Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123456789101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 158

Temat: Opony bieżnkowane na sezon zimowy

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 155 2.5v6 Super 92r.

Domyślnie

Te dwa pierwsze linki wyglądają ok, byłem w tej firmie TARGUM w Mielcu po mieszankę gumową, oponki wyglądają bardzo porządnie jakościowo. Wszystko zależy od tego jak taka opona jest przygotowana, jak wygląda przed bieżnikowaniem jeśli są druty na wierzchu i ktoś na to daje bieżnik to problem murowany tak że wszystko zależy od podejścia producenta. Osobiście w Alfie nie mam bieżnikowanych ale jeździłem na nie jednych i polecam na zimę jeśli bieżnik jest fajny to spisują się bardzo dobrze.I nie zachwalam bo mam coś wspólnego z firmami bieżnikującymi opony.
    Audi S6 2.2AAN 95r 7.2014-??
    Alfa 155 2.5v6 Super 92r 2008-11.2014
    Alfa 155 2.5v6 92r - Dawca
    Posiadam dużo części wiec jak coś proszę pisać.

marcus891
    Gość

Domyślnie

Pracując przy oponach jakiś czas mogę z czystym sumieniem odradzić opon bieżnikowanych do samochodów osobowych. Bieżnik potrafi się oderwać i wtedy się robi wielki problem, lepiej poszukać tańszej opony zimowej w granicach nawet do 150 Zł niż iść w niewiadomą jak starą oponę i jak bieżnikowana. Też nie wiesz jak wyglądał wcześniej karkas i nie możesz stwierdzić nic. Moje skromne zdanie a zrobisz i tak jak uważasz, Ja do swojej Alfiny kupiłem na oś napędową Dunlop Sp Winter Sport 4D po 260 zł i na tył Gislavedy Euro Frost 3 po 200 zł i nie narzekałem. A tez np można w tym rozmiarze do 200 zł kupić klebera krisalp hp2 który w tamtym roku w oponach tańszych wygrał.
    Pozdrawiam Marcus891

simeone
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marcus891 Zobacz post
    mogę z czystym sumieniem odradzić opon bieżnikowanych .Bieżnik potrafi się oderwać i wtedy się robi wielki problem
    Masz prawo do swojego zdania. Ja jednak o takim przypadku jak długo żyję nie słyszałem. Kilka, kilkanaście lat temu moze i tak lub w samochodach ciężarowych. W przypadku opon do osobówek to zupełnie inna technologia-pewnie o tym wiesz.

Cytat Napisał Rolin Zobacz post
    Z mojego doświadczenia z oponami bieżnikowymi jest tak jak z Alfą Romeo, psuje się - najczęściej mówią to ludzie którzy nigdy Alfą nie jeździli...
    Dokładnie.
    Ja jeżdziłem już na Collinsach, Markgumach MK790, Targum Winter3 (coprawda 15 cali) i jedynie ci mogę napisać to- polecam.
    To, że są głośniejsze? Przecież z takim grubym, mięsistym bieżnikiem to normalne.
    Jak już napisał- marek230482, ja też już zawsze będe kupowac zimowe bieżnikowane gumy.
    Ostatnio edytowane przez simeone ; 08-10-2011 o 09:13

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

co do opon bieznikowanych to mnie wystarczyło kiedys ostre hamowanie na nich zeby poszły na śmietnik - oderwała sie częsc bieznika a wywazyc to cudo to tez długa historia, praktycznie co ostre hamowanie albo wieksza dziura powinno sie jechać na wywazanie bo kierownica sie trzesie

na naszych niebiezpiecznych drogach powinno sie raz na zawsze zakazać sprzedazy nalewek.. jak ktos sie chce zabić to niech sobie na tym jezdzi po podworku a nie na drodze publicznej
    Ostatnio edytowane przez Alfista ; 08-10-2011 o 11:40

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Mnie tam ciekawi jak takie opony bieznikowane spisały by sie w typowych testach. Mamy gdzies zestawienie takich testów opon bieżnikowanych i nowych zimówek?

P.S. kiedys nie było zimówek i ludzie jakos sie toczyli

---------- Post added at 12:51 ---------- Previous post was at 12:43 ----------

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Do tej pory kupowałem zawsze używki (odkąd mam szerokie kapcie w autach). W rozsądnej cenie kupisz ochłap. Ale 166 kupiłem z bieżnikowanymi na oba sezony. Na początku podchodziłem sceptycznie ale się przekonałem. To świetna alternatywa. Tak jak pisano wcześniej. Na zimę bez dwóch zdań kupuj bieżnikowane. Ja tak już zawsze będę robił. A na lato? hmmm jeżeli jeździsz spokojnie i nie osiągasz wielkich prędkości (180-250km/h) to też. Ale przy mocnym wytężeniu opon byłbym ostrożny. Ja rekordów prędkości nie biję, z piskiem opon w zakręty nie wjeżdżam więc też na regenerowanych latam. Oczywiście nie zamulam. Pamiętaj że regenerowane to dużo mięcha i świeżutka guma. Taka opona ma lepszą przyczepność niż kilkuletnie ździeruchy za które i tak pewnie więcej będziesz musiał dać.
    Wszystko fajnie, ale zapomniałes o takich sytuacjach jak np. aquaplaning, nagłe hamowanie, szybka zmiana toru jazdy, hałas, opory toczenia, zużycie bieznika. Bieżnikowane w lecie raczej nie wypadają zbyt fajnie Dlatego wczesniej pytałem o takie testy opon zimowych jak i letnich. sam jestem ciekaw jak to wygląda.

ViP Maniak resoraków Avatar maciekk
    Mieszka w
    brzesko
    Auto
    156 2.5V6 i 147 1.6 Ts

Domyślnie

Cytat Napisał marcus891 Zobacz post
    do 200 zł kupić klebera krisalp hp2 który w tamtym roku w oponach tańszych wygrał.
    Ty chyba nie chcesz mi powiedziec ze ta opona jest dobra...

---------- Post added at 14:59 ---------- Previous post was at 14:58 ----------

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Bieżnikowane w lecie raczej nie wypadają zbyt fajnie
    chyba ze chcesz sie przykleic do asfaltu
    o co k'mon???

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Mnie tam ciekawi jak takie opony bieznikowane spisały by sie w typowych testach. Mamy gdzies zestawienie takich testów opon bieżnikowanych i nowych zimówek?

P.S. kiedys nie było zimówek i ludzie jakos sie toczyli

---------- Post added at 12:51 ---------- Previous post was at 12:43 ----------

Wszystko fajnie, ale zapomniałes o takich sytuacjach jak np. aquaplaning, nagłe hamowanie, szybka zmiana toru jazdy, hałas, opory toczenia, zużycie bieznika. Bieżnikowane w lecie raczej nie wypadają zbyt fajnie Dlatego wczesniej pytałem o takie testy opon zimowych jak i letnich. sam jestem ciekaw jak to wygląda.

Dlatego pisałem że nie nadają się to fisiowania. Akurat z ostrym hamowaniem nie miałem problemu ale fakt że unikam narażania na duże siły boczne. Jeżeli chodzi o aquaplaning to sprawdzałem i nie ma się do czego przyczepić. Porównanie z Michelinami w żabie żony.

Ja jeśli chodzi o to odrywanie bieżnika to chyba o jakiejś prehistorii piszecie...... Nowe opony bieżnikowane mają nową gumę na całej oponie aż po ranty. A nie jak kiedyś że tylko placek na górze.........
    Ale autorowi tematu chodziło o zimowe. Tu mogę w 100% polecić a letnie to sprawa rozważenia.

Mata
    Gość

Domyślnie

Dokładnie jak pisze marek230482 pytałem o opony zimowe ponieważ zbliża się okres zimowy gdzie nie są ważne duże przeciążenia jakie przenosi opona przy skrajnych warunkach tj ostre wchodzenie w zakręty, gdzie występują duże siły boczne czy wielkie prędkości. Mi głównie zależy aby opona dobrze szła po śniegu i nie robiła tzw ślizgawki pod sobą jak jest 1cm górka. Jak jest lód na drodze to nawet nowe zimówki nie dają rady chyba że mają kolce gdzie u nas są zabronione...

Czytając Wasze opinie, myślę że można podsumować temat twierdząc, że większość jest za oponami bieżnikowanymi ale raczej tylko na zimę. Opowieści o odrywających się bieżnikach to "chyba przeszłość" i jedyny mankament jest taki że są trochę głośniejsze jadąc po asfalcie. Myślę także, że można śmiało napisać że opony bieżnikowane nie są tak dobre jak oryginały lecz porównywalnie a ich cena jednak przemawia do zakupu.

A jeśli mielibyście wybierać z pośród tych trzech wzorów opon to który byście wybrali? Według mnie fajnie wygląda opona nr1 ale opona z linku nr2 będzie miała lepsze właściwości w dużym śniegu i będzie lepiej odprowadzała wodę Tak wizualnie a Wy co sądzicie?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Dobre podsumowanie
    Ja kupując regenerowane (tylko 17") patrzyłem jedynie czy mają ochronę boczną. Nie pamiętam jak się to nazywało ale z boku nie były beczkowate tylko płaskie, chronią ranty felg.

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Bieżnikowane na lato owszem nie bo w lecie wiadomo szybciej się śmiga a i indeks prędkości mają max do 190km/h. na zime jak najbardziej - bieżnik głęboki, guma dobra a kolega marcus891
    niech głupot nie opowiada bo pierwsze słyszę żeby się bieżnik w osobówce odkleił - rozumiem w ciężarówce ale jakie tam masz człowieku momenty obrotowe i przeciążenia. od 3 lat na zime zakładam bieżnikowane, mieszkam w górzystym terenie i nigdy nigdzie nie zostałem ani też bieżnik się mi nie odkleił mimo tego, że mam ciężką nogę. Do tego technologia też się zmieniła i nawet dają 2 lata gwarancji na te opony, także badziewie to to chyba nie jest - pozdrawiam kumatych i rozsądnych

ps. W ciężarówce też przejeździłem całą europe na bieżnikowanych zimówkach, zrobiłem na nich 60 tysięcy km ponad i o dziwo bieżnik się nie odkleił :O
    Ostatnio edytowane przez KamilloV8 ; 09-10-2011 o 12:19