Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Temat: Hałasujące rolki paska napędowego

smooder
    Gość

Domyślnie

To ja dodam coś od siebie
    Swojego czasu też miałem problem z dziwnymi odgłosami z okolic paska wielorowkowego. Wymieniłem koło pasowe - poprawy brak, wymieniłem napinacz - też nic z tego. Następne w kolejności były rolki, sprężarka klimy itd. Mój znajomy mechanik zasugerował jednak, że to wina sprzęgła jednokierunkowego na alternatorze. Miałem założoną zwykłą rolkę zamiast tego sprzęgiełka. Po wymianie jak ręką odjął.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słupsk,Wrzeście
    Auto
    156 2,4 JTD 136KM, AR159 SW 1,9 JTDm 150KM był DRIWTOWÓZ 1,6 GSI

Domyślnie

Panowie mam wymienione już wszystko, napinacz nawet dwa razy,została mi tylko pompa.Założyłem nawet krutki pasek zeby wyeliminować dwie nowe rolki i klime. Wymieniłem olej układzie wspomagania i jest poprawa ale to jeszcze nie to. Poza tym kiedy trzymam kierownice terkotanie ustaje puszczam zaczyna od nowa,jaki z tego wniosek?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Młody 25
    Mieszka w
    Gostyń wlkp.
    Auto
    Alfa romeo 156 2.0 - 155 KM

Domyślnie

Cytat Napisał TIO_2007 Zobacz post
    Poza tym kiedy trzymam kierownice terkotanie ustaje puszczam zaczyna od nowa,jaki z tego wniosek?
    Wniosek z tego taki ze nie mozesz puszczac kierownicy kolego ( hehe taki zarcik )

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 Super 3,0 V6 24v

Domyślnie

Próbowaliście użyć stetoskopu do diagnostyki? W moim przypadku szybko znalazłem winowajcę.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 1998r.

Domyślnie

Cytat Napisał NOE Zobacz post
    Próbowaliście użyć stetoskopu do diagnostyki? W moim przypadku szybko znalazłem winowajcę.
    to jest dobra myśl chyba też tak postąpie może się uda

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Koledzy u mnie też od kupna samochodu ciągle coś terkocze i nie jest to wariator, bo był wymieniany na nowy. Coś mi mechanik sugerował właśnie o jakichś rolkach od paska napinającego, ale sam nie wiem jak to z tym jest. Już sam nie wiem czy się tym terkotaniem przejmować, ale to upierdliwe by jednostka benzynowa terkotała jak dizel.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar skipas
    Mieszka w
    Rawicz (okolice)/Grodzisk Wlkp
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V GRIGIO STROMBOLI 2007r/Peugeot 308 SW 1.6HDI 2010r

Domyślnie

Też mam takie terkotanie wymieniłem nowy pasek napinacz oraz rolkę, przez jakieś 2 tygodnie było ok potem to samo. Prawdopodobnie koło pasowe się rozczelniło ale nie ruszam na razie tego.

Mieszka w
    Gostyń wlkp.
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał skipas Zobacz post
    Też mam takie terkotanie wymieniłem nowy pasek napinacz oraz rolkę, przez jakieś 2 tygodnie było ok potem to samo. Prawdopodobnie koło pasowe się rozczelniło ale nie ruszam na razie tego.

Dokladnie kolego jestem tego samego zdania co Ty nie rusza sie czego dopoki mozna jezdzic a gdy juz bedzie calkiem tragedia to wtedy zaczac myslec nad wymiana konkretnej czesci bo jak narazie to sa tylko nasze domysly typu " co to moze byc ??- a moze to a moze tamto" i tak w kolko i traci sie kase na wymieniane czesci a byc moze zupelnie nie potrzebnie je wymieniamy na nowe. Poprostu tak jak sie mowi " Nie ruszaj g.... to nie bedzie smierdziec" A jesli chodzi o mnie to doszlem do wniosku ze alfa to auto z dusza i czasami kaprysna jak kobieta ( moja kobieta rowniez ) i czasami trzeba sie do niektorych zeczy przyzwyczaic bo " ona juz tak ma "

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 1998r.

Domyślnie

oczywiście że z tym mozna jezdzic ale jaki to wstyd zeby taka fura tak hałasowała ja jak podjeżdzam na parking to wszyscy juz wiedzą alfa jedzie mimo to ze jest piekna i swietnie się ją prowadzi to trochę żałuje ze kupiłem ten model mam wiecznie na nią wydatki i to nie chodzi 0 100 czy 200 zł tylko sporo większe kwoty jednego nie zrobie biore się za drugie i mało jeżdze teraz do tego wszystkiego zaczyna mi gwizdać turbina tak od ok 1800 do 3000 obr znów twardy orzech do zgryzienia nie wiem co tam się dzieje

Mieszka w
    Gostyń wlkp.
    Auto

Domyślnie

no to faktycznie kolego nie jest lekko hmm ja na pocieszenie moge powiedziec Ci ze z moja Bella jest podobnie zawsze cos.. jedno zrobie a na drugi dzien oddzywa sie juz nastepne cos innego smutne to ale ja jej nie chce sprzedawac bo wiem co mam a nigdy nie wie sie co sie kupi a teraz jest za duzo aut nasprowadzanych i zrobionych tylko na sprzedaz. A pamietaj kolego o jednym Nikt Ci prawdy nie powie co jest ze samochodem i dlaczego tan serio sprzedaje swoje auto Bo sa dwa rodzaje ludzi : 1 - ludzie ktorzy dbaja o swoje auta ( tak jak Ty czy ja czy inny alfaholik) i sprzedaja dlatego ze chca kupic inne auto ( alfe ) i jest rugi rodzaj ludzi 2- to ci ktorzy sprzedaja swoje auta poniewaz sa popsute i zrobione aby tylko na sprzedaz a maja awarie typu m.in. ( biora olej 4L/100km albo glowica do regeneracji lub wymiany albo cos glebszego tp itd) Dlatego Jesli kupuje sie auto to napewno trzeba sie liczyc z wydatkami bo Pamietaj " Pojezdzisz samochodem kiedy sobie go sam zrobisz" no niestety takie sa realia smutne to ale prawdziwe. Dlatego ja o swoja alfe dbam ponad wszystko i ze wszystkich sil tak jak tylko moge zeby sie nic powazniejszego z nia nie stalo. Nawet mam kazdy paragon na kazda czesc co wymienilem i zalozylem sobie karte napraw co robie kiedy ile km itd itp Jak ktos bedzie chetny zeby ja kiedys kupic to bedzie widzial w jakim stanie jest i co bylo wymieniane i robione przy mojej Alfie I on tez bedzie zadowolony - tak mysle haha ale referat napisalem milego czytania