Strona 1 z 11 12345678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 102

Temat: Spore spalanie

laurin
    Gość

Domyślnie Spore spalanie

Witam,

Jestem nowy i mam kilka problemów i zapytań.

1. Spore spalanie w okolicach 8,5 l/100 km dojazd Piaseczno-Warszawa - moim zdaniem za duże...

2. Temperatura na szafie nie osiąga 90 st. i czasami wskaźnik podnosi się i opada delikatnie. Generalnie waha się od 70 do 87 st - co z tym zrobić?

3. Miałem dziwne szarpania w dolnych obrotach. Po przestudiowaniu paru wątków o EGR wykręciłem u siebie EGR ale jakiegoś syfu wielkiego nie ma + jest zaślepiony od strony dolotu blaszką BEZ dziurek - co mnie zdziwiło bo raczej powinna być blaszka z 4 otworkami do mojego silnika z tego co wyczytałem. Troszkę oczyściłem klapę gaszacą i za klapą, poskładałem. Przejechałem się i zero szarpań. Ściągnąłem sobie program Fiatecuscan free wersje, podpiąłem i wyświetlił się błąd P0101 (przepływka) - skasowałem i od wczoraj nie powrócił a auto zachowuje się normalnie nie szarpie. Pytanko - czy błąd przepływki wynika z zaślepionego egr czy jest to oddzielny problem? Jak szybko dostać się do przepływki by ją ewentualnie przeczyścić bo z tego co pooglądałem to stojąc twarzą do silnika jest ona z przodu po prawej dość nisko i od góry zabudowana...

Pozdrawiam i czekam na jakieś wskazówki

Użytkownik Pirat drogowy Avatar bartstep
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    AR 147 1,9 JTD 116KM

Domyślnie

ad 1. Jesli jest to spalanie w trybie mieszanym (miasto/trasa) to nie jest to wynik najgorszy. Wszystko zalezy tez od Twojej techniki jazdy.
    ad 2. Generalnie jak sie tak bardzo waha to jest kiepsko, chociaz ciezko okreslic, skoro temperatura dobija Ci do prawie 90 stopni. Z drugiej strony jednak wskaznik kabinowy jakis laboratoryjnie precyzyjny nie jest. Ja mam w swoim aucie dokladnie 90 stopni i jak juz sie rozgrzeje to wskazowka ani drgnie. Ale ja niedawno wymienilem termostat z powodow takich jakie tu opisujesz. Zaraz dolacza sie koledy Maciek-156 i zaczna krzyczec, ze tak ma byc i ze tylko Behr Wiec spotkasz sie z dwoma skrajnymi opiniami. Jedna bedzie mowic WYMIENIAJ TERMOSTAT (to ci, ktorzy juz to zrobili i wiedza jak potrafi byc stabilna temperatura) lub, "nie wymieniaj", "tak ma byc". Wybor nalezy do Ciebie.
    ad. 3. Do przeplywki najlatwiej dostac sie od dolu samochodu, choc sa akrobaci, ktorzy robia to od gory
    alfa-klub.prv.pl * Podpiecie do komputera, diagnostyka, kasowanie bledow. Kontakt GG 3127266 * alfa-klub.prv.pl

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

temp .otwarcie termostatu mozna dosyc latwo okreslic podlaczajac kompa , u mnie otwiera sie ptzy 75 stopniach a wiec wymieniac bez zadnego ale

bez logow z kompa ciezko cokolwiek powiedziec

- przeplywka - zanim sie za nia wezmiesz podlacz kompa on ci pokaze co moze byc nie tak - czyszczenie tylko wtedy gdy pokazuje za malo, jak za duzo - problem z EGR

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 147 1.6 T-Spark 2001 Distinctive

Domyślnie

Kolego zmień termostat miałem to samo w dieslu i winny był termostat.

laurin
    Gość

Domyślnie

Dzięki wszystkim za info.

Zastanawiam się może to jeszcze jest wina czujnika temperatury?
    Tak miałem w skodzie jak mi szalała wskazówka :-) z tym że tam czujnik temperatury był 2 w 1ym - jeden zaczytywał do kompa dane a drugi na szafę.

Musze postudiować program FES bo jeszcze się nie wpatrywałem w niego za bardzo i posprawdzać co nieco. Do tej pory używam Vaga do skody i tam już deko ogarniam

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Nie oszczędzaj pieniędzy na termostacie do JTD.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------
    http://www.forum.alfaholicy.org/czes...alfowskie.html

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

sa ludzie z Vernetem za 170 zl i nie narzekaja

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Do kolejnej zimy, a gorzej jak trafi Ci się samochód z pierwszym biegiem przy 93'C to całe lato przejeździsz na włączonych wentylatorach. Prawda jest taka, że goły vernet kosztuje ~170zł do tego dochodzi czujnik za ~55zł, a BEHR'a dostaniesz poniżej 250zł.

Przy sprawdzaniu termostatu sprawdźcie czy po otwarciu potrafi się zamknąć i potem otworzyć.
    Ostatnio edytowane przez jendriu ; 05-05-2011 o 20:45
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------
    http://www.forum.alfaholicy.org/czes...alfowskie.html

laurin
    Gość

Domyślnie

A jak sprawdzić termostat ten co jest w tej chwili czy poprawnie działa?

PS - już doczytałem - organoleptycznie
    Ostatnio edytowane przez laurin ; 05-05-2011 o 22:14

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

najlepiej pdlaczyc kompa i tam masz dokladny w miare pomiar temp. bedzie roslo a potem okolo 75-80 (jak masz zrabany) nagle przestanie, otworz klape dotknik rury do chlodnicy i pewnie ciepelko bedzie czuc

nie sugeruj sie wskazaniami wskaznika z kabiny bo on czesto przeklamuje - u mnie raz mial 1st. roznicy innym razem 5