Kumpel w Mondziaku wymienił wtryskiwacze i dymienie ustapiło...Majster mu powiedział że zabił wtryski paliwem które lał do autka...
Może wtryski się kończą? Co na to komputer mówi?
Pozdrawiam
Kumpel w Mondziaku wymienił wtryskiwacze i dymienie ustapiło...Majster mu powiedział że zabił wtryski paliwem które lał do autka...
Może wtryski się kończą? Co na to komputer mówi?
Pozdrawiam
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
Czytam o tym dymieniu i powiem Wam co mnie kiedyś spotkało, choć wtedy chodziło o dym raczej biały...co od razu poskutkowało moimi domysłami na temat uszczelki pod głowicą. Dymienie było okresowe, za to bardzo intensywne. Dosłownie zasłona dymnaSpece od silników dumali, sprawdzali i nic nie znaleźli. Aż pewnego dnia ktoś zapytał mnie o to, jaka pogoda jest wtedy, gdy dymienie występuje. Poczatkowo popatrzyłem na niego jak na wariata, po czym okazało się...że miał rację. Tajemnica dymienia tkwiła w nieszczelnym układzie wydechowym. Jak padało i ogólnie była duża wilgotność w końcowym tłumiku zbierała się woda. Po rozgrzaniu tłumika zaczynała intensywnie parować i jeszcze intensywniej dymić
Jak nie padało i było ciepło...nie dymiło
) Czasem diabeł nie taki straszny jak...uszczelka pod głowicą
)) Co do niebieskiego dymu niestety raczej powyższe nie ma zastosowania, ale...myślę że warto wiedzieć, aby nie szukać jak ja kłopotów silnikowych
![]()
Moja Alfa 156 2.4JTD tez czasami potrafi gdy ostrzej wcisne gaz zakopcic!
Czy to jest normalne?
Jeżeli zakopci na czarno przy ostrym dodaniu gazu jest to raczej normalne - można to zmniejszyć poprzez wyczyszczenie lub wymianę zaworu EGR ( w starszych modelach możliwe zaślepienie).Napisał danloo23