Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Temat: Wsteczny bieg - zgrzyt !

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Zdunska Wola
    Auto
    Alfa Romeo 156 SportWagon 1.8 16v T-Spark 2002 r.

Domyślnie

witam,mam podobny problem w swoje 156 1.8 16v wlasnie ze skrzynia szostka.za kazdym praktycznie razem jest podobnie czyli albo zgrzyt albo jak by cos w auto uderzylo,ze az w fotelu sie czuje ze w bieg wskoczyl.z pozostalymi biegami nie ma problemow czy na zimnym czy cieplym silniku.ma ktos jakis pomysl lub rozwiazanie?

Gresus
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał karolzdwpl Zobacz post
    witam,mam podobny problem w swoje 156 1.8 16v wlasnie ze skrzynia szostka.za kazdym praktycznie razem jest podobnie czyli albo zgrzyt albo jak by cos w auto uderzylo,ze az w fotelu sie czuje ze w bieg wskoczyl.z pozostalymi biegami nie ma problemow czy na zimnym czy cieplym silniku.ma ktos jakis pomysl lub rozwiazanie?
    Inne źródła mówią mi że to sprzęgło że niestety moja włoszka długo nie cieszy się ze sprzęgła i mi się też tak wydaje. Ale wymiana to chyba dopiero na wiosne dzisiaj zakupiłem rozrząd i termostat :/ Jak wymienie to napisze czy to pomogło

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Zdunska Wola
    Auto
    Alfa Romeo 156 SportWagon 1.8 16v T-Spark 2002 r.

Domyślnie

ale czy mozna to jakos sprawdzic czy po prostu odrazu brac sie za wymiane.Fakt faktem tez dzwiek naprawde boli i mnie i moja 156 :|

Gresus
    Gość

Domyślnie

ale czy mozna to jakos sprawdzic czy po prostu odrazu brac sie za wymiane.Fakt faktem tez dzwiek naprawde boli i mnie i moja 156 :|
    Niby ruszając z 5 można obadać czy się tarcze ślizgają ale jak napinacz obadac to nie wiem :/

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Tam nie ma żadnego napinacza.
    Sprzęgło jest hydrauliczne i składa się z pompy sprzęgła i wysprzęglika - z tym, że w TS wysprzęglik stanowi jedną całość z łożyskiem wyciskowym i żeby się do niego dobrać to trzeba wyjąć skrzynię - w jtd nie ma tego problemu.
    A sprawdzić - oczywiście - zawsze warto, czy wysprzęglenie jest całkowite, bo w razie awarii pompy, czy wysprzęglika może z tym być problem.
    Trzeba też sprawdzić, czy nie ma wycieków płynu z układu sprzęgła.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 14-01-2012 o 15:36

Gresus
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Tam nie ma żadnego napinacza.
    Sprzęgło jest hydrauliczne i składa się z pompy sprzęgła i wysprzęglika - z tym, że w TS wysprzęglik stanowi jedną całość z łożyskiem wyciskowym i żeby się do niego dobrać to trzeba wyjąć skrzynię - w jtd nie ma tego problemu.
    Czyli jak ciężko wchodzą biegi na zimnym i problem z wstecznym to moze siadać pompa i wysprzęglik ?? Wysprzęglik jest od góry na skrzyni ?? A pompa ?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Jeśli do końca nie wysprzęgla to będą kłopoty ze zmianą biegów.
    Wstępnie możesz spróbować tzw. podwójnego wysprzęglania - jak kiedyś w ciężarówkach - albo nawet więcej razy naciskać pedal sprzęgla - jeśli będzie poprawa w zmiane biegów to znaczy, że coś dzieje się ze sprzęgłem.
    A pompa sprzęgła jest pod pedałem hamulca.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Kończy się łożysko oporowe zapewne, albo nie wysprzęglasz do końca. Spróbuj odpowietrzyć sprzęgło, przelać aż do nowego płynu.

Swoją drogą skrzynia 6 w 1.8TS? Mowisz - 6 biegów do przodu (bo to skrzynia 6) czy liczysz ze wstecznym? Taki tandem byłby przynajmniej dziwny, bo ożenić 6 z 2.5V6 z blokiem 1.8 nie jestem pewien, czy w ogóle jest możliwe. Nawet po zmianie dzwonu.

---------- Post added at 02:51 ---------- Previous post was at 02:50 ----------

A pompa sprzęgła jest pod pedałem hamulca.
    Jak "pod pedałem hamulca" ?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Otwórz maskę - pod zbiorniczkiem płynu hamulcowego zobaczysz przy serwie pompę hamulcową - jest mniej wiecej na wysokości pedału hamulca.

Gresus
    Gość

Domyślnie

Otwórz maskę - pod zbiorniczkiem płynu hamulcowego zobaczysz przy serwie pompę hamulcową - jest mniej wiecej na wysokości pedału hamulca.
    Pompe hamulcową czy sprzęgłową bo się pogubiłem.
    Czy płyn 5.1 to syntetyk ? Jak odpowietrzyć sprzęgło ??