To pingvin bedzie niepocieszony...![]()
To pingvin bedzie niepocieszony...![]()
Dokładnie 28 października z taśm montażowych w Pomigliano d'Arco zjedzie ostatnia Alfa Romeo 159. Od roku 1972, czyli przez 40 lat, w fabryce tej, pod Neapolem, produkowane były Alfy Romeo. A wszystko zaczęło się od Alfy Alfasud. Teraz będzie tam powstawać najnowsza generacja Fiata Pandy. W projekt ten Fiat zainwestował 800 mln euro. Zatrudnionych zostanie dodatkowych 300 osób, tak aby w 2012 roku uzyskać produkcję na poziomie 1050 Pand dziennie. W gotowości jest też już ponad 600 nowoczesnych robotów![]()
To widze ze rzutam na taśme kupilam moją piękną ( to znaczy firma mi kupila )
Mialam szczescie bo jakby leasing poprzedniego auta sie konczyl pol roku pozniej to bylaby figa z makiem.
Szkoda jej , jedna z najpiekniejszych....
I do czego to wszystko zmierza? Początek końca? Seryjnie produkowane dwa modele przez około 2 lata do premiery Giulii? O ile zaczną ją produkować. Boję się.
159 i Brerę Fiat załatwił sam bez pomocy konkurencji - pamiętacie zwrot Cuore Sportivo - w modelach benzynowych z poczatku produkcji (czytaj kooperacja z GM) nie ma go z pewnoscią (a i Opel był na tyle bystry, żeby swoje mocne benzyny uturbić, koledzy z AR mieli wtedy akurat sjestę i przespali moment, dlatego najmocniejsza Insignia ma teraz 325 KM, a Alfa pozostała na 260 KM )
Ponadto brak AR w sporcie motorowym po 2007r., odciecie się od własnych korzeni - jak to teraz nazywają DNA - to dla mnie poczatek końca,
Bez ostrych kompaktów, sportowych sedanów i SW klasy średniej o właściwych dla tradycji marki osiagach można powoli zapomnieć o całej reszcie... bo kto i za co będzie produkował 4C albo duettottantę?
Ostatnio edytowane przez Archi ; 05-09-2011 o 08:40
Dajcie mi adres do "Siergieja" to mu osobiście moje scudetto na tyłku odbiję!
To teraz już nawet Lancia ma bogatszą ofertę...
„Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”
Blaise Cendrars
ja jeszcze narazie syna mam w planach o nieokreslonym terminie ale o tym samym mysle - jak teraz wytłumaczyć ludziom że Alfa to sport ? Jak powiesz że kiedyś był sport i to jaki - to powiedzą że co z tego - oni starymi gratami jeździć nie będą....
159 i Brera z Spider mogły być niesamowitymi sukcesami rynkowymi nawet jako przebudówki Vectry gdyby nie te silniki i słaby marketing giulia pewnie nie będzie dużo lepsza od giulietty - przypomnijcie sobie słowa Siergieja - że na taki sport i ekstrawagancje będa mogli sobie pozwolić jak Alfa zacznie przynosić zyski.... tylko za ile lat to nastapi ? nawet jesli Marchewkoni chce dotrzymać słowa to jak ta rentownośc nastapi to zastapi go ktoś inny kto widząc zyski jakie Alfa będzie generowała nawet nie pomyśli żeby zmieniać profil produkcji.... :/
czasem sie zastanawiam czy nie lepiej już oddać Alfe VW - i mieć w garażu jeden AlfoVagen i jednego Oldtimera made by ALFA ROMEO ....
Moje Belle:
Alfa 33 Imola 1.4 BX 1993 ( '08 - '11 )
Alfa 155 Sport 1.8 TS 8v 1995 ( '11 - '12 )
Alfa 164 Super 2.0 TS 8v 1997 ( '12 -'14 )
Alfa 147 1.9 JTD 2003 ('14 - )
Alfa 156 SW 1.9 JTD 115km 2002 ('14 - '16 )
Alfa 156 SW 1.9 JTD 110km 2001 ('16 - '18 )
Alfa 159 SW 1.9 JTD 150 Q-tronic 2010 ('18 - )
Alfa 33 Q4 1992 ('18 - )