Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Temat: Problemy ze wspomaganiem - hałas podczas kręcenia kierownicą

Mata
    Gość

Domyślnie

W mojej musiało popsuć się coś co "popycha w środku olej" jakieś łopatki czy coś bo olej mi pieni. Rozmawiałem z mechanikiem który już miał doczynienia z takim czymś. A co do samej pompy to kupię używkę i założę, koszt rzędu 30 - 50zł + świeży olej to żaden koszt a na pewno trochę pochodzi.

Mata
    Gość

Domyślnie

Pomóżcie po raz kolejny... Kupiłem nową pompę, zalałem nowym olejem, przy okazji wymieniłem wąż po raz trzeci który idzie do chłodnicy oleju wspomagania. No i czas na odpalenie auta, z racji tego że od strony kierowcy była blisko ściana odpaliłem samochód siedząc z boku na miejscu pasażera. Olej zniknął ze zbiornika więc dolałem kolejny litr i kolejny a dalej pusto. No i patrze a pod nogami kierowcy jest jezioro płynu do wspomagania! Okazuje się że płyn wychodzi z kolumny kierowniczej... Dodam że pod maską jest sucho i pod samochodem też nie ma śladu oleju. Do końca tego nie było...

Pomóżcie bo już nie mam ani pieniędzy ani sił na ten samochód.
    Chętnym sprzedam go w takim stanie jak teraz, ogólnie wszystko jest wymienione na nowe.

---------- Post added at 21:03 ---------- Previous post was at 18:54 ----------

Już wiadomo co się stało. Wąż który zakułem, jest zrobiony tak po papracku że nie ma przepustowości... Jest po prostu zatkany co przyczyniło się do powyższego,"SKUTEK, PRAWDOPODOBNIE ROZWALONA MAGLOWNICA I CAŁE AUTO W ŚRODKU ZALANE W OLEJU" Uważajcie na mechaników bo to partacze i głąby! Jutro jadę egzekwować jakieś pieniądze za szkody...

ViP Maniak resoraków Avatar Rufik
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    wigry 3/AR166 1,4 tdi

Domyślnie

Cytat Napisał pampik Zobacz post
    tak to prawda takie same były montowne. Ostatnio wymieniałem na maxgear i na rzie jest OK
    poślijcie jakiegoś linka jak można bo i u mnie zaczeło sie takie dziwne wycie podczas kręcenia (wrrr)
    [IMG][/IMG]Lubia chlyb ze tustym

Mata
    Gość

Domyślnie

Coś takiego: http://moto.allegro.pl/pompa-wspomag...797269786.html
    Ja kupiłem od fiata brawo czy brawa za 100zł i pasowała idealnie. Myślę że to lepsze rozwiązanie bo można kupić z nowszego i mniej zjeżdżonego rocznika. Jakbyś miał pytanie odnośnie samej wymiany to pisz to postaram się pomóc. Aha ja nie kupowałem poprzez allegro tylko obdzwoniłem szroty samochodowe i pojechałem osobiście.

Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    wigry 3/AR166 1,4 tdi

Domyślnie

ide do mechanika zapytać sie co i jak ,
    zobaczymy co powie i czy aby to na pewno pompa ??

---------- Post added at 11:21 ---------- Previous post was at 10:38 ----------

aż mi wstyd
    okazało sie ze był brak płynu do wspomagania
    uzupełniono i jest gitt

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Cytat Napisał Rufik Zobacz post
    poślijcie jakiegoś linka jak można bo i u mnie zaczeło sie takie dziwne wycie podczas kręcenia (wrrr)
    http://www.damex-s.lv/files/file/MaxGear.pdf - pierwsza ( MGP 1217)

Mata
    Gość

Domyślnie

Rufik nie chcę Cię martwić czy wróżyć źle tylko poprzez ten brak płynu zęby które są w środku pompy mogły dostać w "kość". Mówię to na własnym doświadczeniu, bo poprzedniej zimy pękł mi wąż idący do chłodnicy oleju wspomagania i tak z bardzo małym stanem przejechałem ok 16km. Po wymianie węża zalałem płynem i było wszystko ok do tej pory, aż pompa zamarła na amen. Mam nadzieje, że w Twoim przypadku nic się nie stało ale w razie czego będziesz wiedział co się dzieje A jakim cudem oleju było mało? Pewnie masz gdzieś nieszczelność?

Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    wigry 3/AR166 1,4 tdi

Domyślnie

pewnie tak jest acz kolwiek mogło być mało a ja nie sprawdziłem ;

Mata
    Gość

Domyślnie

Trochę z innej beczki a mianowicie co mogło puścić w maglownicy , że w czasie pracy silnika olej wlewa się do kabiny poprzez kolumnę kierowniczą? ;( Działo się to poprzez za mocno zaciśnięty wąż powrotny z maglownicy do chłodnicy oleju wspomagania...
    Proszę o jakieś sugestie bo prawdopodobnie jutro będę wyjmował maglownicę w celu sprawdzenia usterki.

Użytkownik Ogier Avatar Marysn
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    166 2.4JTD, 146ti 2.0 16V, Monterey 3.1TD

Domyślnie

W 155 wymieniałem pompę wspomagania na używke 150 zł po 2tygodniach padła myślę, że lepiej regenerować, kilka dni temu w 146 wycie pompy brak płynu uszkodzony przewód metalowo gumowy z pompy do maglownicy 360 zł w aso 150 używka znalazłem warsztat który zrobił nowy przewód za 80 dziurka mała była jak od igły a lało się jak z wiadra ciśnienie robi swoje, może masz właśnie takie uszkodzenie w takim miejscu że leje do środka, właź pod auto i patrz a ktoś niech kręci kierą na postoju może zobaczysz gdzie leci

155 1.8 TS 16V - kręci wysoko
    166 2.4 JTD 10V - moc turbo, 146ti 2.0 TS 16Vhttp://www.youtube.com/watch?v=gjSVk...feature=relmfu