Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 67

Temat: Ciężko chodzi sprzegło

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar SynapticXX
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    Auto

Domyślnie

OOO a to ciekawe, to dałeś mi do myślenia. Tylko no właśnie tak jak mówiłem ciężko wyczuć, zmierzyć, jak powinno chodzić sprzęgło. U mnie z reguły jest tak, że na samym początku stawia opór później jest lżej i pod koniec znowu stawia opór. Przy wciśnięty pedale sprzęgła do końca, czuć leciutko jak pedał stara się odepchnąć nogę. Nie jest to, aż tak mocne, żeby mnie noga bolała, ale pod dłuższej jeździe w korku, leciutko ją.

Trochę przejrzałem forum w tej sprawie i dowiedziałem się, że w jtd ciężko chodzi pedał sprzęgła. Wiadomo też, że każdy egzemplarz ma inaczej. Nawet nowe auta z fabryki mogą się różnić np. miejscem chwytania sprzęgła.
    Na forum bywały wypowiedzi, że po wymianie całego sprzęgła, pedał nadal chodził ciężko. Byli też tacy, co z ciężkim pedałem przejechali 50 tys km i nadal jeżdżą.

Myślę, że sprzęgło do tego autka na szczęście nie jest drogie (tarcza, docisk,łożysko oporowe Valeo 500zł). Gorzej tylko wydać pieniądze nie potrzebnie. Jeden mechanik powiedział, że autko jest za nowe by zaglądać do sprzęgła. 85 tys wydaje się być mało na wymianę sprzęgła, chociaż u siebie wymieniałeś

Myślę, że jednym ze sposobów jest po prostu sprawdzenie u kogoś innego pracy sprzęgła.
    Ostatnio edytowane przez SynapticXX ; 28-09-2011 o 18:44

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

wymieniłem już kilka kpl, wiec wiem co pisze.
    jak masz wszystko z pedałem ok. to sprzegiełko do wymiany, warto wtedy zwrócic uwage na sruby mocujace kolo dwumasowe, czesto przez nie przecieka olej na tarcze i docisk.

pzd.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał ml0dy Zobacz post
    Trochę przejrzałem forum w tej sprawie i dowiedziałem się, że w jtd ciężko chodzi pedał sprzęgła.
    a gówno prowda
    u mnie ciężko to chodziło to stare
    po wymianie - całkiem inny świat
    to samo stwierdził inny kolega który miał "ciężkie" u siebie i wsiadł sobie do mojej ( był w szoku )

dżordż dobrze godo - polać mu

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Ano George11, bocian - mit sportowego sprzegła Sorki za OT.

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

sportowe sprzegła maja wspomaganie zeby nózka nie puchła, poza tym wał korbowy musi miec wieksze lozyska oporowe zeby sprzegło nie wyciagneło wału korbowego z bloku silnika

pzd.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Czyli nie mit, ale wręcz kit Dzięki za wyjaśnienie, nie wiem jak chodzi sprzęgło sportowe.

George11 skoro wymieniałeś sprzęgła, może robiłeś też skrzynie i może mógłbyś podpowiedzieć csharp-owi – gdzie szukać przyczyny, jeśli zgrzyta na wstecznym?

Pozdrawiam

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

sorki skrzyni nie robiłem, to akurat sie nie opłaca, prosciej ja wymienic na inna, ja zaczal bym od sprawdzenia wysprzeglika, lub wymiany oleju.

niestety o ile sie nie myle to w JTS wysprzeglik jest montowany bezposrednio w obudowie kola zam. wiec za duzo sie nie zobaczy, ale jesli problem wystepuje tylko podczas zapinania wstecznego to albo jest problem z mechanizmem zmiany biegów-regulacja ciegien, wymiana mechanizmu, lub sprzeglem
    podczas zapinania biegu musi sie lekko krecic wasłek sprzegłowy dlatego zgrzyta, wsteczny nie ma synchronizatora, wiec moze to jest przyczyna.
    Ostatnio edytowane przez george11 ; 29-09-2011 o 22:50

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar SynapticXX
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    Auto

Domyślnie

Dzięki za wcześniejsze odpowiedźi.

U siebie dodatkowo zauważyłem, że przeważnie z samego rana jest "w miarę" OK, ale po dłuższej jeżdzie po mieście (dużo skrzyżowań, korki), pedał staje się twardszy.

Na razie mam porównanie tylko do nowej alfy 159 tylko że silnik 1750tbi (byłem w ASO). Tam jak wcisnałem pedał sprzegła, to od razu wpadł mi w podłoge;p. Pracował podobnie jak pedał gazu. W ten weekend dodatkowo będę miał porównanie do alfy 1.9JTD 115km(180tys km). Patrząc z allegro komplet częsci ten sam co w silniach 150km, więc sprzęgło może podobnie pracuje.

Czy przy wymianie sprzęgła, wymienialiście wysprzęglik(znajduje się pod akumulatorem) i pompę sprzęgła(koło pedałów) ??
    Podejrzewam, że przy ich nieprawidłowej pracy pedał chodziłbym raczej lżej, więc to nie to.

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

pompe wymienia sie w razie potrzeby, jak zaczyna sie pocic, wysprzeglik? no jesli sa podstawy do wymiany to tak, np, jak cieknie, w JTD jest on zamontowany na skrzyni wiec nie ma problemu w TS, wymienia sie zasze przy sprzrgle bo jest zamontowany wewnatrz obudowy, jesli w TBI jest na zerwnatrz to tylko sprawdzic trzeba w jakim jest stanie, ewentualnie jesli masz wiecej kasy to mozna go wymienic od razu, ale cisnienia nie ma.

powtarzam, jesli wysprzeglik puszcza, lub cieknie pompa to sa klopoty z wbiciem biegów, po prostu nie ma pełnego rozpiecia silnika z sprzeglem.

pzd

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 jtd

Domyślnie

Widze ze tamat sie rozkrecił. Jako ze ja zadaem pierwszy pytanie czuje sie w obowiazku napisac co u mnie z tym sprzegłem - wiec wymienilem i jak kolega wczesniej pisał inny swiat a juz mi zaczynałą noga bolec i mialem chyba jakies sciegno nadwyrężone. Teraz jest super. Dzieki wszystkim. MIłego dnia. Koszt 1400 pewnie przepłącilem ale mi auto umyli ;D