Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: [146] Jaki przegub do JTD??

piećka
    Gość

Domyślnie

Sam nie wymieniałem ale ten będzie pasować tyle tylko ze z prawej strony.Po stronie kierowcy (lewej) jest przegub na krzyżakach i tu sprawa się komplikuje.Też myślałem że z dwóch stron są takie same, ale ostatnio wymiałem osłony przegubów i mogłem je dokładnie przestudiować .Taki sam rozmiar 108*28 mają przeguby do audi - na allegro widziałem za 68 zł bez osłony i opasek.Ogólnie ten z linka co podałeś jest na 100 % taki jak w naszych alfach.Jakie masz objawy uszkodzonego przegubu ?? Pozdr. Piter

Użytkownik Rowerzysta Avatar SeBa_145
    Mieszka w
    Będzin-Warpie
    Auto
    AR 145 JTD 99'

Domyślnie

No to mnie teraz trochę zmartwiłeś tą informacją że od strony kierowcy jest krzyżakowy Objawy to straszne chrupanie przy skręcaniu w lewo i na wprost przy ruszaniu i przy małym prędkościach. Jak jadę szybko to nawet jakoś jest. Pod autem zauważyłem że uszkodzone są osłony z każdej strony i pewnie doszło piachu plus woda i zrobiło swoje. Jak się ma sprawa z tym przegubem krzyżakowym czy jest to cześć wymienna czy czeka mnie wymiana całej półosi no i czy skrzynia biegów też jakoś na tym cierpi ???

piećka
    Gość

Domyślnie

Jeśli długo jeżdziłeś na uszkodzonych osłonach warto wymienić przegub.Robota jest mało przyjemna i brudna.Spróbuj na razie wymienić przegub z prawej strony ten linka allegro (108*28).A na drugim wymień tylko osłonę.Jak mechanior rozbierze ci lewy przegub i zdejmie z osi krzyżak to policz ile zębów jest na wewn. stronie krzyżaka.Taki sam patent jest w 156 i 166 niektórych wersjach silnikowych 2,4 JTD może coś się dobierze Pozdr.Piter

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Jeziory/k.Poznania

Domyślnie

dołącze się do tematu bo mam podobny problem ale w alfie 147 JTD otóż ogulnie jest wszystko ok ale po przejechaniu około 30km ( trasie )zaczynaja mi się wibracje auta ale tylko podaczas dodania gazu lub jazdy pod górkę po wciśnięciu sprzęgła lub puszczeniu gazu wibracje ustają.Wykluczam bijące koła!!Wymieniłem łozysko od strony kierowcy bo szumiało póżniej przegub zewnetrzny bo stukał jest poprawa ale wibracje nadal sa obawiam się ,że moze to spowodować ponowne uszkodzenie wymienionych wcześniej elemętów.Wiem ,ze od strony kierowcy nie ma przegubu wewnętrznego tylko jest jakiś krzyżak i właśnie jego winie za takie objawy.

Czy wymiana tego krzyżaka wiąze się z duzymi problemami typu wyjecię skrzyni biegów ???? a może coś innego powoduje te wibracje???
    AR 147 1.9 JTD 16V MICHAŁ

piećka
    Gość

Domyślnie

Przegub wyjmujesz razem z półośką nie ma potrzeby wyjęcia szkrzyni.Sam krzyżak kosztuje ok 220 zł. zapodałem ostatni linka do waszego działu z allegro.sam walcze z drganiami na półosiach ale w 145JTD.Pozdr Piter.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Jeziory/k.Poznania

Domyślnie

oswieżę temat bo udąło sie rozwiązać problem a za wszystkie drgania odpowiadał krzyżak na półosi który jest wymienny bez konieczności kupowania całej półosi
    AR 147 1.9 JTD 16V MICHAŁ