Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: LPG w 2.0 JTS

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał hitman047 Zobacz post
    chodziło mi o to czy jeżeli osoba ta będzie robić małe ilości km to czy aby napewno opłaca jej się w ogóle zakładać instalację gazową?
    To już każdy sam sobie musi wyliczyć .To akurat nie takie trudne.
    I każdy sam musi podjąć decyzję o założeniu. A to już trudniejsze.

---------- Post added at 19:10 ---------- Previous post was at 18:59 ----------

Cytat Napisał tommy969 Zobacz post
    Mam jeszcze prośbę może wiesz ile kosztuje tak orientacyjnie instalacja do JTS-a
    W kwietniu kiedy zakładałem wydałem 4500zł za Zavoli , Stella z Elpigazu była w podobnej cenie.
    Autogaz Mazowsze proponował mi Jakąś Włoską nie chcę teraz przekłamać ale chyba to była Landi .Podobno zrobiona do Alfy na wyposażenie fabryczne .
    Była ona w tedy w cenie 5500zł.
    Są to instalacje IV generacji. V zaczynały się od 6500zł ale wtedy nie było jeszcze takich , które wykorzystują fabryczne wtryskiwacze, przynajmniej w Polsce.
    Na dzień dzisiejszy nie znam ani dokładnych cen ani dostępności tych instalacji.Ale upłynęło już ponad 6 miesięcy więc może być tylko lepiej to się szybko rozwija.
    Moja Bella

Marjachi
    Gość

Domyślnie

Koledzy a takie pytanko co do JTS`a bo jestem szczęśliwym posiadaczem, chciałbym mianowićie zapytać a apetyt na olej, apropo dolewania ?

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

u mnie 0,1L na 1000km

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

U mnie nawet tego 0,1 nie bierze pod warunkiem że zostaje z poziomem oleju poniżej połowy wskaźnika na miarce.
    Wszystko co przypadkiem wleję powyżej prędzej czy później skonsumuje a zależy to głównie od obrotów.
    Im szybciej tym więcej oleju.
    Moja Bella

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

U mnie zależy od stylu jazdy. Jak jeżdżę "turystycznie" to spala mi bardzo mało, nigdy tego nie wyliczyłem, ale podejrzewam, że niecałą 100tkę na 1000km. Natomiast, gdy jeżdżę raczej dynamicznie (jak mi się spieszy to w trasie staram się nie schodzić poniżej 160km/h, gdzie jest taka możliwość, sporo wyprzedzania itp) to potrafi wziąć i pod 200ml. Średnio dolewam ok 1-1,5l od wymiany do wymiany, a zmieniam średnio co 8 tyś km. Olej Gulf Racing 10w60.

P.S Co do wypowiedzi Dariusza, to u mnie zawsze trzymam stan na max. Muszę zobaczyć, czy jak zejdzie do połowy czy wtedy przestanie spalać Chociaż jak dla mnie to spalanie oleju jest bardzo na przyzwoitym poziomie, raz na jakiś czas zajrzeć pod maskę i dolać 200-300ml to przecież nie problem

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS 2004r

Domyślnie

Ja też trzymam stan max na bagnecie. Z tego co wiem to JTS nie lubi niedoborów oleju. Wole nie ryzykować i jeździć z max stanem i mieć czyste sumienie.
    Co do dolewania to narazie dolewałem tylko raz. Po trasie 1700 km cały czas w trasie min 140km/h dolałem około 200-300ml. Ale silnik chodził praktycznie 8 godz bez przerwy na wysokich obrotach. Tak poza tym to zrobiłem już 1000 spokojnym mieszanym tempem i nie zauważyłem rażącego ubytki oleju. Myślę że przepala mi w takich warunkach max 100ml na 1000km.
    Olej jaki mam wlany to SELENIA 20k 10W40, taki zalecił mi mechanik. Przy moim przebiegu (190kkm) powiedział żeby nie wlewać 10w60.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

Tutaj Darek ma rację - najlepiej poziom oleju utrzymywać tak na połowie bagnetu. Bo jak będzie się lało pod max to prawie zawsze "przepali" tą ilość tak że zejdzie do poziomu nominalnego. U mnie po mimo tego że to TS, to jak jest na połowie bagnetu to trzyma się tak już od 6 tys. km i ani trochę nie ubywa. Więc nie ma sensu lać pod max - lepiej po prostu częściej sprawdzić poziom. Jak coś to sorki za off topic. Już nie będę!

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia