Mam wysprzeglik w skrzyni i odpowietrzalem go juz wiele razy bez wyciagania akumulatora...
Dlatego napisałem, że zasadnicza różnica jest w wysprzęgliku i tym gdzie się znajduje- na skrzyni czy w....
czytanie ze zrozumieniem sie klania![]()
wpływ na problemy ze sprzęgłem może mieć też jakość płynu hamulcowego, jakość chodzi kiedy był zmieniany, tak samo jak olej co jakiś czas trzeba go zmienic bo po pewnym czasie traci swoje pierwotne własności.
Ok wiec problem z pracą sprzęgła został wyeliminowany poprzez dolanie płynu ale...
Płynu ubywa tak okolo 1-2cm dziennie w zbiorniczku , nie znikaZostawiam na postoju kropki , cieknie gdy nie wduszam sprzegła jak i wtedy gdy je wduszam , leci poprostu non stop , pomijajac ten fakt jest wszystko ok zadnych podejrzanych symptomów. Poczytałem troche i pewnie będzie to wysprzęglik , chyba że moge się łudzic że jakiś przewod pękł bo gdzieś wyczytałem ze jezeli to wysprzeglik to cieknie tylko przy wduszaniu sprzegla a nie kapie caly czas.
Jezeli juz diagnoza padnie ze to wysprzeglik to jest sens go regenerowac zestawem naprawczym czy kupic koniecznie caly nowy ?
Kolejna kwestia to ceny wysprzeglikow na allegro okolo 300zl ( chyba ) w intercarsie 150zl i taniej , czy jest sens kupowania zamiennikow za 70-90zl > Czy te za 150zł to już przyzwoita jakosc ? A moze tylko oryginal ?
Mam problem z czasem na wymiane wiec zakladajac ze cos tam przy samochodach robie ( wymiana silniczka krokowego , zaslepienie egr , wymiana klockow i tarcz , wymiana oleju itp ) to przewidujecie ze ile czasu moze zajac operacja wymiany lub regeneracji ? Wiem ze dziwne pytanie ale auto potrzebuje codziennie , nie mam garazu a o latarce nie chce skladac go do kupy czasu jutro mam okolo 4-5godzin , jezeli nie dam rady mam caly czwartek.
pozdrawiam
Ok juz rozkrecilem i sprawdzilem , na wysprzegliku ta guma od strony lapy sprzegla ma 4mm pekniecie , czy w takim wypadku wystarczy zestaw naprawczy czy koniecznie wymiana calosci ? Jak poznac czy mam system valeo czy bosh ?
A w jakim przypadku warto zastosowac zestaw naprawczy ? Bo dziurka jest malutka i jest spowodowana przez przetarcie ( to widac ).
Szajsu do aut nie montuje wiec tylko oryginal wchodzi w gre a wtedy roznica kosztow jest dosc spora pomiedzy 15 a 250zl wiec jezeli cie moge prosic zanim wydam ta kase to uzasadnij dlaczego nie warto wymienic tej gumki tylko trzeba wymieniac calosc. Dostep jest latwy jeszcze nie wiem jak z wyciaganiem samego wysprzeglika ani nie wiem do konca jak sie zabrac za to ale co szkodzi wymienic gume i najwyzej za pare miesiecy kupic caly wysprzeglik jezeli cos nie bedzie sie psulo dalej.
Ostatnio edytowane przez N...SALTO ; 04-10-2011 o 18:45