Witam. Przymierzam się do zakupu 166 3.0, 99 sportronik. Auto ma jedną wadę skrzynia pracuje dobrze tylko gdy się rozgrzeje (trzeba przejechać kilka km. Co może byc przyczyną, i ile to kosztuje. Czy warto ładować się w automat?
Witam. Przymierzam się do zakupu 166 3.0, 99 sportronik. Auto ma jedną wadę skrzynia pracuje dobrze tylko gdy się rozgrzeje (trzeba przejechać kilka km. Co może byc przyczyną, i ile to kosztuje. Czy warto ładować się w automat?
Sprawdz najpierw czy nie kapie z nagrzewnicy na komputer od automatu... jest za ics-em przykręcony na tunelu i większość problemów z automatem zaczyna się od tego.
Może pomóc też wymiana oleju z skrzyni, tak pozatym to wogóle trzeba co jakis czas kontrolowac jego stan.
Automat to dobry wybór
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
Może być niewłaściwy olej jeśli był wymieniany. Jeśli nie był wymieniany to może być właśnie przyczyna![]()
Automat to bardzo dobry wybór. Czterobiegowa skrzynia w Alfie 166 3.0 V6 to najlepszy automat jakim jeździłem.
U mnie przy problemie z obiegiem oleju (zapchany filtr w skrzyni) na początku było dobrze, a błąd wyskakiwał dopiero po 2-3 km i wtedy skrzynia wchodziła w tryb awaryjny. Czyszczenie skrzyni, wymiana oleju i filtru pomogły.
Jeśli zapala się kontrolka od skrzyni to trzeba poddać ją diagnostyce komputerowej, podobno AlfaOBD łączy się bez problemu ze skrzyniami ZF4HP20, jednak ja tego jeszcze u siebie nie testowałem, na forum jest gdzieś wątek na ten temat.
Chyba wiem, o która Alfę Ci chodzi, za tę cenę na bank się opłaca, bo nawet przy pełnej regeneracji skrzyni wyjdzie dobra cena końcowa za auto.
Program AlfaOBD w najnowszej wersji poprawnie odczytuje kody błędów skrzyni ZF4HP20. Trzeba mieć interfejs z K-Line na PIN-13.