Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Jaki wybrać komplet wahaczy na tył do AR156?

Użytkownik Romeo Avatar NightDay
    Mieszka w
    Zgorzelec/Gunzburg DE
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 119kw ROSSO

Domyślnie

Dokłądnie trzepaki nie zawsze się sprawdzają sam miałem przykład.Pewnego razu po zmianie klocków i przejechaniu hmm ok.200km miałem dziwne wycie w kole od kierowcy z przodu ale po 20km przestało i od tamtej pory na dziurkach słysze stukanie puste.Jechałem na trzepaki na zbieżność i wszyscy tacy fachowcy a nikt nie potrafił powiedzieć co jest.Przyglądnąłem się kole i co się okazało że nie ma tej zewnętrznej hmm sprężynki czy drucika który trzyma klocek i dociska do jażma.Zatem kupiłem nowe 22zł w ASO i cisza , widocznie przy zakładaniu klocków za słabo docisnąłem i odpadł.Tymsamym tak wyglądają fachowcy i trzepaki.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Pierwsze. Poprzecznych wahaczy TRW raczej próżno szukac. Już raz poruszalismy ten temat i jeszcze nikt takich nie widział. Są jedynie orginalne (ricambi) na pierwszy montaz, ale czy to są wahacze firmy TRW???
    Drugie. Wahacze wzdłużne raczej mało kiedy padają, szybciej lecą tulejki miedzy zwrotnicą a wahaczem wzdłużnym. jak ta tulejka jest wybita to poznac można to po tym, że dupa zaczyna pływac po nierównosciach. Co może sie objawiac chorobą morską

Użytkownik Romeo Avatar maciekm88
    Mieszka w
    Słupsk/Kępno
    Auto
    156 2.4 JTD 2003r

Domyślnie

ja byłem wczoraj u diagnosty ustawić zbieżność. przód jest w idealnym stanie(wszystko wymieniłem) ale z tyłem to nikt nie wiedział co jest. u pierwszego wyszło że wszystko jest do wymiany- łączniki, 6 wahaczy, tuleje... u drugiego- wszystko jest super, a koło z tyłu lata na boki i funie buja na koleinach- tak ma być, powiedział. wczoraj pojechałem do kolejnego. okazało się że tylko 2 poprzeczne są do wymiany... i też właśnie nie wiem czy zamontować jakieś całe wahacze, czy same tuleje poli...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar tryme
    Mieszka w
    wiosce pod Opolem
    Auto
    AR156 2.5 V6

Domyślnie

majster, u mnie właśnie poleciała guma z wahacza wzdłużnego. Reszta gum także nie jest w najlepszym stanie i chyba wymienię wahacze wzdłużne na Vemy a resztę gum zastąpię poliuretanami, bo do wzdłużnego poliuretanów nie ma.

Pytanie: Czy aby wybić tulejkę ze zwrotnicy konieczny jest demontaż całej zwrotnicy?

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Dasz rade bez demontażu zwrotnicy, tylko przygotuj sobie jakis odrdzewiacz, młotek i jakis płaski srubokret najlepiej taki maszynowy do bicia. Robiłem i z kanału i z gleby jak nie było kanału wiec da sie.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał czaja18 Zobacz post
    A wie ktoś jak sprawdzić zużycie wahacza wzdłużnego?

u mnie objawem był wyciek glikolu ( w ori wahaczu wzdłużnym TRW w gumie jest płyn glikol ) i wyraźne głośne stuki przy najechaniu na najmniejszą nawet nierówność ;

BTW te wahacze są najtrwalsze w całym zawieszeniu 156 , jeśli nie stuka , to nie ma sensu wymieniać na zaś , poza tym sam fakt że tuleja tego wahacza jest dość ''miękka'' i można nim poruszyć lekko ręką nic nie znaczy - często diagności się mylą z tego powodu i myślą że jest on do wymiany , co jest nieprawdą
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Łuki_lubin
    Gość

Domyślnie

Polecam zestawy firmy vema... Sam takie zakupiłem i włozyłem... Robie naprawde sporo km i jak narazie mi wszystko gra i tańczy tylko nie moge dojsc z przodem do ładu...

Hanys Romeo Avatar Adam$72
    Mieszka w
    SI
    Auto
    sztrucel 156 2.4TDI , FZS 600

Domyślnie

Montował ktoś te tuleje?Jak to sie sprawdza?
    http://moto.allegro.pl/tuleje-poliur...740881278.html