Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: 156 1.9JTD 105KM problem z mocą od 2800 obrotów

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

a pompa paliwa dobra? Filtr paliwa kiedy zmieniałeś? Jeśli to nic z tych rzeczy co zostały w temacie wymienione(czujniki, drożność, ciśnienia) to sprawdź czy rozrząd się czasem nie przestawił. I kiedy go zmieniałeś? Znajomy po zmianie rozrządu(co prawda w VW) stwierdził, że silnik się lepiej zbiera, więc może pasek ma już powoli dość?

Derbi013
    Gość

Domyślnie

witam . mam problem z alfą...
    alfa ma nowy rozrzad,filtr paliwa i powietrza...

auto ma strasznego muła do 3tys obr. jak sie wciśnie gaz go końca na 2-3 biegu to zbiera sie jak 1.9D ...dopiero odpuszczenie gazu i powolne dodawanie polepsza przzyspieszenie...

dodam że ma zaślepione EGR.
    i jak sie wcisnie gaz do oporu to kopci na czarno ..( oleju nie bierze) ściągałem rure od turbo ( zero luzu na turbinie)

okolice IC są troche zaoolejone...

auto jest u nas rok ... po kupnie śmigało jak nowe...

przeplywka padła ?
    nieszczelność?

mam kabel OBD2 i fiat ecu scan ale nie chce mi sie woogule połączyć z ECU ... wywala że brak połaczenia z ECU.

viruskill
    Gość

Domyślnie

przyczyn moze byc wiele
    - nieszczelny dolot
    - przeplywka
    - czujnik doladowania brudny lub uszkodzony
    - sensor temp
    to sa przyczyny czemu moze dymic

Derbi013
    Gość

Domyślnie

no własnie jest troche oleju przy wlocie i wylocie z IC .

tylko taka duża turbo dziura... (juz lepiej sie zbiera moj B4 1.9tdi 90km)

a gdzie znajduje sie ten czujnik doładowania ??
    i sensor temp???

zmieniałem oststnio filt powietrza i zapomniałem podłaczyc przypływke i na odłaczonej nie było zbytnio różnicy...

Użytkownik Embrion Avatar roma-75
    Mieszka w
    ustroń
    Auto
    alfa156 19 jtd 105 ps 98 r.

Domyślnie Czujnik sprzęgła

Witam , mam ten sam model i powiem ,że u mnie na 70 % jest to czujnik sprzęgła (brak siłownika na pedale ). Miestety nie mam jak tego sprawdzić bo nie mam lapka , ale jak podłącze do stacjonarnego to widać , że sprzęgło cały czas naciśnięte , jak podniose nogą to jest ok. Wyczytałem w jakimś programie (chyba e-tech) że to nie tylko czujnik do tempomatu ale do sterowania kompem ogranicza moc silnika i sprawdź czy dywanik nie blokuje pełnego skoku pedału gazu .

grzesiekgrizzly
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Sanki1000 Zobacz post
    Witam. Byłem dziś na diagnostyce komputerowej moją 156, ponieważ samochód od 2800 obrotów "nie idzie". Facet podłączył mi hamownie na koło i robiliśmy pomiary... Wyszło, że Alfa ma 81KM i 190Nm... Alfa po podłączeniu pod interfejs nie wykazuje żadnych błędów. Ciśnienie jakie wytwarza turbina jest prawidłowe i ciśnienie na listwie wtryskowej jest również w porządku. Wgrywał mi facet na nowo softa na oryginał ale nic to nie dało. Po wgraniu zmodyfikowanego programu pomiar wyszedł 94KM i 220Nm i "zamulenie" przy 2800 obrotów nie znikło. Podczas jazdy do 2800 obrotów jest wszystko normalnie, auto ma siłe i jest żwawe ale powyżej następuje takie właśnie "zmulenie" i wskazówka obrotomierza wznosi się już bardzo powoli. Z wykresów wyglądało to tak jakby turbina powyżej tych obrotów była przeładowana i upuszczała ciśnienie. Czy możliwe jest, że Alfa jest przestawiona na rozrządzie i dlatego się tak dzieje? Auto ma wymienione wtryski, przepływomierz, filtr powietrza. Jeśli ktoś wie co może być tego przyczyną to bardzo proszę o pomoc!!!
    Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich Alfaholików!
    miałem to samo jak zruszyłem sobie przekaznik od turba poprawiłem go i smigało jak talala

---------- Post added at 15:40 ---------- Previous post was at 15:31 ----------

przekaznik turba
    Ostatnio edytowane przez grzesiekgrizzly ; 16-11-2011 o 15:38 Powód: pomyłka

Derbi013
    Gość

Domyślnie

a gdzie sie najduje ten przekaźnik turba???

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Bielsko Biała
    Auto
    Bravo 1.4 T-JET 150

Domyślnie

miałem podobny problem wymieniłem przepływke i nic było tak samo na kompie zero błedow auto raz jechało raz miało "muła" winna była wtyczka na listwie wtryskowej cała zasniedziała

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

jak ma muła od samego dołu - przepływka
    jak po odpuszczeniu pedału gazu, przyspiesza - nieszczelny dolot (zazwyczaj), gdyż dobre jest ładowanie ciśnienia, ale dalej gdzieś wychodzi "bokiem" - rura turbo -> IC lub IC -> kolektor ssący
    jak muli się od 2/3XXX obr/min - może być problem z gruszką sterującą kierownicami turbo, albo zapieczone łopatki - w obu przypadkach przy mocnym "butowaniu" zapala się tzw. "marchewa" + to co koledzy napisali (ciśnienie na listwie / przekaźnik / wtyczka)
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek