to moze być drobnostkajakiś zaśniedziały styk a moze uszkodzony czujnik absu
więc koszty powinne być małe około 200 zł
to moze być drobnostkajakiś zaśniedziały styk a moze uszkodzony czujnik absu
więc koszty powinne być małe około 200 zł
AR 155 1.8 8V & AR 156 2.5 V6
a może komputer złapał błąd i wystarczy po prostu zresetować
Napisał Wielki
ja mam to samo dlatego nigdy nie leje za 50 złzawsze za 100 zeby nie czuc sie przykro ze zaleje i od razu sie swieci
ale ta lampka od absu czasem gasnie czy nigdy ??
probowałes kilkakrotnie przekrecac stacyjke ? mi czasem gasnie za 3-4 razem
Czasem zgaśnie w drodze i za jakiś czas znowu sie zapali. Jutro idzie do lekarza to może coś więcej mi powie :wink:
zgasnie w drodze ?? huh to ja tak nigdy nie mam mi jak sie pali albo zdarza sie ze własnie ZAPALA sie w drodze to juz za zadna cholere nie zgasnie dopiero jak zgasze silnik .Napisał Wielki
Zanim zaczniesz wydawać kasę na mechanika radze pościągać koła lub wjechać na kanał, poszukać złączek na kablu od czujnika ABS (złączki powinny być jakieś 15-20cm od piasty), porozpinać, psiknąć WD-40 a po kilku minutach dobrze wysuszyć suszarką. Miałem tak w lagunie, jedna złączka łapała wilgoć, zapalała sie kontrolka i wyłączało abs.
Timeline: Nissan Sunny Y10 2.0d->Alfa Romeo 156 2.5 V6->Ford Focus mk2fl 1.8 TDCI->Lexus IS200 + Fiat 126p elx
Wielki
Sprawdź jeszcze ilość płynu hamulcowego w zbiorniczku bo coś mi się wydaje że jeśli jest go za mało to również może sie palić![]()
Stąd może to zapalanie i gaśnięcie kontrolki w czasie jazdy gdy płyn się buja w zbiorniczku :mrgreen:
To by się zapalała ta lampka od ręcznego i faktycznie tak jest. Też mi się świeci ten ABS. Zaczęło się za śniegu na drogach ale gasł po wyłączeniu i włączeniu zapłonu. Teraz świeci non-stop i szukać trzeba.Napisał endriu73
Oprócz tego sprawdź czy opony sa ok , tzn rozmiarowo. Jeśli średnica zewn. koła np. z przodu i z tyłu róźni się też będzie się ABS pluł . Pewnie to nie to , ale mozna sprawdzić
pozdrawiam