Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: ALFA 156 1.9 JTD chwilowy spadek mocy

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 156, 1.9 JTD, 105 KM

Domyślnie

wlasnie jak zresetowac zECu?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Ceasar07
    Mieszka w
    Speyer, Germany, Germany, Ząbkowice Śl
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTD

Domyślnie

chodziło mi o usuniecie błędów np. FiatEcuScanem i o sprawdzenie parametrów. w tym przypadku pedału przyspieszenia

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Torino
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    GT & Gtv

Domyślnie

Cytat Napisał bezel_ek Zobacz post
    Jestem posiadaczem alfy 156 1.9 JTD 105km. Od kilku dni mam jakąś dziwna przypadłość nie wiem co jest. Jadąc sobie samochodem na chwile tak jak by silnik stracił moc wciskam pedał gazu w podłego i nic dalej obroty silnika nie wzrastaja dopiero po puszczeniu pedału gazu i ponownym naciśnięciu silnik zaczyna pracować normalnie. Odłączyłem również przepływke i to nic nie pomogło. Dodam, że wczoraj wymieniłem filtr paliwa i powietrza bo myślałem że może przez to ale nic nie pomogło, mam zaślepione EGR. Po podłączeniu pod komputer nie wyskakuje żaden błąd i nie wiem co może być przyczyna
    takiego dziwnego zachowania silnika , a może wina leży w pedale gazy??

Objawy w 99% takie same jak u mnie w 1.9JTD. Po przekroczeniu ok 3tyś obrotów, następuje nagły spadek mocy. Minimalne przyspieszenie, brak dymienia i niepokojących dzwięków. Komputer nie wykazał w tej sprawie błędów na desce nic się nie zapaliło. Początkowo obwiniałem zyżytą sprężarkę,ale raczej jest sprawna. Dzisiaj jestem umówiony u znajomego mechanika, który sprawdzi o co chodzi.

Użytkownik Rowerzysta Avatar bezel_ek
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 280KM Q4

Domyślnie

kolego Torino jak będziesz znał swoja diagnozę to napisz o co chodzi w twoim przypadku

Mieszka w
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTD

Domyślnie

jeśli nie jedzie powyżej 3k to przepływomierz. odepnij i sprawdź czy odzyska dynamikę.

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

Od siebie dodam, że warto popróbować to na jakiejś bocznej, rzadko uczęszczanej drodze... Auto po odpięciu przepływki musisz trzymać na obrotach, żeby nie zgasło... jak zgaśnie w zakręcie, to AMEN, bo wtedy nie ma wspomagania i jest bieda (- a po odpięciu przepływki auto dostaje kopa i aż kusi, żeby przycisnąć ).

Sam kiedyś próbowałem... Gość z VW Golfa IV, który mnie mijał dziwnie się patrzył - nie wiem, co miało na to wpływ: przyspieszenie, czy smród spalonej gumy

Mieszka w
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Barus91 Zobacz post
    Od siebie dodam, że warto popróbować to na jakiejś bocznej, rzadko uczęszczanej drodze... Auto po odpięciu przepływki musisz trzymać na obrotach, żeby nie zgasło... jak zgaśnie w zakręcie, to AMEN, bo wtedy nie ma wspomagania i jest bieda (- a po odpięciu przepływki auto dostaje kopa i aż kusi, żeby przycisnąć ).

Sam kiedyś próbowałem... Gość z VW Golfa IV, który mnie mijał dziwnie się patrzył - nie wiem, co miało na to wpływ: przyspieszenie, czy smród spalonej gumy
    Dokładnie dodam jeszcze że musisz dbać o temperature opon bo może pojawić się graining xD ;D!

Użytkownik Rowerzysta Avatar bezel_ek
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 280KM Q4

Domyślnie

i usterka zdiagnozowana. okazało się że wypadł czujnik pedału sprzęgła dziwna sprawa bo po podpięciu pod komputer nie pokazywało żadnego błędu... Ale powiedzcie mi koledzy jaka powinna być mierzona masa powietrza przepływomierza na biegu jałowym bo wydaje mi się że przepływka padła. U mnie po podpięciu pod komputer pokazuje 415 mg

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

Ja mam podobny problem, ale występuje sporadycznie i tylko jeśli mam wciśnięty gaz do podłogi. Otóż jeśli chcę dużo dynamiczniej przyśpieszać z gazem w podłogę to zdarzy się, że albo na pierwszym albo drugim biegu po przekroczeniu 3,5 tys obr czuć takie mocno odczuwalne szarpnięcie, jeśli przyśpieszając naciskam gaz powoli do oporu takie coś jeszcze nie wystąpiło. Podczas tego szarpnięcia nie wyświetla się żadna kontrolka, tylko dwa razy przy dynamicznym ruszeniu z buksowaniem kół zapaliła się kontrolka wtrysku(to ta marchewka?)i silnik zgasł... Przepływomierz mam już drugi ale używany, na starym nie miała dynamiki, i też zgasła mimo wypiętej wtyczki, filtr powietrza i paliwa zmieniony, EGR chce zaślepić w ciągu tyg. Gdzie szukać problemu? Regulator ciśnienia paliwa? Czy jednak ten potencjometr pedału gazu?
    A po podłączeniu do kompa pokazał się błąd niskiego ciśnienia paliwa czy jakoś tak, mechanik zalecił wymianę filtra paliwa co zrobiłem a problem nie zniknął.

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

I wie ktoś coś gdzie problemu szukać?