Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Temat: Potrzebna rada specjalisty od TS... mi brak sił, Obroty skaczą i jak by przerywaly...

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Ja wymienilem wszystko...
    zamienialem i dalej to samo.Jeszcze sie zastanawiam nad elektrozaworem recyrkulacji spalin.Podobno tez moze powodowac zle odczyty na sondzie i bedzie powodowal szarpania itp.generalnie wypiecie wtyczki od niego kompletnie nie zmienia nic w zachowaniu silnika w moim przypadku.
    Czy da sie sprawdzic ten elektrozawor przez Alfadiag czy inny stosowany do TS program?

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Cytat Napisał questounico Zobacz post
    to sporo wyjaśnia, ale jak to wszystko czytam to poprostu aż mi słów brakuje... Tyle kasy ... niewiem ile sond wiem że jedna miala zly odczyt bo wyszło to jak mi taki znajomy badał spaliny, jeszcze przed tą gechenną z obrotami. Wymieniona została, bodajże że na zamiennik ale polecany na forum, pozniej znów była badana i odczyty były prawidłowe, co do resetu, zrobię tak... a wy mi powiedzcie czy to ma sęs,
    pouszczelniam wszystko, wtryski, przepustnice, rury, następnie zrobie reset w ASO... chyba że uda mi się wyszukać z portalem do Alfy, a jak to nie pomoże wymienie kreoka... licze na to że to mi sprawe załatwi jak nie to chyba następny post będzie w dziale Sprzedarzy.... bo już mi nerwów brakuje na ten samochód...

NA forum regionalnym zapytaj chłopaków czy nikt nie ma kabla i programu AlfaDiag lub FES.
    Za cenę jednorazowego podłączenia w ASO zapłacisz pewnie więcej niż za kabel do diagnostyki kótry zostanie u ciebie na własność.
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kynium
    Mieszka w
    Żary/Grabik
    Auto
    Alfa 166 3.0 '02 AT + Toyota Corolla Verso '04 na ropa + jakiś tam kombiaczek (Focus 1.6TDCI '05)

Domyślnie

Podstawa jest taka (piotrix o tym pisał): jesli montujesz w alfie zamienniki (nieważne czy MM czy nawet Bosch - bo ma w ofercie uniwersalne rzeczy np. sondy) to wtedy jest szansa, że nie dojdziesz a z autem do ładu. Podstawa w Alfach z przełomu wieków to zakładanie takich samych części elektronicznych jakie szły na pierwszy montaż w fabryce.

Alfa Romeo 156 2.0TS '99 MOMO Nero 601- była
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 manual '01 Blue Odyssey - była
    Lancia Phedra 2.0 JTD '05 Automatic - była
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 automatic '02 nero vulcano - jest
    plus dwa jakieś wozidełka do szurania na ropę

Była jeszcze masa innych, mało znaczących samochodów.

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Na zimno, na gazie mam też jeszcze inny problem możliwe że powiązany jak dodaje mu gazu, to tak jak by się, przydławiał w momęcie otworzenia przepusnicy pedałem gazu. obroty 1000, wciskam delikatnie gaz a ona tak bu... i za sekundejuż się wkreca normalnie...

Miałem podobnie w swojej Belli - świece, cewki, sonda, czujnik wału itp. Na moją wiedzę oraz "nos" za namową "doradców" wymieniłem czujnik temperatury silnika i przepływomierz. Niestety nie na wiele się to zdało czyli pomogło jak umarłemu kadzidło. Z mojego "streo" - orginalnego przepływomierza przełożyłem termistor do nowego i stał się cud... silnik (niezalażnie czy ciepły czy zimny) pozwala na normalną jazdę. Obroty stoją na 900 i nie falują. Nie jedździłem z odłączonym gazem, nie byłem na komputerze, nie robiłem rzadnego resetu paramertów adopcyjnych.Teraz śmigam na pb i na LPG i jak na razie nic nie wskazuje, że to jakaś chwilowa poprawa w pracy silnika

Użytkownik Rowerzysta Avatar adam.st
    Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Witam, ja stawiałbym na krokowy - może wystarczy Tobie go po prostu wyczyścić? Ja wykonałem taką operację + reset parametrów adaptacyjnych i jak ręką odjął - falowanie zniknęło...
    Tutaj opisałem krok po kroku:
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...tml#post624744
    Szkoda że nie jesteś z okolicy Poznania bo mam kabelek i wiem jak to zrobić.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar questounico
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm i Megane II 1.6 16v LPG

Domyślnie

od Piatku mam wsparcie w postaci Ojca zna sie chlop na mechanice, i sie weziem...

przeplaywka tez byla wymieniona na odginalna AR nic nie dało. 6ms temu
    Ale dziś zauwazylem kolejny obiaw...
    auto pracuje na wolnych obrotach trzyma ten 1000obr pracuje równo 20sekund 30 sec 40 sec nie ruszam gazu a tu nagle przydławienie obroty sapadaja na 600 i wskakuja na 1800...

kurcze tam na moj rozum to juz nie wiem co... moze i sonda :/ bo zaleznosc jest taka

Alfa odpalona rano na benz i nie zmieniam na gaz, jezdze caly dzien i jest ok... wlacze na chwile gaz i juz zaczyna sie jazda... pozniej znow na benz i niestety benz wtedy tez szaleje... gasze zapalam za 1h to samo szaleje na bnz postoi noic rano odpale jest ok :/ nie czaje tego auta

Pojade moze w piatek na ten gaztam kaze zrobic res parametrów adaptacyjnych i sprawdzic jak sonda pracuje ejszcze raz...
    chociaz czytalem w wypowiedziach do tematu co kolega podał ze gaz ma emulacje sondy więc nie powinna miec wplywu... i kurcze niech cos zrobia
    Ostatnio edytowane przez questounico ; 07-09-2011 o 18:46
    [

Użytkownik Rowerzysta Avatar adam.st
    Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał questounico Zobacz post
    auto pracuje na wolnych obrotach trzyma ten 1000obr pracuje równo 20sekund 30 sec 40 sec nie ruszam gazu a tu nagle przydławienie obroty sapadaja na 600 i wskakuja na 1800...
    Ale to na zimnym silniku?
    Jeśli tak, to z tym 1k obr. jest ok (chociaż może trochę za mało) ale powinno być tak że zaraz po odpaleniu załącza się ssanie i trzyma więcej obrotów, po czasie powinno zejść do 800 - i prawdopodobnie wtedy ujawnia się jakieś uszkodzenie. Jakie? To już jest wielka niewiadoma. Spróbuj zrobić to o czym pisałem

Mieszka w
    Pabianice
    Auto

Domyślnie

nie nie wlasnie na cieplym kurcze tak jak by zaplon wypadł ale czy wadliwy uklad zaplonowy by powodowal tylko falowanie? sam juz niewiem no nie bylo by tak ze w deszczowe dni by wogole nie palil albo by skakaly iskry po zmroku?? Sam juz nie wiem raz jest lepiej raz gorzej... czekam do piatku jak czas bedzie i wtedy podziałam... pewnie zrobie wszystko co sie da aby sprawdzic tego rupiecia bo tak sie nie da jezdzic :/

Czy FiatECUScan 2.1 wystarczy do resetu ECU w moim 156 98r?
    Ostatnio edytowane przez questounico ; 07-09-2011 o 21:06
    [

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Lepszy będzie AlfaDiag do resetu i adaptacji
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo

Mieszka w
    Pabianice
    Auto

Domyślnie

wiem wiem ale nie jest za free a ja już nie mam funduszy tak mnie ta cholera objadła z kasy...
    [