fkkamil a jakiej srednicy byly te gumy ? bo sa jakies 20 i 21 mm chyba
fkkamil a jakiej srednicy byly te gumy ? bo sa jakies 20 i 21 mm chyba
Swięta prawda.
Drążek stabilizatora wg producenta nie jest rozbieralny. W procedurach serwisowych ASO nie ma czegoś takiego jak wymiana gum stabilizatora. Gumy jak wszyscy wiemy na polskich drogach wybijają się bardzo szybko.
Guma kosztuje 15-40 PLN, stabilizator 450-1200 PLN (zależy od modelu) - ekonomia jest nieubłagana.
Drążek stabilizatora w czasie jazdy cały czas pracuje w gumie. Wyciera i wypracowuje gumę co finalnie doprowadza do powstania luzu. Sam drążek też się wyciera.
Drążek to pręt stalowy lakierowany proszkowo. Najpierw wyciera się lakier , potem metal powodując zmniejszanie średnicy drążka.
Gum nie można więc wymieniać w nieskończoność. Jeśli drążek jest wytarty trzeba się ratować gumami o mniejszej średnicy lub owijać drążek np. mocną taśmą PCV - na jakiś czas pomaga.
Standardowa średnica drążka dla AR 156/147/GT to 22mm (są też drążki 24mm - GTA).
W autosklep24.pl mamy gumy stabilizatora na oryginalną średnicę czyli 22mm oraz gumy o mniejszej średnicy - 21mm.
Te mniejsze powinno się stosować na wytarte drążki. Są też dostępne gumy na 20mm ale moim zdaniem jazda na drazku wytartym o 2mm to przegiecie. Powinien być wymieniony.
Ostatnio edytowane przez DamianS ; 27-01-2012 o 14:44
co do oceny co jest do wymiany to stacje diagnostyczne czasami jezeli chodzi o Alfe 147 maja slabe pojecie, tutaj niestety trzeba sie troche samemu znac bo od razu kazdy mowi o wymianie wszystkiego, u mnie bylo podobnie - mowie panie stuka mnie cos, koles wzial na szarpaki i oo razu przyje... sie do gornych wachaczy chociaz te byly dobre - jedyne co zrobilem to wymienilem gumy w nich - te tuleje sa akurat wymienialne - bo byl luz jak sie tym lacznikiem przyczepionym do sworznia gornego wachacza machalo na osi przod auta - tyl auta - idzie to wyczuc na parkingu nawet, ale wracajac do stabilizatora.... oczywiscie pukniecia nie zniknely..... patrzalem w dol stabilizator w sumie nowy jeszcze blyszczal sie od farby..... wymienialismy amortyzatory z przodu bo mialy niecale 35% i tak sie okazalo ze stab ma gumy wybite tak ze latal ze hoho - pewnie przez slabe amory....... takze bede to tez wymieniac sam jak sie troszku cieplej zrobi
http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156...033924079.html
fabryczny drążek do 147.
Pół roku temu był jeszcze tańszy bo sam płaciłem ok 220zł.
spokój na 5 lat a nie co roku bawić się w wymianę gum.
Aktualna cena detaliczna oryginalnego drążka wg katalogu FIAT to 467,42 PLN.
Jakiś czas temu cetralny magazyn w Bielsku robił wyprzedaż tych drążków. My mieliśmy po 256 PLN ale wszystkie się sprzedały.
W tej chwili mogę zaproponować cenę 280 PLN.
Ostatnio edytowane przez DamianS ; 27-01-2012 o 12:19
ok to 22 mm chyba jest standardowy
hej. sory że milczałem, ale nie miałem czasu. Drązek średnica 22 mm guma też, kupowana jak podaj kolega linka z allegro.
Smar nie był stosowany. Wina niestety leży po mojej stronie ponieważ ja wymieniałem. Blaszki się zeszły i naprawdę solidnie skręcone, bo troszkę wiedzy technicznej posiadam![]()
Chyba źle oceniłem łączniki stabilizatora. Ale nie chce mi się wierzyć że to doprowadziło do tego że tak szybko zaczęło stukać. Jutro rozbiorę wszystko i po sprawdzam czy są luzy itp. Autko ma przebieg 177tys. A stabilizator jak go rozkręcałem nigdy nie miał wymienianych gum.
i co tam z tym wyszlo ?
jutro kupie łączniki, ponieważ stabilizator nie rusza się na boki ani nic. Mocno jest skręcone wszystko.