http://www.fiatecuscan.net/
Żeby połączyc się z airbagiem musisz przerobić kabel (jeśli nie kupiłeś już przerobionego). Poszukaj na forum bo jest jak przerobić (sam przerabiałem).
http://www.fiatecuscan.net/
Żeby połączyc się z airbagiem musisz przerobić kabel (jeśli nie kupiłeś już przerobionego). Poszukaj na forum bo jest jak przerobić (sam przerabiałem).
Alfa Romeo 156 1,9JTD (77kW) 2000r.
Ku**a, jakaś czarna seria czy co? U mnie kontrolka zaczęła się zapalać i gasnąć po wycieczce do Gdańska na ich super drogach. Teraz świeci się prawie ciągle, ale dwa dni temu gasła na trasie. Dziś mówię biorę się za to, podłączam KKL/VAG + adapter 2 od Viaken'a zgodnie z manualem i FES'a - nic, nie mogę się połączyć z centralką. Chciałem zobaczyć gdzie mam przerwę, czy jest to wina kostek pod siedzeniami czy może od kurtyn (bagażnik). Teraz widzę, że może przerwanie nastąpiło u samego sterownika airbag - mój to MY99 wersja. Może kurcze ten kabel coś lichy, ale z ECU śmiga, jutro sprawdzę ten drugi adapter cable do ABS. Kontrolka zapałała się na nierównościach, gasła jak już się droga "uspokoiła".
Dziś podczas drogi do pracy znów zgasła, zapala się widzę przy ostrzejszym hamowaniu, wchodzeniu gwałtowniej w zakręt oraz intensywnych nierównościach nawierzchni. Mój kolega w 156 '02 1.9 JTD usunął ten problem poprawiając połączenie w bagażniku. Rozmawiałem z nim, to samo miał... zapalała się i gasła.
Ostatnio edytowane przez tomito ; 28-09-2011 o 08:54
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...
Na dniach bede mial taka sama centralke jak teraz na pokladzie - zamienię i zobaczymy
czy zagada ,hmm pomiędzy obd a centrlka jest kostka polaczeniwa i może tam traci połączenie aleczemu brak połączenia do obd miałby wywalac błąd ,przecież dla centralki połączenie w tamta stronę jest bez znaczenia...no nic zobaczymy jak podmienie centralke
No i się chyba u mnie wyjaśniło. Podobnie jak u kolegi w o rok młodszej 156-stce (także na dziurach zaczęła kontrolka airbag zapalać się i gasnąć) - problem leżał w wiązce w bagażniku. Dziś poprawiłem mocowanie wiązki i po przekręceniu kluczyka kontrolka paliła się trochę po czym normalnie zgasła. Teraz za każdym razem gaśnie normalnie jak na początku. Jednak muszę to zrobić porządnie, wyczyszczę styki, podegnę kontakty we wtyczkach jeśli się będzie dało i umocuje dobrze wiązkę.
Pamiętajcie - zanim zaczniecie grzebać przy poduchach - klema ujemna musi być zdjęta z akumulatora, odczekać z 10 - 15 min i brać się do pracy. Oto umiejscowienie wiązki w AR 156 '02:
![]()
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Centralka wymieniona - i nadal nic ,blad nadal swieci ,hmmmm moze teraz sie polaczy z kompem
Dziex Tekken666 za program ,juz sciaglem i widze ze dziala teraz musze albo zakupic odpowiedni kabel albo tego przerobic
Tomito do 2002r zapewne nie bylo tego czujnika w 156 bo u mnie napewno go niema
Ciekaw jestem czy teraz uda Ci się połączyć z ECU - jak sprobojesz to daj znac
Pamiętajcie że pierwsze niepowodzenia w podłączeniu do centralki nie muszą być jej winą lub nawet kabla. Wczoraj robiliśmy test kabli tomito i wychodzi że wszystko działa tylko ustawienia sterownika RS232 (COM) miał najprawdopodobniej złe. Podłączyliśmy jego kabel do mojego laptopa w którym mam wszystko ustawione tak, żeby się łączyło i nie było żadnego problemu. Jedyny mankament że mnie rozłącza.... i znowu trzeba będzie siedzieć kilka godzin w samochodzie i testować różne ustawienia.
Alfa Romeo 156 1,9JTD (77kW) 2000r.
Jest jeszcze Trzecie miejsce które u mnie dało znać.
Czyściłem wszystko i nic aż wreszcie rozebrałem boczki na słupkach środkowych i tam są wtyczki od napinaczy chyba i od poduszek przynajmniej w mojej i tam leżała przyczyna, kontakt spray poszedł w ruch i już spokój od kilku miesięcy