Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Nadal brak mocy do 2000 obr - wymieniono przepływkę, regen turbo, zaślepiony EGR

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD '99r

Domyślnie

Wiesz, że ja też już myślałem żeby odślepić ten egr i sprawdzic jakie będą wskazania. Nalepsze, że wszystkie te rury sprawdzałem w kwietniu i teraz jak montowałem turbinę i za diabła nie znalazłem żadnej dziury, a wyginałem je na wszystkie strony. Postaram się jeszcze raz sprawdzić układ dolotowy no i koniecznie tą turbinę ustawić. Do weekendu postaram się z tym uporać. Nie chce wywalać kolejne 350zl na przepływkę i stwierdzić, że to jednak nie to... Życzę powodzenia grzgar!!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Przyczyną prawdopodobnie jest źle wyregulowana długość cięgna od zmiennej geometrii turbiny
    Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 06-12-2011 o 13:22
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Auto

Domyślnie

Maciej-156 Tak wiem, to jest pierwsze czym się zajme. Ale auto na starej fabrycznej turbinie też miało małego muła. Przyśpieszenie do setki ok 13sek. Jadąc na piatym biegy przy ok 100km\h wciskając gaz do dechy nie zbierał się jak na diesla z momentem ponad 300Nm. Zawsze, żeby jakoś efektywnie przyśpieszyć muszę wciskać gaz do końca. Jeździłem kilkoma dieslami np. mondeo mkIII tdci 130km (5 biegów) jest nieporównywalnie dynamiczniejszy niż alfa- powiedziałbym rakieta, czy nawet popularne 1.9tdi 110km tak samo lepiej się zbiera. Charakterystyka reagowania na gaz jest przyjemniejsza niż w mojej alfie.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Kamil, znalazłem w pewnym sensie potwierdzenie zaworu EGR na anglojęzycznym forum:

Had the EGR replaced today, all I can say is welcome back Multiwagon goodbye faultiwagon.

The car starts cleaner it seems, ticks over nicely (though still with a bit of steering wheel vibration), the engine revs smoothly from idle when stood and you can even hear the turbo whistling now unlike before where the engine sounded muffled. The car when you pull away now pulls cleanly from idle with the clutch lifted quickly... would of stalled before as the engine bogged unless you slipped the c;lutch and revved like hell.
    The fuel ecomomy is now at 50mpg rather than 40mpg and you can boot it with not a slight bit of smoke.

All I can say is cheers all that suggested the EGR been at fault in the 1st place as I am sure I have saved on getting the car checked and possibly not sorted as quickly.
    Źródło: http://www.fiatforum.com/stilo/94281...-faulty-2.html

Co prawda dotyczy to Stilo, ale sinik JTD. Właśnie mi brakuje tego płynnego wkręcania się na obroty oraz dźwięku specyficznego przez zasysanie powietrza.... Spróbuj wyregulować turbo + odślepić EGR.
    Zastanawiam się tylko, czy błąd P0404 będzie się pojawiał nadal po odślepieniu zaworu, czy może jednak zniknie....
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Potwierdzam swoje poprzednie przypuszczenia, co do EGR - odślepienie go, spowodowało wyrównanie, a tym samym poprawne pomiarowanie powietrza (Intake Air Quantity = Desired Intake Air Quantity), zwłaszcza na wolnych obrotach, gdzie obie wartości są niemalże identyczne. Załączam logi po odślepieniu EGR - przed uszczelnieniem i po uszczelnieniu na połączeniu z kolektorem ssącym i wydechowym.

Ponadto samochód zrobił się bardziej "zrywny" i zdecydowanie lepiej się wkręca z niskich obrotów - dlaczego? A to właśnie z powodu zaworu EGR, który na jałowych obrotach otwiera zawór wprowadzając dodatkowe powietrze (na jałowych obrotach, bez przygazówki miałem ok. 25 - 30% otwarcia zaworu), które przy niskich obrotach jest dostępne "natychmiast" !

Myślę, że trzeba zmienić nastawienie co do zaworu EGR, zwłaszcza jeżeli chodzi o CF2 (sterowanie cięgna turbiny odbywa się mechanicznie). Być może w nowszych wersjach, gdzie sterowanie jest poprzez vacuum pompę, wygląda to inaczej ?!

W przypadku, gdy rzeczywiście pada zawór EGR, wówczas może ECU inaczej się zachowuje i zaślepienie EGR się sprawdza, ale nie, jeżeli jest sprawny !!!

Teraz zostało mi wyregulowanie cięgna turbiny i sprawdzenie szczelności i jest szansa, że auto będzie jeździć jak dawniej....

PS. Błąd P0404 się nie pojawia
    Ostatnio edytowane przez grzgar ; 07-12-2011 o 20:27
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Auto

Domyślnie

Dzięki kolego grzgar za informację. Myślę, że twoje spostrzeżenia na temat EGR są bardzo sensowne (szczególnie w przypadku silników CF2). Ja z racji tego, że nie zawsze mam dostęp do garażu a pogoda nie najlepsza przekładam swoje dłubanie pod maską na piątek bądź sobote. Także odślepie egr i sprawdzę pomiary powietrza i wtedy dam znać czy u mnie też się poprawiło. A co do turbiny to najbardziej obawiam się, że ustawienie tej gruchy nie będzie takie łatwe na założonej turbinie. Trochę gimnastyki będzie... tak czy inaczej dzięki jeszcze raz za info.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Odświeżam trochę temat. Wyciągnąłem turbo i sprawdziłem regulację cięgna gruszki sterującej geometrią turbiny - trochę przy większym ciśnieniu następuje pełne odchylenie, tj. przy 2.3 bara, ale sama sztanga ładnie się porusza - zatem nic nie zmieniałem.

Składając, wyciągnąłem jeszcze dolot i zauważyłem, że oprócz tego miejsca, o którym mówiłem: http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...=6&WINDOW_ID=1 (wężyk nr 4 nachodzący na nr 11 - tutaj było i nadal jest rozszczelnienie na połączeniu tego małego bolca wychodzącego z nr 11 wraz z tą rurą nr 11), jest popękana, ale nie dziurawa harmonijka (nr 11), tuż przy samym turbo. Ponadto trochę nacięta była rura turbo IC, tyle że ją owinąłem taśmą izolacyjną podwójnie, więc powinno być ok. To popękanie owinąłem trochę taśmą, ale obawiam się, że może być to za mało...

Autko nadal jeszcze nie ma tego ciśnienia doładowania, jakie być powinno, ale już słychać "świst" zasysanego powietrza i jazda stała się bardziej "miękka", płynnie przyspiesza - nie jest to placebo, różnica w płynności jest spora.

Dołączam dzisiejsze logi.
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez grzgar ; 10-12-2011 o 14:43
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Auto

Domyślnie

Ja też miałem kiedyś popękaną tą rurę harmonijkę co wchodzi do zimnej strony turbiny . Zawinełem ją taką specjalną taśmą do uszczelniania połączeń gumowych, która pod wpływem temperatury przylega bardziej do materiału. To tymczasowe rozwiązanie jeżdzę tak od pół roku. Dowiadywałem się w serwisie fiata ile kosztuje to niestety trzeba kupić całą rurę nr 11 na eperze i kosztuje ok 300zł. Nie sprzedają tej harmonijki gumowej osobno - to przecież oczywiste.... Ja narazie odślepiłem egr-a ale dopiero dzisiaj podepnę pod kompa bo wczesniej nie miałem laptopa. Na turbinę nie mogę zebrać chęci i siły narazie

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

No dobra, odświeżamy starego kotleta. Zamieniłem się z tatuśkiem autkami, więc jest możliwość zabawy z regulacją cięgna gruszki.
    Jako, że jest trochę odkręcania, żeby wyciągnąć turbo, żeby dostać się do gruszki (masakryczny dostęp), to przypadkiem natrafiłem na coś co zwie się "Manual Boost Controller" (MBC).
    Wersja autka to 136 KM (140CV CF2), zatem sterowanie gruszką jak wszyscy wiemy, odbywa się za pomocą wytworzonego ciśnienia przez zimną stronę turbo, a nie przez pompkę, sterowaną przez komputer, jak ma to miejsce w nowszych wersjach JTD.
    Czy coś takiego jak to: http://fmic.pl/product.php?id_product=105 może zadziałać? Wydaje mi się, że tak. Ustawiam na 1 - 1,1 bar doładowania, wpinam w środek wężyka, który wychodzi z zimnej strony turbo i kończy się na gruszce i cacy ?!
    Zastanawiam się tylko jak się zachowa turbo, czy przypadkiem nie będzie mu zbijać nagle doładowania ?! I zamiast "łagodnej" regulacji gruszką, to dostanie pełne doładowanie, a później "muka", gruszka dostaje ciśnienie, zmienia nagle kierownice turbo, które sprawiają, że "przycinane jest doładowanie", znowu MBC nie puszcza powietrza pod ciśnieniem do gruszki, która znowu odpuszcza i kierowniczki znowu są w pełni otwarte i tak w kółko...
    Może to MBC jest rozwiązaniem na chu.... dostęp do turbin w wersji 136 KM ???

Kto co słyszał, kto co wie ?! Chętnie się czegoś dowiem.

EDIT --

Heh, trochę poczytałem o tym MBC i widzę, że do tego raczej się to nie nada, bo tego przeznaczenie jest trochę inne, no ale cóż...
    Mam nadzieję, że rozumiecie, o co mi chodzi - chcę trochę oszukać gruszkę. Nie chcę, żeby od razu (przy złej regulacji cięgna) zbijała mi doładowanie, przez przestawianie kierowniczek, tylko dostała ten "sygnał", tuż po osiągnięciu zadanego doładowania.

EDIT 2 --

Hmmm... jednak trafiłem na forum chłopaków od vw golf i widzę, że sobie pozakładali takie ustrojstwa i nawet nieźle im to działa. No nic, "challenge accepted" - nie jest to duża kasa, a sprawdzę jak tylko będzie okazja (pewnie dopiero w sobotę się pobawię). Póki nie sprawdzę, to się nie dowiem
    Ostatnio edytowane przez grzgar ; 17-09-2012 o 22:07
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Użytkownik Rowerzysta Avatar dawid_007_04
    Mieszka w
    Tucze
    Auto
    Była Alfa 155 2,5 TD 1994r. Alfa 166 3.2 V6 , Alfa 166 2,4 JTD 2000 r

Domyślnie

Jak tam zabawa z regulacją cięgna gruszki od zmiennej geometri w połączeniu z MBC?