Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Problem z biegami po wymianie sprzęgło+wysprzęglik

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Tak jak pisałem, końcówka linki g/d schodzi od ręki razem z tulejką, i tak, zostaje tylko żeliwna główka, cięgno jest całe. Spróbuje potem z drugim cięgnem, moze przy podważeniu jakoś zejdzie.
    Jeśli chodzi o wbicie biegów samym wybierakiem to z tego co pamiętam nie daliśmy rady, ciężko chodziło, za małe przełożenie w łapie:p

I właśnie to poprzestawianie linek wydaje się najbardziej prawdopodobne w tym momencie, coś spieprzyć musieli skoro było dobrze, a jest źle.

Użytkownik Rowerzysta Avatar milek_22
    Mieszka w
    Witkowice/ k. Oświęcim
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v 140KM 2002r

Domyślnie

odepnij drugalinke i sprawdź jak wchodzą biegi z pod maski. Jeśli lekko to ok a jeśli nie to podeślij zdjęcie tego mechanizmu do którego podpięte sa linki bo mam plan

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Podjechałem wczoraj do znajomego mechanika i powiedział, że raczej jest to źle odpowietrzone sprzęgło. Zawsze istnieje też możliwość, że gościu źle zamontował sprzęgło, lub coś innego spieprzył, ale odpukać.

Dziś oddałem Alfę z powrotem do warsztatu i mają zrobić, dodatkowo muszą po partaczu sprawdzić wiązki w silniku, coś jest na pewno źle podłączone- raz pali mi sie Check Engine(wg kodu usterka przepływomierza), raz nie, wcześniej zniknął zapłon, także maja to poprawić i zobaczymy co to będzie.

Jeśli chodzi o linki o g/d chodzi leciutko, natomiast nie udało mi się ściągnąć lewo/prawo, a na chama bałem się to ruszyć. Zresztą stawiam w tej chwili na to źle odpowietrzone sprzęgło i oby to było to

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    newbridge ie
    Auto
    159sw 2.4jtdm po sofciku ;)

Domyślnie

U mnie tez ciezko chodzily biegi na boki i jako tako g/d. kombinowalem, wymyslalem i walczylem przez 2 tygodnie.
    Az tu zaprzyjazniony mechanik podpowiedzial mi ze prawdopodobnie sruba na ktorej chodzi ta lapa do ktorej linki na skrzyni zaczepisz jest zapieczona - BINGO

Byla tak zapieczona ze lomem musialem ja wypychac. Wyczyscilem papierkiem, nalozylem smaru i teraz to kazdemu zycze zeby mu biegi tak smigaly

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

U mnie nie to jest problemem, to nie lewarek CHODZI ciężko, co biegi WCHODZĄ ciężko lub wogóle. Na temat tej śruby już czytałem, u mnie lewarek normalnie wraca do pozycji standardowej.

Niestety, ale po ponownym odpowietrzeniu sprzęgła mechanik powiedział, że brakuje mu już pomysłów. Operacja ta nic nie dała. Obecnie ponownie ściagana jest skrzynia w celu sprawdzenia, czy wsadzone nowe części są sprawne; zdarzały się już przypadki, gdy nowa część była w jakiś sposób uszkodzona.
    Nie pozostaje mi nic innego, jak czekać na informacje, niestety innego wyjścia nie mam. Jeździć się tak nie dało, było to zwyczajnie niebezpieczne(niemożność zredukowanie biegu czy wbicia wstecznego).

Macie może jeszcze jakieś pomysły co mogłoby się stać podczas wymiany sprzęgła i wysprzęglika, żeby spowodować takie objawy?

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Obstawiam na zły wysprzęglik co zresztą już wcześniej napisałem.
    Jeśli porządnie nie wysprzęgla to jak mają biegi dobrze wchodzić, nic tylko zgrzyty. Miałem tak samo.
    Pozdro

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Panowie dopiero dzisiaj (podobno) wzięli Alfę na warsztat, także może jutro rano się czegoś dowiem, strzelam jednak na przyszły tydzień.

wojtekml: jeśli jest jak mówisz, to jest to w sumie jakaś paranoja, w końcu to firmowy zamiennik, teoretycznie wszystko powinno normalnie pasować. Sprzedają się takich duże ilości , jak to możliwe, że cześć pasuje, a część nie...

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mrt57 Zobacz post
    Panowie dopiero dzisiaj (podobno) wzięli Alfę na warsztat, także może jutro rano się czegoś dowiem, strzelam jednak na przyszły tydzień.

wojtekml: jeśli jest jak mówisz, to jest to w sumie jakaś paranoja, w końcu to firmowy zamiennik, teoretycznie wszystko powinno normalnie pasować. Sprzedają się takich duże ilości , jak to możliwe, że cześć pasuje, a część nie...
    Ale dlaczego paranoja?? Pisałem Ci że również kupiłem wcześniej zamiennik wysprzęglika do mojej belli, dobierany po vinie !!!. Założyłem, sprzęgło chodziło super lekko tylko że jak się okazało przy wbijaniu biegów były zgrzyty. Nie wiedziałem co jest grane aż do czasu dokładnych oględzin obydwu wysprzęglików (starego i nowego).
    Okazało się że w nowym średnica tłoczka jest dużo większa niż w oryginale co przekłada się właśnie na słabe wysprzęglanie (potrzeba po prostu więcej płynu hamulcowego na porządne wysprzęglenie niż w starym o mniejszej średnicy tłoka).
    Tu masz temat ze zdjęciami:
    http://www.forum.alfaholicy.org/147/...tml#post336019

I właśnie to jest taka paranoja że w naszych alfach nie warto stosować zamienników bo są później problemy i trzeba 2 razy kaskę wydawać.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 10-09-2011 o 08:40

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekml Zobacz post
    Ale dlaczego paranoja?? Pisałem Ci że również kupiłem wcześniej zamiennik wysprzęglika do mojej belli, dobierany po vinie !!!.
    No dla mnie paranoją jest właśnie to, że firmowy zamiennik dobrany po vinie nie pasuje Jak oni niby robią te części, skoro są do dupy i nie pasują...

wojtekml
    Gość

Domyślnie

A jednak. Mam swój jeszcze w domu bo nigdzie raczej go nie można zamontować ani nikomu sprzedać gdyż ktoś może mieć podobne przygody jak ja wcześniej. Wysprzęglik wygląda identycznie jak oryginał, pasuje również idealnie w miejsce starego
    Od tego czasu staram się zawsze kupować części oryginalne (przynajmniej jeśli chodzi o osprzęt silnika itd.) gdyż kosztuje mnie to mniej nerwów i zawsze jest jak trzeba.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 11-09-2011 o 15:31