Generalnie powinno być tak - wskazówka idzie na 1.5 bara i po chwili opada na 1.4 i tak zostaje. Jeżeli masz jakieś szarpnięcia przy przyspieszaniu - to albo EGR zaczyna się zacinać, albo geometria sprężarki.
Generalnie powinno być tak - wskazówka idzie na 1.5 bara i po chwili opada na 1.4 i tak zostaje. Jeżeli masz jakieś szarpnięcia przy przyspieszaniu - to albo EGR zaczyna się zacinać, albo geometria sprężarki.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
No właśnie zdarzają się szarpnięcia, a wskazówka idzie wyżej niż zawsze szła i co więcej nie chce wcale opadać...
Problem pojawił się wraz z nastaniem mrozów...
Od czego zacząć?
Może od tego: http://allegro.pl/listing.php/search...ing=turbo-net?
Pozdrawiam.
- Rafał
Proponuje zabrac żone(dziewczyne)na spacer.Po powrocie efekt czyszczenia turbiny powinien być podobny jak w przypadku użycia tego preparatuSzczytem głupoty było coś takiego wyprodukowac,a debilizmem juz chyba dodanie że to,,do uzytku profesjonalnego,,
EGR-sie wykęca i czyści,-najnormalniej w benzynie lub czymś podobnym,możesz tez użyć najlepiej jakiegoś drewnianego skrobaka.To bardzo proste urządzenie,nie ma szans tego zepsuć jak sie nie działa celowo.Turbina?-hm...nie wiem jakie masz doświadczenie w naprawch samochodów i w tym wypadku doradzać nie chcę bo przy turbinie potrzebne jest już jakieś doświadczenie.
Alces. Poczekaj az ustana mrozy i wtedy wez sie za ewentualny remont. Przy takiej temperaturze to nie ma sensu i do tego efekt jak i przyczyna moze byc inna od oczekiwanego.
Być może masz rację, bowiem opisane objawy pojawiły się wraz z nadejściem siarczystych mrozów. Wcześniej tego nie było. Tyle tylko, że lubię mieć wszystko jak należy i im dłużej są takie ujemne temperatury, tym bardziej mnie to irytuje...
Więc tutaj nie powinno być problemu.
Jakieś tam pojęcie mam, aczkolwiek 159 to mój pierwszy diesel i pierwsze auto z doładowaniem...
Pozdrawiam.
- Rafał
Rafał, funkcja SZUKAJ...
Proszę tutaj - http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...td_2004_a.html
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Odkopię gdyż nie chce zakładać nowego tematu:
Turbo regenerowane 20 tyś km temu.. Od jakiegoś czasu słyszę taki oto odgłos jak na tym filmiku gdy turbo schodzi z obrotów (np. podczas zmiany biegu) (odgłos Hcz czczcz doskonale słyszalny w pierwszych 12 sek filmu)
Nie wiem czy to ma związek ale dodam że Alfa jak zimna lubi puścić niebieskiego bąka przy odpalaniu.
Alfa Romeo
145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM