Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Nie chce odpalac, raz lapie raz nie. JTD

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

A prąd jest jak odpalasz czy kontrolki gasną?
    btw. tak sobie ładowanie migało, a Ty sobie jeździłeś? Fajnie

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Może ciągle problem z ładowaniem aku? Tak kontrolka akumulatora właśnie o tym świadczy. Ja bym zaczął od tego, zmierz zwykłym miernikiem (multimetrem) napięcie na akumulatorze na wyłączonym silniku, jak się uda odpalić to też na włączonym. Ewentualnie od razu na parę godzin daj aku na prostownik niech się podładuje.
    Druga sprawa to te przekaźniki - posprawdzaj na podszybiu o których pisał Czarek, może coś nie łączy.
    Mam u siebie podobny problem z odpalaniem (raz kręci raz nie), z tego co się zorientowałem to w przypadku problemu z immobilizerem rozrusznik kręci tylko nie odpala, tak że to nie to.

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Do roboty alternator. Uszkodzony regulator napięcia i/lub wyjechane szczotki. Powodem rozładowania aku mógł być duży pobór prądu przez sam regulator. Ostatnio jak robiłem klientowi golfa to na postoju przy wyłączonym silniku przez walnięty regulator spoczynkowy pobór pradu był na poziomie 1.2A.

P.S. Po co pisać o tym samym w dwóch tematach i to jeszcze w złym dziale.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Lubin

Domyślnie

Cytat Napisał yoozef Zobacz post
    Może ciągle problem z ładowaniem aku? Tak kontrolka akumulatora właśnie o tym świadczy. Ja bym zaczął od tego, zmierz zwykłym miernikiem (multimetrem) napięcie na akumulatorze na wyłączonym silniku, jak się uda odpalić to też na włączonym. Ewentualnie od razu na parę godzin daj aku na prostownik niech się podładuje.
    Sprawdzałem ładowanie alternatora, który daje napięcie 14,2 V. Serwis akumulatorów poinformował mnie, że z alternatorem jest wszystko w porządku.. i dodali, że przyczyną rozładowanie akumulator był lewy pobór prądu z mojego radia, który pobierał prawie 1 A, zrobiłem przeróbkę, że teraz radio włącza się tylko wtedy kiedy przekręcę kluczyk na zapłon i lewy pobór zniknął.

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał alfaholic145JTD Zobacz post
    Sprawdzałem ładowanie alternatora, który daje napięcie 14,2 V. Serwis akumulatorów poinformował mnie, że z alternatorem jest wszystko w porządku.. i dodali, że przyczyną rozładowanie akumulator był lewy pobór prądu z mojego radia, który pobierał prawie 1 A, zrobiłem przeróbkę, że teraz radio włącza się tylko wtedy kiedy przekręcę kluczyk na zapłon i lewy pobór zniknął.
    Ale to w ogóle nie tłumaczy nie gasnącej kontrolki ładowania. Twoja gaśnie po przegazówce bo altek sam się wtedy wzbudza.
    1.Sprawdź jeszcze czy nie masz urwanego kabla od wzbudzenia altka.
    2.Co do nie odpalenia i nie kręcenia rozrusznika to czy słychać stuknięcie z pod maski w momencie próby odpalenia co świadczyłoby o tym że bendiks pracuje?
    3.Czy przygasają może kontrolki jak próbujesz odpalić?
    4. Podaj jeszcze jakie masz napięcie ładowania po załączeniu wszystkich odbiorników prądu.
    5. Sprawdź miernikiem czy naprawdę altek nie pobiera prądu na wyłączonym silniku.
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Lubin

Domyślnie

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    Do roboty alternator. Uszkodzony regulator napięcia i/lub wyjechane szczotki. Powodem rozładowania aku mógł być duży pobór prądu przez sam regulator. Ostatnio jak robiłem klientowi golfa to na postoju przy wyłączonym silniku przez walnięty regulator spoczynkowy pobór pradu był na poziomie 1.2A.

P.S. Po co pisać o tym samym w dwóch tematach i to jeszcze w złym dziale.
    Sorry, że zamieściłem w dwóch rożnych tematach i w innym dziale niż posiadam auto, ale zrobiłem to z desperacji.. zrobiłem jedno,drugie i znowu coś.. końcówka tego roku daje mi popalić chciałem jeden post usunąć, ale nie wiem jak...
    Pobór mocy mam teraz, 0,02 A to normalne.. a miałem prawie dużo większy poprzez radio..

---------- Post added at 12:17 ---------- Previous post was at 12:07 ----------

Wszystko posprawdzam i dam znać co i jak.
    W waszym dziale jakoś mi lepiej było napisać bo więcej jest wątków w tym temacie i jak widzę, fachowe jest podejście, na razie dziękuję i do usłyszenia

Dodam jeszcze, że lewego prądu już nie mam na wyłączonym silniku, tzn. jest jeszcze ok. 0,02 A.. 0,03 A skacze czasami napięcie.. ale to pewnie jest od alarmu napięcie..

---------- Post added at 12:45 ---------- Previous post was at 12:17 ----------

Ale to w ogóle nie tłumaczy nie gasnącej kontrolki ładowania. Twoja gaśnie po przegazówce bo altek sam się wtedy wzbudza.
    1.Sprawdź jeszcze czy nie masz urwanego kabla od wzbudzenia altka.
    2.Co do nie odpalenia i nie kręcenia rozrusznika to czy słychać stuknięcie z pod maski w momencie próby odpalenia co świadczyłoby o tym że bendiks pracuje?
    3.Czy przygasają może kontrolki jak próbujesz odpalić?
    4. Podaj jeszcze jakie masz napięcie ładowania po załączeniu wszystkich odbiorników prądu.
    5. Sprawdź miernikiem czy naprawdę altek nie pobiera prądu na wyłączonym silniku.
    Ad. 1 - nie mam takiej teraz możliwości.. gdzie jest ten kabel, czy to jest ten główny taki czarny, gruby?
    Ad. 2 - po przekręceniu kluczyka nic nie słychać, chyba, że trzeba wyjść i od strony maski się wsłuchać, czyli potrzebne są dwie osoby;
    Ad. 3 - ikonki gasną te, które mają gasnąć, nie gaśnie od akumulatora i od wtrysków, przy przekręcaniu one nie gasną;
    Ad. 4 - napięcie sprawdzę jak podjadę do serwisu;
    Ad. 5 - po sprawdzeniu altek pobiera 0,02.. 0,03 A

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

1.Kabel od wzbudzenia jest cieniutki. Ten gruby to jest główny prądowy.
    2. Sprawdzałeś bezpieczniki i przekaźnik.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Lubin

Domyślnie

2. Sprawdzałeś bezpieczniki i przekaźnik.
    Sprawdzałem nie były poluzowane..

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

Tu nie chodzi czy sa poluzowane. W przypadku przekaźnika sprawdziłeś czy w ogóle działa i przenosi. Jeśli tak to rozrusznik będzie do wyjęcia.

Podaj e-mail to podeślę ci paczke ze schematami to sobie sprawdzisz wszystkie połączenia i napięcia.
    Ostatnio edytowane przez danus77 ; 22-12-2011 o 17:24

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Lubin

Domyślnie

Witam ponownie,
    słuchajcie dzisiaj wchodzę do auta, wsadzam kluczyk.. i odpalam na dotyk.
    Raz odpalił, zgasiłem, drugi raz zapalił, zgasiłem.... trzeci raz już nie odpalił...
    Te bezpieczniki i przekaźnik to gdzie posprawdzać.. w którym miejscu?