Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Temat: jak wyciagnac łożysko oporowe? 2.5 V6

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

koledze chodzi o to żeby tarczę w osi ustawić

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Ustaw na oko na srodku i moze sie uda jak pomanewrujesz skrzynia.
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Ja ustawiałem tarcze pod dociskiem "na oko".Skrzynia i wałek zdawczy wszedł jak masełko. Wiem,wiem na oko to chłop.... ale jak zrobisz to rozumnie to będzie dobrze. Załóż tarcze załap lekko docisk tak żeby nie dociskac mocno tarczy,pokręć całością (koło zamachowe i sprzęgło) i patrz tam w środek czy tarcza równomiernie leży i wtedy skręć już na gotowo. U mnie tarcza ma taką samą średnice jak bieżnia docisku wiec jest jakiś punkt orientacyjny. Jak tak złożysz i skręcisz skrzynie to zanim odpalisz wciśnij dwa-trzy razy pedał sprzęgła i tarcza sama już sie wycentruje idealnie.

PS. Dzięki kolegom wyżej za podpowiedz z założeniem łożyska na widełki przy składaniu bo pewnie tez bym je wetknął w docisk najpierw a tak to wszystko poszło cacy.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    159 3.2 Q4, MiTo 1.4 TB MA 135KM + TCT

Domyślnie

polecam sobie skonstruować przyrząd:p
    Na zwykłą przedłużke do grzechotki lub jakis kawalek rurki naklejać taśme aż się dopasują średnice potem wyjąć i gotowe :p nie potrzeba żadnych tokarzy .

shimmi
    Gość

Domyślnie

Nie moge zalozyc skrzyni za cholere! Skrzynia musi wejsc na półoś i na docisk. Ustawialem na oko i mowy nie ma! A za cholere nie idzie!! 2 dni sie mecze. Jutro jade dotoczyc walek zeby wycentrowac. Wtedy myslicie ze wejdzie? Chyba juz musi...
    Ostatnio edytowane przez shimmi ; 25-01-2012 o 20:27

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał shimmi Zobacz post
    Nie moge zalozyc skrzyni za cholere! Skrzynia musi wejsc na półoś i na docisk. Ustawialem na oko i mowy nie ma! A za cholere nie idzie!! 2 dni sie mecze. Jutro jade dotoczyc walek zeby wycentrowac. Wtedy myslicie ze wejdzie? Chyba juz musi...

Wcale się nie dziwię że się męczysz jak się zabierasz od dupy strony i jeszcze sobie kosztów narobisz. Sztywną półoś odkręcasz 3 śrubki trzymające łożysko półosi w łapie i wychodzi z łożyskiem w stronę prawego koła, wtedy łądujesz skrzynie na miejsce i potem bez męczenia półośke sztywną w skrzynie. Tak jak robiłeś to tylko na 99% już rozpierniczyłeś przy okazji uszczelniacz półosi w skrzyni od strony pasażera.

Naucz się przy V6tce jednego - cierpliwości ... usiądź, popatrz, pomyśl 3x dopiero rób, inaczej tylko dodatkowych kosztów sobie narobisz szarpiąc się na siłę i przy okazji coś psując.
    Ostatnio edytowane przez GrzesiekK. ; 25-01-2012 o 23:02
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

shimmi
    Gość

Domyślnie

jak luzny docisk byl to skrzynia wlazla... myslalem ze moze przez ten otwor w skrzyni krecac walem dokrece docisk sruba po srubie ale nie da rade. dzieki grzesiek za rade. Jutro zrobie tak jak mowiles.

shimmi
    Gość

Domyślnie

chlopaki za wszelkie rady stawiam piwo na spocie zlocie itd. Pare wnioskow to potrzebny jest walek centrujacy. Ja sobie taki dotoczylem jak kolega polecil. Lozysko oporowe zalozyc na lapki w skrzyni nie na docisk. Po wycentrowaniu skrzynia usadowila sie bez wiekszego problemu! Jutro skrecam reszte. Dzieki wszystkim za pomoc!

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Z tym wałkiem centrującym to przesada ;] nigdy nie używałem tego cuda, do tego wielokrotnie wrzucałem zestawy z tarczą spiekową i wzmocnionymi dociskami, tarcza na oko, odpowiedni tok postępowania i siada skrzynia jak należy ;]

?
    BTW shimmi ile ciepłych słów poleciało w kierunku Włoch za umiejscowienie rozrusznika i zabawę w jego odkręceniem ?
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

shimmi
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Z tym wałkiem centrującym to przesada ;] nigdy nie używałem tego cuda, do tego wielokrotnie wrzucałem zestawy z tarczą spiekową i wzmocnionymi dociskami, tarcza na oko, odpowiedni tok postępowania i siada skrzynia jak należy ;]

?
    BTW shimmi ile ciepłych słów poleciało w kierunku Włoch za umiejscowienie rozrusznika i zabawę w jego odkręceniem ?
    ooooj nie pytaj! do teraz sie zastanawiam co nimi kierowalo by tam umiescic rozrusznik... a szczegolnie ta jedna sruba!! A pytasz bo ... tez byles zafascynowany tym rozwiazeniem? hehe