Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Uwaga na podróbki świec NGK !!!!

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

zawsze sprawdzam świece i biore tylko japonskie - w boxerze nowe ngk po 10tys stracily dobre działanie - zalozone japonskie ngk i wszystko lata.
    btw - teddy jak byscie potrzebowali mam pokrywe zaworow od 2.0ts plastik w niedużych pieniadzach
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

NGK nawet na swojej stronie ostrzega o podróbkach świec więc nie zdziwił bym się, gdyby to był ten przypadek. Poza tym za mało wiemy kto je zmieniał i jak, żeby komentować na gorąco...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kwasnybartek
    Mieszka w
    Werynia, Kolbuszowa,
    Auto
    "Mruczuś" AR 156 2.0 TS, CF2,M3 '98 ECU M1.5.5, AR156 SW '04 1,9 JTD 140

Domyślnie

Cytat Napisał Teddy84 Zobacz post
    Co do przekręcenia świecy to jak mocno trzeba się postarać zeby to zrobić szczerze nie sadze
    Żaden problem przeciągnąć świece. Małe dopalające mają moment dokręcania chyba 16 Nm a to nie jest wcale dużo a świece głównie kilka Nm więcej. Trzeba z nimi delikatnie się obchodzić.
    1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Dokręcanie świec chyba metoda uniwersalna jak nie masz klucza dynamometrycznego, to dokręcić ręką ile się da + 90 stopni. Przeciągnąć bardzo łatwo - wtedy podda się słabszy element, głowica albo świeca. Tutaj poddała się świeca.

Co do różnic - na oko nic nie widziałem, ale chiński rolex też wygląda, jak oryginał Tak, jak nie kupuję zawieszenia TRW bo często jest podrabiane, tak samo nie kupuję NGK i oleju castrola. Po co się prosić o kłopoty.

Miejmy nadzieję, że pod głowicą wszystko będzie w porządku, nowy gwint i będzie auto dalej jeździć.

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

Cytat Napisał dcfan Zobacz post
    Dokręcanie świec chyba metoda uniwersalna jak nie masz klucza dynamometrycznego, to dokręcić ręką ile się da + 90 stopni. Przeciągnąć bardzo łatwo - wtedy podda się słabszy element, głowica albo świeca. Tutaj poddała się świeca.

Co do różnic - na oko nic nie widziałem, ale chiński rolex też wygląda, jak oryginał Tak, jak nie kupuję zawieszenia TRW bo często jest podrabiane, tak samo nie kupuję NGK i oleju castrola. Po co się prosić o kłopoty.

Miejmy nadzieję, że pod głowicą wszystko będzie w porządku, nowy gwint i będzie auto dalej jeździć.
    Pacjent będzie żył udało się wykręcić urwany fragment świecy nic nie trzeba gwintować - przy takich awariach zawsze jest wątpliwość czy świeca nie była przeciągnięta - ale patrząc na ilość wpisów na rożnych forach na temat rozpadających się podrób NGK można uznać że jednak należy uważać co się kupuje i co zakłada. Fotki z wyglądem świecy dodam wieczorem.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

Dobra dobra, a od dołu świecy nic nie odpadło i nie telepie się po cylindrze teraz? Ja bym to 5x sprawdził.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar siapek
    Mieszka w
    W-wa Centralna
    Auto
    147 JTD 16V TI

Domyślnie

ja kupuję świece iskry (tylko że żarowe) i jeżdzę już ponad rok.
    Zresztą do każdego samochodu zawsze wkręcałem iskry ( o ile były takie w sklepach) i nigdy niw było problemu

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

Cytat Napisał dcfan Zobacz post
    Dobra dobra, a od dołu świecy nic nie odpadło i nie telepie się po cylindrze teraz? Ja bym to 5x sprawdził.
    No chyba nie sadzisz że ktoś próbował to odpalać w takim stanie jakim jest ?? Po 1 trzeba uzupełnić ubytki w sprzęcie - brak cewki kabli pokrywy itd . j.w. Auto trafiło do warsztatu a nie do garażu i jeśli jest ryzyko uszkodzenia to nikt na niczym oszczędzać nie będzie. Dałem tylko sygnał że jest w sumie lepiej niż wyglądało to na 1 rzut oka i pacjent obejdzie się bez wiercenia i gwintowania.
    Ostatnio edytowane przez Teddy84 ; 16-11-2011 o 14:25

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

A jak świeca strzeliła, to auto pewnie stało z wyłączonym silnikiem?

Chodzi mi o to, że sam fakt wykręcenia jeszcze o niczym nie świadczy. Ceramika bardzo ładnie wchodzi między cylinder a tłok Ja bym tam profilaktycznie wlał z 5ml oleju 80W żeby w razie co wszystko wypluło wydechem. Nie twierdzę, że auto trafiło do garażu, tylko sugeruję.

PS. Często w garażu robia lepiej niż w warsztacie

Cytat Napisał Teddy84 Zobacz post
    No chyba nie sadzisz że ktoś próbował to odpalać w takim stanie jakim jest ?? Po 1 trzeba uzupełnić ubytki w sprzęcie - brak cewki kabli pokrywy itd . j.w. Auto trafiło do warsztatu a nie do garażu i jeśli jest ryzyko uszkodzenia to nikt na niczym oszczędzać nie będzie. Dałem tylko sygnał że jest w sumie lepiej niż wyglądało to na 1 rzut oka i pacjent obejdzie się bez wiercenia i gwintowania.