Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Problem ze skrzynią SELESPEED, pomocy !!

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 147 2.0

Domyślnie Problem ze skrzynią SELESPEED, pomocy !!

Witajcie, ucieka sobie olej z układu sterowania skrzynią selespeed, w mojej 147. no i pewnego razu skończył się cały, biegi nie wchodziły, ogólnie lipa, skojarzyłem, że to wina braku oleju, bez zastanowienia nalałem nowego (0,7) no i ruszam, jest ok. a na następny dzień są problemy, już tłumaczę-
    -auto rusza od 2 tys. obr. (wcześniej było dobrze, reagował odrazu),
    -pompa hydrauliczna wcześniej działała normalnie, po otwarciu drzwi przez jakieś 8-10 sek. było ją ładnie słychać, obecnie po otwarciu pompa zadziała na 1-2 sek. i koniec.
    -przy zmianie biegów z niższego na wyższy skrzynia "ciągnie" tak jakby w pierwszej chwili jechała na "półsprzęgle" a potem wpada normalnie na obroty
    -wczoraj rozebrałem układ i po spuszczeniu oleju z układu gdy otworzyłem drzwi pompa normalnie pracowała (na sucho, bez przewodów olejowych) więc zadowolony wyczysciłem przewody, złożyłem układ i znów to samo ;/
    To chyba wszystkie objawy po zbraknięciu płynu, podkreślam że wcześniej było wszystko OK.!
    Podpowiecie co można sprawdzić, zrobić ?
    Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    alfa33,156,166

Domyślnie

Jak braklo oleju w ukladzie sterowania, to po dolaniu musisz odpowietrzyc uklad. W TYM CELU wyjmij akumulator i tam pod nim , kolo przewodow cisnieniowych na bance znajdziesz odpowietrznik.

Dodano po 12 minutes:

Przepraszam, nie na bance, tylko tuz nad ktoryms z przewodow, ale nie wiem czy nad tym od pompy, czy nad tym od powrotu oleju i to bedzie na aktywatorze. Najlepiej sprawdz na zdjeciu. Ale po zdjeciu akumulatora bedziesz widzial.
    Ostatnio edytowane przez A~~Zdislaw ; 27-08-2014 o 14:51 Powód: Dodano

Auto
    alfa33,156,166

Domyślnie

Znalazlem sie tu nie przez przypadek i nie wiem jeszcze jak i gdzie poruszyc temat, a tez mam klopot.
    Mam problem ze skrzynia. W czasie jazdy pojawia sie '' P0720 - Obwód wyjściowy prędkości silnika - usterka'' i wtedy nie przelancza biegow od 3-ki w gore. Blad sie pojawia i znika z duza czestotliwoscia, jak zaniknie to biegi wchodza. Czasem wystepuje dluzszy czas i nie mozna wlaczac wyzszych biegow , czyli powyzej 2-ki, to znow zaniknie na dluzszy czas i wszystko gra.

Jesli chodzi o blad, to rozumiem ze chodzi o czujnik obrotow silnika, ale silnik pracuje ok, wiec rzczej spodziewam sie , ze sygnal nie dochodzi do centralki (zanika w trakcie jazdy). Jak zatrzymuje sie to jest czysto, jak ruszam to juz na pierwszym biegu sie pojawia, czasem na drugim a czasem tez chodzi prawidlowo, bo przez dluzszy czas potrafi nie byc tego bledu.

Moze potrafi mi ktos podpowiedziec ktore zlacza sprawdzic, i gdzie szukac te zlacza.
    Na postoju, bled ten zanika i pozostaje w historii ale wykasowanie go z pozycji programu nic nie daje.

Bede wdzieczny, za kazda podpowiedz.

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 147 2.0

Domyślnie

Kolego odpowietrzałem układ już jakieś 3 razy, bo myslałem, że robię to źle, ale problem nadal pozostaje ;/

Auto
    alfa33,156,166

Domyślnie

W kielcach, w serwisie jest gosc o imieniu Marcin. Juz raz mi pomogl informacja, jak bylem w angli. Mozesz sprobowac zadzwonic, pozdrawiam.