Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Temat: Nagły ubytek płynu chłodniczego, brak widocznych wycieków. Pilnie potrzebna pomoc.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

W kabinie po lewej stronie przy nogach pasażera, dobrze kumam? Tylko,że ja już dolałem spokojnie 1 litr, także jeśli to była nagrzewnica to powinno już chyba gdzieś kapać?

Rano po odpaleniu na zimnym silniku od razu z miejsca zaznaczonego na czerwono przez chwilę wydobywała się para... a w miejscu zaznaczonym na niebiesko słychać taki charakterystyczny odgłos iskrzenia, ale w nocy nie widać nic. Co to może być ?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Gt JTS super engine.jpg
Wyświetleń:	442
Rozmiar:	66.7 KB
ID:	38003
    Ostatnio edytowane przez matezoma ; 01-11-2011 o 18:57

Użytkownik Romeo Avatar borsukmax
    Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.8 106KW TS

Domyślnie

para może z węża który idzie od zbiorniczka w stronę silnika mała dziurka,ale tyle płynu to jest znak zapytania,prąd ,nie wiem/ a nagrzewnica przy nogach pasażera

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słupsk,Wrzeście
    Auto
    156 2,4 JTD 136KM, AR159 SW 1,9 JTDm 150KM był DRIWTOWÓZ 1,6 GSI

Domyślnie

Miałem kiedyś podobną sytuacje na szcęście nie w alfie ale pochłaniało plyn jak stary pijak wino, po kilku dniach dolewania sprawdziłem olej,na bagnecie sama piana. Sprawa od razu sie wyjaśniła gdzie podział sie płyn z układu chłodzenia.

lufa
    Gość

Domyślnie

A że nie widać wycieku to nie znaczy że nie leci. Rozgrzany silnik i delikatne sączenie spowoduje że płyn błyskawicznie odparowuję, ale miejsce ze zdjęcia jest bardzo blisko kolektora wydechowego dokładnie trzeba zajrzeć właśnie tam. Ale uszkodzona uszczelka pod głowicą też może być auto po prostu płyn przepali, i szczerze litr płynu to nie jest jakaś duża ilość naprawdę tym bardziej że silnik jest rozgrzany. Co do iskrzenia to nie mam pomysłu ale dokładana kontrola okablowania powinna rozwiązać problem z iskrzeniem.

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Dobra, wszystko wiadomo. Uszkodzony przewód gdzieś w okolicach termostatu Dzięki wszystkim za pomoc i rady

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 2.4 JTDM 200Km, 2006, 220Km 450Nm

Domyślnie

Dla potomnych dodam swoje 3 grosze w temacie. Od jakiegoś czasu ciągle musiałem dolewać płyn, ubywało - nigdzie nie ciekło, z wydech brak objawów, moc, moment - wszystko ok, w aucie sucho, nagrzewnica sucha, auto prześwietlona na podnośniku i wycieków brak ... W końcu w ramach desperacji wpadłem na ciekawy pomysł odpalam auto i wącham - najpierw zapach płynu - potem niucham wszędzie. Poczekałem do nagrzania auta i z odpaleniem wentylatora - eureka zapach płynu rozsiał się z chłodnicy. Czyli jest winowajca cieknąca chłodnica ( ale menda tak słabo sączy ze nic nie widać - dopiero nosem można było to wykryć )

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

A ja mam jeszcze pytanie odnośnie poziomu cieczy w zbiorniczku układu chłodzenia. Otwieram maskę na zimnym, poziom cieczy między min-max, ok więc jadę. Wieczorem patrzę, na ciepłym silniku, poziom cieczy jakieś 2cm poniżej min. Myślę ok, rano doleję. Rano odkręcam korek, słyszę odgłos uciekającego powietrza i nagle poziom płynu wraca między min-max, a było poniżej min i to sporo... O co tu chodzi? :/

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał matezoma Zobacz post
    A ja mam jeszcze pytanie odnośnie poziomu cieczy w zbiorniczku układu chłodzenia. Otwieram maskę na zimnym, poziom cieczy między min-max, ok więc jadę. Wieczorem patrzę, na ciepłym silniku, poziom cieczy jakieś 2cm poniżej min. Myślę ok, rano doleję. Rano odkręcam korek, słyszę odgłos uciekającego powietrza i nagle poziom płynu wraca między min-max, a było poniżej min i to sporo... O co tu chodzi? :/
    Masz zapowietrzony układ.

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Dziwne, miesiąc temu zmieniałem płyn i odpowietrzałem. Chyba, że mechanik coś zrąbał. A czy przy zapowietrzonym układzie nie powinno być problemów z ogrzewaniem w kabinie i łapaniem temp. przez silnik?

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To zależy, gdzie siedzi "bąbel" powietrza.
    Pewnie po jakimś czasie sam wyjdzie i będziesz miał spokój.