Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Temat: Panowie potrzebuje pomocy. Silnik / panewki

Użytkownik Rowerzysta Avatar adamus
    Auto
    AR 156 GTA Q2 kolor Azzuro nuvola AR 156 2,5 V6 AR145 1,6Ts AR 146 2,0 Ts AR 146 1,9 TD

Domyślnie

Moim zdaniem lepiej jest poszukać drugiego silnika i zrobić do siebie przekładkę jeśli przyłapało jakąś panewkę bo nawet po kapitalnym remoncie czyli szlifie wału, nowe panewki możesz dużo też się nie nacieszyć jazdom. Mechanik miał GTV z 3.0 V6 z przyłapaną panewkom, zrobił szlif wału i założył nowe panewki i zrobił zaledwie na tym silniku 2 tys. km i znowu to samo się stało.

alfadrian
    Gość

Domyślnie

no nic nie zdarzylem zrobic ale tez mialem udokumentowane ze rozrzad miesiac wczesniej wraz z filtrami byly wymienione auto kupilem od starszego goscia przebieg 174,000 za auto dalem 6000 zadnej rdzy zadnych dziur zadnych wyciekow nie bylo wiec pomyslalem okazja no i teraz wyszlo ale dzwonilem juz do tego goscia strasznie zdziwiony ale w sumie nic innego nie mogl powiedziec hehe.. no a na komputer podjade kiedy auto bedzie w stanie ruszyc ale jak wloze te 3/4 tysiace to i tak wyjdzie na to samo jak bym kupil auto za cene 9/10tys. Nie moge sie juz teraz wycofac jak juz tyle zamierzam wlozyc w nie.

A jezeli sytuacja sie powtorzy to wtedy kupie nowy silnik i poprostu zrobie auto od nowa nowe serce i wszystko po swojemu od 0 no trudno alfy mi sie bardzo podobają i chce bardzo miec to autko odstawie autko nawet na 3/4 miesiace zarobie swoje 10 tysiecy i wloze w nie
    Ostatnio edytowane przez alfadrian ; 11-08-2011 o 20:30

Hoster
    Gość

Domyślnie

kolego, ja jestem po zmianie calego silnika w alfie 166 2.0 ts wlasnie po obróconej panewce

za silnik w idealnym stanie(goły słupek) dałem 2200zł
    za robocizne wraz z wymiana sprzegla 650zł

łącznie wyniosło mnie to 3tys a silnik sprawuje sie jak na niego przystalo

P.S Jestem wlasnie na wakacjach i na jednym wdechu na nowym silniku zrobilem 400km a spalanie wyniosło mnie zaledwie 7,2l/100km.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał adamus Zobacz post
    Moim zdaniem lepiej jest poszukać drugiego silnika i zrobić do siebie przekładkę jeśli przyłapało jakąś panewkę bo nawet po kapitalnym remoncie czyli szlifie wału, nowe panewki możesz dużo też się nie nacieszyć jazdom. Mechanik miał GTV z 3.0 V6 z przyłapaną panewkom, zrobił szlif wału i założył nowe panewki i zrobił zaledwie na tym silniku 2 tys. km i znowu to samo się stało.
    Bo wału w V-kach się nie szlifuje, są azotowane.

Użytkownik Świeżak Avatar yarecky
    Mieszka w
    krakow wieliczka bochnia
    Auto
    AR145 1.6 boxer:), AR145 1.7 16V boxer:)

Domyślnie

Cytat Napisał Hoster Zobacz post
    kolego, ja jestem po zmianie calego silnika w alfie 166 2.0 ts wlasnie po obróconej panewce

za silnik w idealnym stanie(goły słupek) dałem 2200zł
    za robocizne wraz z wymiana sprzegla 650zł

łącznie wyniosło mnie to 3tys a silnik sprawuje sie jak na niego przystalo

P.S Jestem wlasnie na wakacjach i na jednym wdechu na nowym silniku zrobilem 400km a spalanie wyniosło mnie zaledwie 7,2l/100km.
    650pln? tanio....
    a co do spalania 7,2l to calkiem niezly wynik. na starym silniku chyba tez miales podobne spalanie skoro na tym samym osprzecie jest ??

alfadrian
    Gość

Domyślnie

no i dzisiaj diagnoza została postawiona na mojej belli , nie opłaca sie remont silnika więc kupuje nowy cena +2800 (112tys przebieg) a mechanik bierze za robote 700zl mysle ze nie ma dramatu i , że na tym sie skonczy dopłacanie.. wiec przywracam belle do życia od nowa i w czwartek będe mógł się nią nacieszyć i pojezdzic oraz dodać zdjęcia na forum .

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

jeszcze proponuję w "nowym" silniku na dzień dobry kompletny rozrząd zrobić, żeby niespodzianki nie było.

alfadrian
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dance1 Zobacz post
    jeszcze proponuję w "nowym" silniku na dzień dobry kompletny rozrząd zrobić, żeby niespodzianki nie było.
    no wiadomo to jest rzecz pierwszorzędna tak jak mowiłem silnik nowy , filtry i wszystko bede wiedział co i kiedy było robione i o nic sie nie trzeba martwic tylko kontrolowac zurzycie.

PS. mam do sprzedania kilka czesci z tego silnika jak by ktos byl zainteresowany moze pisac
    Ostatnio edytowane przez alfadrian ; 12-08-2011 o 19:11

ViP Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    AR 156 1.8 TS 1999 MB 124 3.0 24V

Domyślnie

Cytat Napisał alfadrian Zobacz post
    no i dzisiaj diagnoza została postawiona na mojej belli , nie opłaca sie remont silnika
    dlaczego sie nie opłaca? co jest uszkodzone?
    Moja eks:
    Alfa Romeo 156 1,8 TS CF2 1999

Jawor83
    Gość

Domyślnie

Miałem bardzo podobną sytuację, tyle że w Hondzie Preludzie 2.3 . Kupiłem samochód, zrobiłem nim ~1500km i obrócił się wał
    A za silnik i wymiane wyszło ~7tyś. Tyle że silnik inny bo 2.2 200KM inny komp i nowa wiązka.
    Uzbrój się w cierpliwość, kupując silnik weż gwarancję na rozruch a najlepiej na jakiś okres np.1miesiąc, i upewnij się co do mechanika robiącego przekładkę czy ma jakieś doświadczenie w alfach (inne klucze,blokady do rozrzadu itp.)
    Pozdrawim.