Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: [156] Wartość rynkowa, czyli chytry dwa razy traci

bialasik
    Gość

Domyślnie

Koszt całego kompletnego, skórzanego wnętrza tj. foteli, kanapy, słupków, boczków i zagłówków tylnych to kwota rzędu 250zł+ za anglika i ok. 400zł+ za europejski komplet + 'chwila' zabawy
    Ue, myślałem że z 1000zł trzeba najmniej szykować, a tu takie coś... Dzięki!

Mam jeszcze jedną prośbę - czy ktoś mógłby napisać listę "słabych punktów" Alfy 156 wraz ze sposobem diagnozy? Pomogłoby to i mi, i innym użytkownikom.

Pozdrawiam.

kfz
    Gość

Domyślnie

zawieszenie.

bialasik
    Gość

Domyślnie

Mógłbyś konkretniej? Interesuje mnie też sposób diagnozy.

bialasik
    Gość

Domyślnie

W ramach lekkiego odświeżenia tematu (jeśli wolno, to dla mnie sprawa bardzo istotna) mam kolejne pytanie - jaki jest przebieg "graniczny" AR 156? Chodzi mi o średni, przybliżony pułap przebiegu w km od którego wyżej nie warto kupować auta. Zdaję sobie sprawę, że są różne machlojki z cofaniem liczników itd., lecz w tym przypadku zakładamy że wszystko jest ok i przebieg jest realny.
    Przypominam, że chodzi mi o wersję 1.9 JTD.

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

Cytat Napisał bialasik Zobacz post
    W ramach lekkiego odświeżenia tematu (jeśli wolno, to dla mnie sprawa bardzo istotna) mam kolejne pytanie - jaki jest przebieg "graniczny" AR 156? Chodzi mi o średni, przybliżony pułap przebiegu w km od którego wyżej nie warto kupować auta. Zdaję sobie sprawę, że są różne machlojki z cofaniem liczników itd., lecz w tym przypadku zakładamy że wszystko jest ok i przebieg jest realny.
    Przypominam, że chodzi mi o wersję 1.9 JTD.
    JTD są bardzo dobrymi i chwalonymi silnikami. Ciężko chyba określić jakąś 'magiczną granicę' Widziałem już sporo aut z tym silnikiem i przebiegiem min. 250000km i nadal sprawowały się wyśmienicie. Jeden z wujków ma w swojej 156 350000km i chwali

Co do słabych punktów w 156...

* przede wszystkim rdza - sprawdź sobie podłogę, bo ta lubi ją chrumkać; łączenia tylnego błotnika z progiem; doły przednich błotników.

* zawieszenie - zdarza się, że popiskuje i nowe (ten typ tak ma). Często zdarza się, że tłucze ze względu na zużyte tulejki stabilizatora - koszt zakupu niewielki (jakieś 20- 30zł), ale wymiana strasznie 'upierdliwa' (za wymianę zaśpiewali mi -jeśli dobrze pamiętam- coś koło 300zł)

* jeśli zauważysz pękający lakier w rynience na dachu - nie przeraź się - do tej pory w mało której to nie pękało

* wydaje mi się, że dość często padają przepływomierze (wówczas auto nie przyspiesza aż tak dobrze i falują obroty przy przyspieszaniu)

bialasik
    Gość

Domyślnie

Wielkie dzięki za odpowiedź! O to mi chodziło.
    Jeśli ktoś chce coś jeszcze dopowiedzieć na ten temat, udzielić wskazówek dot. kupna tego modelu - zapraszam do dyskusji.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał Barus91 Zobacz post
    * jeśli zauważysz pękający lakier w rynience na dachu - nie przeraź się - do tej pory w mało której to nie pękało
    wersja sportwagon (SW), nie ma z tym problemu

---------- Post added at 21:06 ---------- Previous post was at 21:04 ----------

* zawieszenie - zdarza się, że popiskuje i nowe (ten typ tak ma). Często zdarza się, że tłucze ze względu na zużyte tulejki stabilizatora - koszt zakupu niewielki (jakieś 20- 30zł), ale wymiana strasznie 'upierdliwa' (za wymianę zaśpiewali mi -jeśli dobrze pamiętam- coś koło 300zł)
    zawsze robie na oryginałach (trw), nigdy jeszcze nic mi nie piszczało, trzeszczało, czy co tam jeszcze i kilka lat służy już

---------- Post added at 21:09 ---------- Previous post was at 21:06 ----------

* wydaje mi się, że dość często padają przepływomierze (wówczas auto nie przyspiesza aż tak dobrze i falują obroty przy przyspieszaniu)
    W jtd nie miałem z tym problemów. W tym momencie warto zauważyc, że przepływki, wszelakie czujniki, sondy - w przeważającej mierze fabrycznie mamy BOSCH made in germany

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał bialasik Zobacz post
    jaki jest przebieg "graniczny" AR 156?
    Dla silnika nie ma. CO INNEGO osprzęt.
    Turbo zależne od nogi kierowcy, w jtd 16v może wymagać wymiany uszczelnień powiedzmy od 150-250tyś km
    dwumasa max 200 tyś, zwłaszcza jak kilku właścicieli i dużo jazd po mieście...
    Egr.... Ja już po 100tyś miałem nowy...
    Przepływka... jw
    Wtryskiwacze... temat rzeka.... wszystko zależy od paliwa
    Pompa paliwa... jw

Generalnie nie bałbym się jtd które miałoby i pół miliona na blacie...
    Pod warunkiem że poprzedni właściciel usuwał wszystkie bolączki na bieżąco.

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    (1)wersja sportwagon (SW), nie ma z tym problemu

---------- Post added at 21:06 ---------- Previous post was at 21:04 ----------

(2)zawsze robie na oryginałach (trw), nigdy jeszcze nic mi nie piszczało, trzeszczało, czy co tam jeszcze i kilka lat służy już

---------- Post added at 21:09 ---------- Previous post was at 21:06 ----------

(3)W jtd nie miałem z tym problemów. W tym momencie warto zauważyc, że przepływki, wszelakie czujniki, sondy - w przeważającej mierze fabrycznie mamy BOSCH made in germany
    1 - to prawda
    2 - pisałem na przykładach kolegów - nie wiem, na jakich częściach robili
    3 - mnie delikatnie falowało przy 'depnięciu' - wymieniłem filtr powietrza i się poprawiło (okazało się, że mi go nie wymienili wtedy, kiedy kazałem wraz z filtrem oleju i olejem) ... i fakt - też już kiedyś wspominałem w rozmowie ze znajomym, że tu psują się części 'MEJD IN DOJCZLAND'

---------- Post added at 23:27 ---------- Previous post was at 23:19 ----------

I tak jak koledzy piszą - nawet 300-400-... tys. nie będzie JTD-ekowi straszne, jeśli ktoś dbał.
    Ostatnio edytowane przez Barus91 ; 27-12-2011 o 23:25

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Generalnie przy 156 JTD można sobie założyć takie koszty eksploatacji:
    1. Rozrząd ok. 800 PLN (kompletny z pompą wody i robocizną)
    2. Zawieszenie przednie komplet - 4 wahacze + łączniki stabilizatora + regeneracja stabilizatora (obejmy) - 1000 PLN (wliczony koszt robocizny)
    3. Zawieszenie tylne - najczęściej lecą wahacze poprzeczne - komplet (4 wahacze) z wymianą powinien się zamknąć w 450 PLN (dochodzi zbieżność ok. 50 PLN)
    4. Sprzęgło - ok. 1100 PLN (z wymianą)
    5. Koło dwumasowe - ok. 1300 PLN (najczęściej wymienia się razem ze sprzęgłem - czyli + 1100 PLN)
    6. PRzepływomierze - praktycznie nie padają, jeżeli już - koszt nowego to max 350 PLN
    7. Turbiny - bardzo trwałe, żyją po 200.000 km, regeneracja ok. 1200 PLN (z nowym wkładem sekcji wirnika + uszczelnienia)
    8. Wtryskiwacze - trwałe, tania regeneracja (max po 350 PLN od wtryskiwacza, używki można po 250 PLN dostać).

Moim zdaniem jeżeli ktoś MĄDRZE kupi 147/156 (przy czym mądry zakup nie oznacza rzucenia się na pierwszego lepszego taniego szrota, z nadzieją, że się jakoś go do kultury doprowadzi), to po włożeniu weń ok. 3000 PLN mamy samochód, który przez 2-3 lata nie powinien sprawować żadnych niespodzianek, a w porównaniu z konkurencją w tym przedziale cenowym ma doskonały silnik, doskonale się prowadzi i bardzo dobrze wygląda.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów