sorki zle spokrzalem za 189 jest na przod wachacz... to z tego co mowicie ze 1000 zł na zrobienie tego potrzebuje to alfa mi troche postoi na parkingu ... chyba ze znacie jakis sklep gdzie tanio dostane takie czesci ??
To juz jest najtaniejdobrze Ci radze znajdz kogos kto sie zna na tych autach i oceni co naprawde masz do wymiany.
Sprawdź najpierw dokładnie czego potrzebujesz. Może tylko tuleje do wymiany a może tylko któryś z wahaczy np. zetka.
ok a co to jest ta zetka ?
bosshh zdejmij koło i bedziesz wiedział
Kolego majkel. Wlacz ePer i przesledz jak jest zbudowane zawieszenie tyl w 166. Zobaczysz wtedy ile tam jest elementow!! Musisz zdjac kolo i sprawdzic wszystkie polanczenia breszka. Te ktore maja luz sa do wymiany. Jezeli nadal nie rozumiesz i nie wiesz jak sprawdzic to po prostu sie do tego nie nadajesz i musisz pozostawic sprawdzenie komus innemu. Sprawdzenie zawiasow to nie to samo co ustawienie stacji radiowej. Trzeba miec choc jako takie pojecie o tym.
Niestety kupując bądź co bądź stare auto tej klasy za 10 czy kilkanaście tysięcy złotych musimy liczyć się z tym, że w ciągu powiedzmy 2 lat będziemy musieli do niego dołożyć kolejne 10tys żeby wszystko było tak jak powinno. Tego nie przeskoczysz i trzeba było się z tym liczyć przed zakupem. W ogóle według mnie kupno 166 w tym wieku bez bladego pojęcia o mechanice i nie potrafiąc zrobić niczego samemu to nieporozumienie. W Polsce mechanicy mają ogólnie rzecz biorąc wyj...ane na bardzo wiele rzeczy i jak sam o nią nie zadbasz, nie przeleżysz pod nią kilku-kilkunastu weekendów, to za chwile powiesz, że Alfy są do D bo władowałeś kupę kasy na części i mechaników, a dalej coś jest nie tak. A zawieszenie tylne może i jest skomplikowane, ale wymiana poszczególnych części jest według mnie wręcz banalnie łatwa. Kiedyś miałem Golfa II i o wiele więcej pracy trzeba było włożyć w wymiany, głównie na poukręcane łby śrub i same śruby. Tu się wszystko ładnie rozkręca i także składa z powrotem.
posprawdzałem tak jak mówiliście breszką razem z mechanikiem spedzilismy okolo godziny na to i rzeczywiscie będą tylko tuleje do wymiany i gumy od stabilizatora, pojecie jako takie o mechanice mam ( wczesniej mialem fieste mk3 i wymieniłem w niej chyba wczystko co się dałoi jakis tam zmysl techniczny tez posiadam) ale pytam Was dlatego ze jestem swieżym uzytkownikiem alfy i ucze się jej dopiero wiec wiadomo ze wszystkiego nie wiem, po to jest chyba stworzone to forum? .Numberuno nie porywałbym sie na alfe jesli wiedzialbym ze nikt mi przy niej nie pomoze . Myslalem że to zawieszenie wyglada gorzej ale nie ma się czego bać zamawiam czesci i w weekend sobie to sam wymienie
dzięki wszystkim uprzejmym za podpowiedzi
a tak przy okazji znalazłem producenta tuleji do alfy jakby ktoś potrzebował to wrzucam linka http://tedgum.pl/sklep/index.php?cPath=47_941 wydaaje mi sie ze ma w miare fajne ceny
To jak będziesz miał już wszystko rozkręcone, posprawdzaj jeszcze raz poszczególne elementy. Kiedy będą uwolnione, na pewno będziesz w stanie sprawdzić nawet mały luz.