Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Przypadkowe działanie Hill Holder

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Hill holder aktywuje się tylko wtedy jeśli pedał sprzęgła jest wciśnięty do podłogi i włączony bieg I lub wsteczny (ale tu ma jeszcze znaczenie kierunek nachylenia wzniesienia) i był oczywiście wcześniej wcisnięty pedał hamulca - po jego zwolnieniu HH dopiero się załącza. Nigdy nie zdarzyło się aby w mojej juce nie działał prawidłowo, nawet na niewielkim pochyleniu
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Luke77
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce Ti 280KM Benzyna MY20, Alfa Romeo Giulietta Distinctive 170KM Benzyna

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Nie wiem jak się ma do tego sprawa wciśnięcia sprzęgła. O ile pamiętam na pedale są dwa czujniki: jeden odczytuje początek skoku, drugi działa gdy pedał wciśnięty do końca. Może tu tkwi sedno sprawy - nie wciskanie sprzęgła do końca ??
    Bo sygnał pochylenia auta to chyba jest brany z czujnika esp a to powinno działać bezbłędnie.
    OK, dzięki za wyjaśnienie, jestem niemal pewien że zawsze wciskam sprzęgło do końca, ale zwrócę na to uwagę jak tylko nadarzy się jakieś większe wzniesienie...

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    i włączony bieg I lub wsteczny
    Tak chyba mówi instrukcja ale nie przypominam sobie przy manualnej skrzyni żeby był jakikolwiek czujnik "rozróżniający" biegi (oprócz wstecznego dającego sygnał do lampy cofania).
    Potwierdzałyby to zabawy z alfaobd -też nie wskazywały żadnego biegu oprócz wstecznego.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 03-10-2011 o 13:34

Użytkownik Znawca Avatar lechtak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Mito TCT 135 KM / Giulia Veloce Pakiet Q

Domyślnie

W CDiF na QV pokazuje wszystkie biegi. Tak prawdę mówiąc HH jest potrzebne dla niedoświadczonego kierowcy, małe wzniesienie można zrobić bez ręcznego natomiast duże z ręcznym bez cm. zjazdu.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA Progression Alfa Rosso + 17"SS

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Tak chyba mówi instrukcja ale nie przypominam sobie przy manualnej skrzyni żeby był jakikolwiek czujnik "rozróżniający" biegi (oprócz wstecznego dającego sygnał do lampy cofania).
    Potwierdzałyby to zabawy z alfaobd -też nie wskazywały żadnego biegu oprócz wstecznego.
    Instrukcja mówi: "na zjeździe...włączony bieg wsteczny" oraz "na podjeździe...skrzynia biegów na luzie lub włączony bieg różny od wstecznego". Czyli teoretycznie hill holder pod warunkiem odpowiedniego kąta nachylenia a w zależności od jego kierunku działa na każdym biegu (z jałowym włącznie, choć tu przydatność ograniczona ale chodzi o to, żeby system nie musiał rozróżniać luzu od biegów do przodu). W sumie niegłupie, bo jak się komuś jedynka z trójką pomyli, silnik zgaśnie i spanikuje, to tym bardziej hill holder mu się przyda. Jak chodzi zatem o informacje pochodzącą ze skrzyni biegów wystarczy, że system wykryje bieg wsteczny.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    01-486 Warsaw PL / 95014 Cupertino CA
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Hill holder aktywuje się tylko wtedy jeśli pedał sprzęgła jest wciśnięty do podłogi i włączony bieg I lub wsteczny (ale tu ma jeszcze znaczenie kierunek nachylenia wzniesienia) i był oczywiście wcześniej wcisnięty pedał hamulca - po jego zwolnieniu HH dopiero się załącza. Nigdy nie zdarzyło się aby w mojej juce nie działał prawidłowo, nawet na niewielkim pochyleniu
    Ciekawe, instrukcja podaje też bieg "jałowy"

Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 04-10-2011 o 06:17
    motor sports can be expressed in one single letter ///M

dartzeel
    Gość

Domyślnie

Po co komu takie systemy?
    Jak ktoś nie umie ruszać pod górkę niech się na kurs prowadzenia zapisze.
    Mi się nigdy nie zdarza - nawet pod najmniejsze wzniesienie zjechać więcej jak kilka cm.

Trzeba umieć jeździć i operować 3 pedałami, i to wszystko

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Luke77
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce Ti 280KM Benzyna MY20, Alfa Romeo Giulietta Distinctive 170KM Benzyna

Domyślnie

Cytat Napisał dartzeel Zobacz post
    Po co komu takie systemy?
    Jak ktoś nie umie ruszać pod górkę niech się na kurs prowadzenia zapisze.
    Mi się nigdy nie zdarza - nawet pod najmniejsze wzniesienie zjechać więcej jak kilka cm.

Trzeba umieć jeździć i operować 3 pedałami, i to wszystko
    Nie o to chodzi tutaj czy ktoś umie ruszać pod górkę czy nie. Chodzi o działanie systemu Hill Holder, którego NIE DA się wyłączyć.
    To tak samo jakby powiedzieć że umiem wyprowadzać samochód z poślizgu to po co mi ESP, umiem hamować to po co mi ABS. A jednak każde nowe auto musi mieć ABS a od przyszłego roku i ESP (w EU)
    Generalnie elektronika jest po do żeby nam ułatwiać życie i dobrze...

---------- Post added at 10:28 ---------- Previous post was at 10:27 ----------

Cytat Napisał lechtak Zobacz post
    W CDiF na QV pokazuje wszystkie biegi. Tak prawdę mówiąc HH jest potrzebne dla niedoświadczonego kierowcy, małe wzniesienie można zrobić bez ręcznego natomiast duże z ręcznym bez cm. zjazdu.

Ja nie jestem jakoś bardzo doświadczony a i duże wzniesienie "robię" bez ręcznego - liczy się dobre wyczucie sprzęgła..

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał tygrysio Zobacz post
    Ciekawe, instrukcja podaje też bieg "jałowy"
    ..
    Owszem instrukcja podaje też bieg jałowy, ale tutaj zadziałanie HH nie jest jednoznaczne. Jeżeli wczesniej był włączony bieg wsteczny (samochód zjeżdżał tyłem z wzniesienia), albo staczał się na biegu jałowym. HH może nie zadziałać. Generalnie funkcjonowanie HH zależy w dużej mierze od sposobu i siły z jaką nacisniemy hamulec w celu zatrzymania - jeżeli to będzie zdecydowany, silny nacisk (wtedy w układzie jest ciśnienie) to HH zadziała, a jeżeli będzie to lekkie nacisnięcie to HH nie zadziała
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Casio
    Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Też mam zagrychę jak ten Hill Holder w mojej Giuliettcie działa. Sytuacje z wczoraj i dziś. To samo wzniesienie (pod górę) i dwa różne zachowania pojazdu. Wczoraj HH zadziałał, dziś nie. Można odnieść wrażenie, że coś tu naprawdę działa przypadkowo A może już wiadomo jakie nawyki kierowcy system HH aktywują za każdym razem?