Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: dziura w jezdni a bład air-bag

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Tekken666
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    156 1,9 JTD 2000r 77kW

Domyślnie

http://www.fiatecuscan.net/

Ż
    eby połączyc się z airbagiem musisz przerobić kabel (jeśli nie kupiłeś już przerobionego). Poszukaj na forum bo jest jak przerobić (sam przerabiałem).
    Alfa Romeo 156 1,9JTD (77kW) 2000r.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Ku**a, jakaś czarna seria czy co? U mnie kontrolka zaczęła się zapalać i gasnąć po wycieczce do Gdańska na ich super drogach. Teraz świeci się prawie ciągle, ale dwa dni temu gasła na trasie. Dziś mówię biorę się za to, podłączam KKL/VAG + adapter 2 od Viaken'a zgodnie z manualem i FES'a - nic, nie mogę się połączyć z centralką. Chciałem zobaczyć gdzie mam przerwę, czy jest to wina kostek pod siedzeniami czy może od kurtyn (bagażnik). Teraz widzę, że może przerwanie nastąpiło u samego sterownika airbag - mój to MY99 wersja. Może kurcze ten kabel coś lichy, ale z ECU śmiga, jutro sprawdzę ten drugi adapter cable do ABS. Kontrolka zapałała się na nierównościach, gasła jak już się droga "uspokoiła".

Dziś podczas drogi do pracy znów zgasła, zapala się widzę przy ostrzejszym hamowaniu, wchodzeniu gwałtowniej w zakręt oraz intensywnych nierównościach nawierzchni. Mój kolega w 156 '02 1.9 JTD usunął ten problem poprawiając połączenie w bagażniku. Rozmawiałem z nim, to samo miał... zapalała się i gasła.
    Ostatnio edytowane przez tomito ; 28-09-2011 o 08:54
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Świeżak Avatar marc1nz
    Mieszka w
    podkarpacie
    Auto
    AR 156 3.0 V6 Q2

Domyślnie

Na dniach bede mial taka sama centralke jak teraz na pokladzie - zamienię i zobaczymy
    czy zagada ,hmm pomiędzy obd a centrlka jest kostka polaczeniwa i może tam traci połączenie aleczemu brak połączenia do obd miałby wywalac błąd ,przecież dla centralki połączenie w tamta stronę jest bez znaczenia...no nic zobaczymy jak podmienie centralke

Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Lightbulb

No i się chyba u mnie wyjaśniło. Podobnie jak u kolegi w o rok młodszej 156-stce (także na dziurach zaczęła kontrolka airbag zapalać się i gasnąć) - problem leżał w wiązce w bagażniku. Dziś poprawiłem mocowanie wiązki i po przekręceniu kluczyka kontrolka paliła się trochę po czym normalnie zgasła. Teraz za każdym razem gaśnie normalnie jak na początku. Jednak muszę to zrobić porządnie, wyczyszczę styki, podegnę kontakty we wtyczkach jeśli się będzie dało i umocuje dobrze wiązkę.

Pamiętajcie - zanim zaczniecie grzebać przy poduchach - klema ujemna musi być zdjęta z akumulatora, odczekać z 10 - 15 min i brać się do pracy. Oto umiejscowienie wiązki w AR 156 '02:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	airbag boot connection.jpg
Wyświetleń:	163
Rozmiar:	20.2 KB
ID:	35546
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...

Użytkownik Świeżak Avatar marc1nz
    Mieszka w
    podkarpacie
    Auto
    AR 156 3.0 V6 Q2

Domyślnie

Centralka wymieniona - i nadal nic ,blad nadal swieci ,hmmmm moze teraz sie polaczy z kompem
    Dziex Tekken666 za program ,juz sciaglem i widze ze dziala teraz musze albo zakupic odpowiedni kabel albo tego przerobic
    Tomito do 2002r zapewne nie bylo tego czujnika w 156 bo u mnie napewno go niema

Arturp
    Gość

Domyślnie

Ciekaw jestem czy teraz uda Ci się połączyć z ECU - jak sprobojesz to daj znac

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Tekken666
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    156 1,9 JTD 2000r 77kW

Domyślnie

Pamiętajcie że pierwsze niepowodzenia w podłączeniu do centralki nie muszą być jej winą lub nawet kabla. Wczoraj robiliśmy test kabli tomito i wychodzi że wszystko działa tylko ustawienia sterownika RS232 (COM) miał najprawdopodobniej złe. Podłączyliśmy jego kabel do mojego laptopa w którym mam wszystko ustawione tak, żeby się łączyło i nie było żadnego problemu. Jedyny mankament że mnie rozłącza.... i znowu trzeba będzie siedzieć kilka godzin w samochodzie i testować różne ustawienia.
    Alfa Romeo 156 1,9JTD (77kW) 2000r.

Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto

Arrow

Cytat Napisał marc1nz Zobacz post
    Centralka wymieniona - i nadal nic ,blad nadal swieci ,hmmmm moze teraz sie polaczy z kompem
    Dziex Tekken666 za program ,juz sciaglem i widze ze dziala teraz musze albo zakupic odpowiedni kabel albo tego przerobic
    Tomito do 2002r zapewne nie bylo tego czujnika w 156 bo u mnie napewno go niema
    Tak, ta złączka w bagażniku jest od kurtyn. Drugie newralgiczne miejsce to połączenia przewodów pod siedzeniami kierowcy i pasażera.

sabek_d
    Gość

Domyślnie

Jest jeszcze Trzecie miejsce które u mnie dało znać.
    Czyściłem wszystko i nic aż wreszcie rozebrałem boczki na słupkach środkowych i tam są wtyczki od napinaczy chyba i od poduszek przynajmniej w mojej i tam leżała przyczyna, kontakt spray poszedł w ruch i już spokój od kilku miesięcy