auto
    147

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    No to wyrwij o wiele taniej bezwypadkową 147 ze 150-konnym multijetem i przebiegiem 70 tysięcy km, ze skórą, klimą automatyczną, itp. Może się podzielisz informacjami, gdzie się takie auta taniej wyrywa?
    Chwalisz swoje kolego. Mi nie zależało na skórze, przebieg mam mniejszy, klimę ręczną i wyrwałem o wieeeele taniej. PS. rocznik też 2005r. Więc proszę Cię - bez farmazonów tutaj. Zależy od tego, na czym komu zależy. Fakt, silnik słabszy, ale dla mnie plusem jest opinia, że 8V są trwalsze i bardziej sprawdzone. Pozdrawiam.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kiedroo
    Mieszka w
    Tuchola / Bysław
    Auto
    147 1.9 JTDm 150KM diesel

Domyślnie

Zadzwoniłem jeszcze raz i poprosiłem o przesłanie zdjęć sprzed naprawy alfy, świeżo po wypadku.
    Oto one:

Dodam, że auto zostało już w pełni naprawione i wygląda tak: http://photos02.otomoto.pl/photos/original/C18/89/26/C18892633_4.jpg

N
    abrałem wątpliwości co do kupna. Ale przynajmniej sprzedawca uczciwy
    Zdaję się na Waszą opinie i rady.
    Ostatnio edytowane przez kiedroo ; 07-07-2011 o 16:36

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Krótko i na temat - auto na zdjęciach ma wywalone poduchy przednie. To świadczyło o bardzo mocny przeciążeniu jakie powstało w momencie walnięcia kołem w "coś". Teraz zastanów się - wyrwało koło z fabrycznych mocowań, nie masz ŻADNEJ pewności, że nie naruszyło to bardzo istotnych elementów dla bezpieczeństwa jazdy - chociażby punktów mocowania wahaczy. Będzie sukcesem, jeśli to auto jeździ po tej naprawie prosto. Będzie sukcesem, jeśli ma w miejscu poduszek poduszki, a nie zaślepki. Będzie dużym sukcesem, jeśli przy następnej stłuczce zachowa się tak, jak przewidział producent, być może ratując Ci życie.
    Poza tym takie uderzenie od razu rodzi pytanie - co np. z maglownicą - czy już stuka, czy zacznie stukać wkrótce? Co np. z dołem samochodu - czy przypadkiem nie wyrwał ktoś dziury w misce olejowej?

Jak mówiłem - okazji z Belgii NIE MA. Są auta albo w cenach ciut powyżej średnich allegrowych (i to są auta w miarę normalne), a cała reszta tanich okazji to są auta cofane, auta powypadkowe, auta cofane i powypadkowe, auta ze "znikniętym" VAT-em.

---------- Post added at 19:16 ---------- Previous post was at 19:13 ----------

Chwalisz swoje kolego. Mi nie zależało na skórze, przebieg mam mniejszy, klimę ręczną i wyrwałem o wieeeele taniej. PS. rocznik też 2005r. Więc proszę Cię - bez farmazonów tutaj. Zależy od tego, na czym komu zależy. Fakt, silnik słabszy, ale dla mnie plusem jest opinia, że 8V są trwalsze i bardziej sprawdzone. Pozdrawiam.
    Ale niestety my nie mówimy o 1.9 JTD 8V, tylko o 16V. To się MUSI przełożyć na cenę, nikt debilem nie jest, żeby oddawał auto z lepszą jednostką napędową za cenę auta z gorszą. Może silnik 3.2 V6 w 147 to jest też jakiś kibel, bo jest głośny i paliwożerny, dlatego te auta powinni oddawać w cenie 1.9 JTD 8V?

Tak samo jak obecność klimy automatycznej i skóry - dla Ciebie być może jest to detal, dla mnie nie - bo w 147 co jak co, ale fotele skórzane biją jakością ogólną welurowe (mówię zarówno o sztywności fotela jak i o jego trwałości). Ile to było to wieeele taniej? 3 tysiące? 5 tysięcy? jesteś pewien, że Twoje auto nie miało żadnych historii jak tutaj pooglądać można na zdjęciach wspominanej 147 z 2009?

I powiedz mi jeszcze, że dla Ciebie nie ma znaczenia, że auto było tak uszkodzone, jak oglądamy na zdjęciach od handlarza - przecież je można DOBRZE naprawić... tylko, że ta DOBRA naprawa to spotykana jest najczęściej w Baśniach Braci Grimm. W życiu każdy drutuje co się da, bo DOBRA naprawa takiej 147 to jest conajmniej 8 tysięcy do wyłożenia.

Żeby nie było - ja dopuszczam w autach, które kupuję, uszkodzenia. Mogą wyglądać mniej więcej tak:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ar_147_moja.jpg
Wyświetleń:	62
Rozmiar:	44.6 KB
ID:	29624

To nie zagraża bezpieczeństwu przyszłego nabywcy i nie będę się musiał zastanawiać, czy ktoś mnie nie poda do sądu, bo miał miejsce wypadek. A wypadek wyglądał tak, że się temu misiu kółko urwało, bo spawalim podłogę ze szwagrem w stodole...
    Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 07-07-2011 o 18:24