no też bym tak wolał, ale auto może mieć na liczniku 80tyś a tak na prawde przejechało 160 i to 90% tylko w miescie, w to już nie wejdziesz...
no też bym tak wolał, ale auto może mieć na liczniku 80tyś a tak na prawde przejechało 160 i to 90% tylko w miescie, w to już nie wejdziesz...
Ostatnio widziałem Alfę 156 2.4 JTD z 2001 roku, jeden z gości z mojej firmy chciał kupić, miała coś około 218 tysi przelotu, jak na jedenaście lat daje to 20 tysięcy na rok, to niby miało przekonywać do tego samochodu, ogólnie było cacy, tylko dymek przy dobrym dodaniu gazu z tyłu się pokazywał. Po obejrzeniu papierów okazało się że samochód miał jednego właściciela w Niemczech tak jak podał to sprzedający, z tym że była to firma. Okazało się potem że samochód ma około 370 tysięcy przelotu i jak na taki przelot naprawdę dobrze się trzymał, ale gościa to odstraszyło.
W Niemczech przeloty dla benzyn to około 25-30 na rok i niższych bym się nie spodziewał, ropniaki 40 i w górę, nawet można spotkać samochody, które przez rok zrobiły 100 tysięcy.
Przeloty rzędu 10 tysięcy do 15 tylko u nas można spotkać, chyba ze ktoś w Świętego Mikoła jeszcze wierzy i w Niemca który chce charytatywnie oddać Polakowi swoją idealną limuzynę za grosze
ja już się wypowiedziałem na temat przebiegu i z doświadczenia wiem, że 80 % aut z zachodu ma skręcone blaty. jest to wywołane polskim idiotyzmem, bo ludzie w polsce myślą, że autem się jeździ tak jak za komuny Maluchem 5 tys. km rocznie... i przebieg 100 000 równa się remontowi kapitalnemu.
Moja alfa ma grubo ponad owe 220 tys. i kupując ją ( z Holandii ) nie sugerowałem się przelotem ( po holenderskich autostradach ) tylko stanem mechanicznym... efekt... Pełne zadowolenie z Alfonsaoby tak dajej
ostatnio do kumpla przyjechał koleś Lancią z silnikiem 1.9 JTD 115KM przebieg grubo ponad 400kkm i cyka jak ta lala może trochę kopciła przy depnięciu ale wiadomo jak do diesel a możne to wina wtrysków albo czegoś innego nadającego się do wymiany
---------- Post added at 20:29 ---------- Previous post was at 20:23 ----------
a co do przebiegu to patrzyłem w książkę od swojego auta z 2002 roku to w 2005 miało 80 000km i to jest ostatni wpis ASO teraz niby ma 156kkm trochę nie chce mi się wierzyć ale autko zadbane w środku...
Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html
W swoim JTD 8v z 2003 roku mam w tej chwili prawdziwe 235 tys., nic na razie nie zapowiada, żeby silnik miał "się skończyć", ciągnie na prawdę zdrowo, niedługo będzie śmigał na nowej mapie 140KM@325NM i do 300 powinien wytrzymać. Zauważyłem tylko, że nie ruszane turbo przez 230 tys trochę się zabrudziło/zapiekło ale na odmulenie turbinki polecam Valvoline EGR+Turbo Cleaner w sprayu, koszt 25zł + robocizna ale efekt zauważalny.
Ja jak kupowałem swoją to na liczniku było 160tys, jak Nagórski w ASO sprawdził to jednak 260kkm ... zrobiłem nią na razie z 7tys km i pełne zadowolenie. Według Piotra Nagórskiego silnik w ładnym stanie. W trasie spalanie mam nawet 5.1-5.2 (przy prędkościach do 120-130kmh ... jak wracałem z Jastrzębiej Góry do Poznania to było 5.1 chyba), nie kopci (nawet po depnięciu) i w zasadzie po tych 7kkm oleju też nie wyżłopała. Do tego sprzęgło ładnie łapie, prowadzi się fajnie, z rozrządem tez OK. Dla diesli przebiegi 300-400kkm to w zasadzie dopiero rozgrzewka![]()
@ Mój ALF
Ja w obecnej chwili mam ok. 205tyś km i jeżdząc tym samochodem jakoś nie narzekamSprawdz historie tego samochodu w jakim stanie jest turbina, kiedy robiony był rozrząd i dobrze by było, żeby zawieszenie sprawdzić, bo jak wiadomo to nie jest mocny punkt w Alfie
A oleje i filtry to proponuje od razu wymienić o ile kupisz ten samochód
![]()
witam.
ja całkiem nie dawno widziałem JTDeka 8v w 147 i miał już 348tys km. Klekotał całkiem przyjemnie![]()