Dźwięku 5 garów nic nie zastąpi.
Dźwięku 5 garów nic nie zastąpi.
Dla mnie silnik który ma pięć cylindrów zacznie pokazywać przewagę przy wyższych prędkościach. Nie tyle co na mieście ale na trasie na pewno będzie sprawniejszy. Po za tym 2,4 możemy nazwać Piecem ! To ma w sobie potencjał.
Radosuaf
Rozumiemy się świetnie mimo że śmigam sam R4 w klekocie, to wiem co piszę.
No i co z tego skoro to 4-garowce są najwydajniejsze![]()
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
A co to jest wydajność tuningowa?? Nie mówię tu o mocach idących w tysiące koni bo i tak większość z nich idzie na straty, mam na myśli fakt że stosunek ilości cylindrów do maksymalnej mocy silnika jest najlepszy w 4-cylindrowych jednostkach i tego nie zmieniszWiadomo że takie V8 czy V12 może mieć 3 razy tyle mocy niż R4 ale jego opory powodują że nie wyciśniesz w nim z jednego garnka tyle co z R4.
Dlaczego np. wyczynówki mają 4 cylindry?? Tu wcale nie chodzi o wagę![]()
Tyle,że to nie temat o budowaniu wyczynówki.Zgadzam sięz tobą,ale gdy chcemy porównać potencjał jednostki 2,0 i 2,4 to niestety, ale większa pojemnośc zawsze będzie miała więcej do powiedzenia.Wystarczy popatrzeć na wykresy momentu i mocy 1,9JTD i 2,4 JTD zarówno serii jaki po modyfikacjach.Sam o tym sromotnie się przekonałem, dlatego powoli będe budował drugi silnik,właśnie na bazie 2,4 20V ,ale wersji 175km. Powróćmy do tematu.
To trzeba się przesiąść na turbo benzina, tam 2.0 500-700KM to nie problem
EOT