Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: problem - zawieszony komputer selespeed - pomocy

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    jaworzno
    Auto
    AR Crosswagon '05 były: 145 1.6 TS 01'; 156 2.0 TS selespeed 99'

Domyślnie

wykonałaś tą procedurę, którą rozpisałaś i jest ok?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    koszalin
    Auto
    156 selespeed

Domyślnie

tak dokładnie i do tej pory wszystko ok a pamiętaj nie oddawaj broń boże do jakiegoś tam mechanika, bo ci tylko więcej szkód na robi, to też mówię z doświadczenia, bo oni po prostu się nie znają!!!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    jaworzno
    Auto

Domyślnie

jutro spróbuje sprawdzić przekaźniki bo to mogę zrobić na miejscu, jak nie pomoże będę musiał przywieźć lawetę i wziąć auto do domu żeby wykonać odpowietrzanie i kalibrację,

dziękuję na razie za wszelką pomoc, jak uda mi się coś zwojować dam znać

ps
    widziałem, że jest opcja kalibracji w FES,
    a odpowietrzenie jak się wykonuje? masz może olcia pod ręką jakiś link (jeszcze nie odnalazłem ładnego opisu =))

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    jaworzno
    Auto

Domyślnie

byłem dzisiaj u belli, próbuję zapalić i znowu mi pokazuje, że jest na czwartym biegu, podczas gdy zostawiłem ją dzień wcześniej na luzie, zrobiłem w tym momencie zrzuty parametrów skrzyni biegów z FES (gdyby ktoś miał o tym pojęcie i mógł sprawdzić chętnie podeślę) i odpiąłem akumulator na chwilę, po podłączeniu wyświetlacz pracował prawidłowo, pokręciłem się trochę dookoła stacji, parę razy niestety się znów zawiesiła i nie dało się wbić żadnego biegu, potem się na razie uspokoiła i zdecydowałem zaryzykować i pojechać zawieźć ją do domu,
    przez ok. 40km nie miałem większych zastrzeżeń, potem jednak musiałem stosunkowo długo poczekać żeby wbiła sobie pierwszy bieg na światłach, ale dopiero pod koniec drogi, ok. 60km było coraz gorzej, nie wchodził 3 bieg, a w pewnym momencie jechała już tylko na parzystych, pod domem odblokowały się nieparzyste, mogłem wbić

czy ktoś z tego opisu jest w stanie coś wywnioskować, może spotkał się z czymś takim już, nie wiem czy mam rację, ale śmiem twierdzić, że od strony mechanicznej jest ok, chociaż przy wrzucaniu biegów szarpie bardziej jak miała w zwyczaju to robić, może to wina rozregulowanego sprzęgła?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    koszalin
    Auto
    156 selespeed

Domyślnie

o to teraz widzę, że na pewno masz problem z elektrozaworami, a konkretnie z tym od biegów nieparzystych, widzę że bez rozbierania się nie obejdzie...

---------- Post added at 21:14 ---------- Previous post was at 21:04 ----------

bo na tłuczkach elektrozaworów zbiera się nalot z oleju i zaczynają sie zacinać - i wtedy czas je wyczyścić

---------- Post added at 21:15 ---------- Previous post was at 21:14 ----------

a i komp nie zawsze pokazuje wtedy błędy

M&M
    Gość

Domyślnie

a tak apropo co ci wyszło na kompie??

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    jaworzno
    Auto

Domyślnie

jeden raz pokazało błąd P1762 i P0720 jak próbowałem ruszyć, a tak przez cały czas nie wyrzuca żadnych błędów i nie ważne, że skrzynia nie działa, komp nic nie rejestruje

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafał 121
    Auto
    alfa 147 2.0 150KM SELESPEED

Domyślnie Olcia marację

Cytat Napisał olcia Zobacz post
    błąd P1762 też miałam i nie było to spowodowane przekaźnikiem

---------- Post added at 22:47 ---------- Previous post was at 22:42 ----------

większość forumowiczów opiera się tylko na wiedzy teoretycznej niestety i sami nie mają selespeedów a w serwisie alfy romeo powiedzą Ci że musisz wymienić cały aktywator za 9,5 tyś, bo twierdzą, że poszczególne części są nie rozbieralne
    Olcia ma rację. Ktoś, kto nie miał selespeeda nie może nic powiedzieć, prócz przypuszczeń. Selespeed jest w pełni do regeneracji i można go rozebrać, dać nowe uszczelnienia, wymienić elektrozawory, wysprzęglik i zrobić ogólną regenerację. Nie dajcie się nabijać w butelkę w ASO. Jeśli chodzi o przypadłość selespeeda to dość częstym, choć ciężko to zrozumieć i się z tym pogodzić, problemem jest komputer odpowiedzialny za selespeeda. Często bywa tak, że po nocy wsiadamy do auta i chcemy startować do pracy, a tam nie ma biegów. Powodem jest komputer. Gubi pamięć. Wystarczy podłączyć FES i zrobić kalibrację po serwisową. Nauczyć komputer manewrowania biegami od nowa. Niewykluczone, że pod pracą, przy powrocie do domu będzie to samo. Auto postoi i znowu zgubi pamięć. To tylko i wyłącznie wina komputera. Nie ma co szukać przekaźników, pomp, nieszczelności i innych rzeczy, jeśli mamy je sprawdzone i wiemy, że działają. FES nie pokaże błędu komputera, bo przecież sam się z nim łączy i wgrywa mu oprogramowanie. Jeśli ktoś jeszcze będzie miął podobne objawy, że wsiada i nagle nie ma biegów, a przecież były i nic się nie działo wcześniej to niech pomyśli o kompie selespeed, który znajduje się pod czarną osłoną pod nogami w aucie. Powodzenia.