Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Temat: Regulacja świateł ksenonowych

kovi4
    Gość

Domyślnie

takie pier.... w niczym nie pomaga. chyba musze sam sie z tym uporac ;/

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Kolego kovi4,
    bez urazy ale to jest tylko forum jeśli chcesz to podjedź do ASO i Ci zrobią za "odpowiednią" sumię pieniędzy.
    Ale do sprawy, masz pewno uszkodzone nadajniki poziomowania (są połączone dźwigienkami do wahaczy z prawej strony), doraźnym rozwiązaniem jest odpięcie złączek od silników regulacji i wyregulowanie wysokości świateł (nie będzie autopoziomowania ale to i tak lepsze).

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Ja pier.....

Tak, a jak nie podziała to niech sobie wsadzi kamienie w przednią sprężynę żeby przód stał wyżej, to będą świeciły wyżej... Genialna rada. Jak z tego wydedukowałeś że czujniki są złe to ja nie wiem. Chyba po zapachu. Sam stwierdzasz że pewno są zepsute po czym każesz mu nimi regulować wysokość światła? Serio - zastanowiłeś się nad tą radą? Wybacz że się irytuję, ale taką pomoc to o kant d..y rozbić. Zaczyna się od rzeczy najprostszych metodą diagnostyczną, a nie zrobić rzeźbę i jakoś będzie.

Wracając:
    kovi - jaki jest ruch świateł po włączeniu ich - znaczny czy takie ledwo drgnięcie? być może są wykręcone na maksa i coś tam ruszają podczas sekwencji odpalania. Tymczasem ruch ma być od świecenia na wprost do świecenia na 2 metry i z powrotem. Takie 15 stopni lub więcej na oko.

Reguluje się tylko i wyłącznie imbusem na silniczku. Innych nie ruszaj.
    Ostatnio edytowane przez żuwik ; 24-10-2011 o 13:13

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

kavi4 w pierwszym poście już napisał :
    Cytat Napisał kovi4 Zobacz post
    .... Na przeglądzie poprosiłem znajomego żeby mi ustawił światełka, ale śruby regulacyjne nie działają (pozrywane prawdopodobnie). I tu moje pytanie... czy jest możliwość ustawienia ksenonów poprzez interfejs czy też muszę wymontować lampy i spróbować naprawić regulację?? ....
    więc skupmy się na problemie jak zaradzić uszkodzonym śrubom regulacyjnym, moim zdaniem musisz wyciągnąć lampę z auta i ją rozebrać, tylko w ten sposób dowiesz się co się stało ze śrubami i co do wymiany.
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Ale śruba regulacyjna jest w silniczku, nie trzeba ruszać lampy. Podejrzewam jednak, że nie są zepsute a po prostu nie wpięte.

kovi4
    Gość

Domyślnie

dziekuje za zainreresowanie problemem. faktycznie zirytowalem sie bo teksty "zagraj w lotto" itp to wogole nie ma sensu komentowac. ruch ksenonow po odpaleniu jest stosunkowo duzy, takze chyba jest ok. robi sie juz w tym momencie szarowka, to moze pojde sie z tym pobawic. sprawdze czy faktycznie silniczki nie sa wpiete bo wyciagalem je bez najmniejszego oporu...

---------- Post added at 19:47 ---------- Previous post was at 17:14 ----------

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    Bocian wytłumacz mi - gdzie w poście kolegi jest wzmianka o zepsutym poziomowaniu? No chyba że twierdzisz, że ksenonów się nie ustawia.

kovi4 - sprawdź czy silniczki w ogóle są wpięte w reflektory. Przekręć je zgodnie z instrukcją i spróbuj wyjąć - jeśli stawiają opór to jest ok, jeśli natomiast wychodzą swobodnie, trzeba będzie je wpiąć. Żeby to się udało, często trzeba:

1. obserwując ruch bolca silniczka wykręcić go maksymalnie (nie przekręć regulacji! ledwo poczujesz delikatny opór to przestań)
    2. włożyć silniczek w reflektor "ślizgając" bolcem kulkowym po dolnej powierzchni otworu
    3. po włożeniu siłownika spróbować "zadrzeć" bolec do góry
    4. Wkręcić silniczek w reflektor.

Teraz sprawdź czy złapało, czyli wykręć silniczek z powrotem i sprawdź czy go trzyma w środku. Jeśli tak to załóż, wyreguluj tak, żeby nie razić i na ustawianie. Ustawić można ręcznie bez użycia interfejsu, ale to nie gwarantuje idealnej charakterystyki. Dlatego powinno się obciążyć samochód standardowo (bak bardziej pełny niż pusty + kierowca) i za pomocą interfejsu Examiner (ew. nowy FiatECUScan w wersji płatnej) wyzerować położenie reflektorów. Po wyzerowaniu ustawić klasycznie i gotowe. Nie powinno to kosztować fortuny.

Po przeprowadzeniu operacji zgodnie z instrukcja kolegi ŻUWIKa regulacja reczna imbusem zaczela dzialac! takze wyregulowalem sobie na oko swiatelka, a jutro podjade na stacje diagnostyczna wprowadzic poprawki zeby nie razic innych kierowcow. Pozostalo tylko podziekowac koledze - oby wiecej forumowiczow bylo tak pomocnych - Żuwik flaszka sie nalezy dla ciebie. PODZIEKOWAL ^^

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Spoko, sam się tego tutaj nauczyłem. Podstawą jest diagnostyka i szukanie przyczyny problemu a nie rozwiązań.

Cieszę się, że moja upartość się przydała.

piter1984
    Gość

Domyślnie

co wy tak dywagujecie, śruba poziomowania jest zakończona pod imbus (nie pod krzyżak - bo być może nią kręciłeś, efekt jest podobny właśnie do zerwanego cięgna) i jest widoczna bez ściągania jakiejkolwiek plastikowej osłonki, od góry, po podniesieniu maski. Nie czytałem wszystkiego, ale co ma tu do rzeczy samopoziomowanie ? ono tylko zbiera informacje o ugięciu obu wahaczy pojazdu i na tej postawie kompensuje przysiadanie, ale wyjściowe parametry muszą być ustawione właśnie tą śrubą.

Bo co w przypadku gdy zmieniamy wahacz i nowy ma minimalnie wyżej jedno z mocowań a 2gie niżej ? jakoś nie jest to chyba awaria układu samopoziomującego, no chyba że sądzisz że samopoziomowanie działa na zasadzie poziomicy... wtedy byłby problem przy podjeżdżaniu pod górkę... światła w dół lub z górki... światła do góry i oświetlamy całą dolinę

_lukasz_20
    Gość

Domyślnie

witam w fiat ecu scan , tym nowym jest regulacja świateł

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał piter1984 Zobacz post
    Nie czytałem wszystkiego,
    a szkoda, bo może wtedy wypowiedziałbyś się bardziej w temacie Pomijając, że mam wątpliwości (i pewnie nie tylko ja) komu tak naprawdę odpowiadasz...

Cytat Napisał _lukasz_20 Zobacz post
    witam w fiat ecu scan , tym nowym jest regulacja świateł
    W wersji płatnej, o czym wspomniałem na poprzedniej stronie, ale do piractwa nie namawiam. FES to świetny projekt i wart swojej ceny.