Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Temat: mokro wokol wtryskiwaczy...

Użytkownik Rowerzysta Avatar milek_22
    Mieszka w
    Witkowice/ k. Oświęcim
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v 140KM 2002r

Domyślnie

dzisiaj u mnie było - 21st. Auta nie zapaliłem, aku nie dał rady :/ ale jadac do pracy ( 9km ) alfa zagrzała się do wskaźnikowych 85 st, dodam iż termostat mam uszkodzony albo ten co pracuje skokowo (wahler czy jak to tam) klimatronik ustawiony na 18st i 4 kreski nawiewu...

---------- Post added at 09:30 ---------- Previous post was at 09:26 ----------

A co do oleju koło wtrysku, to jak wspomniałem polecam autorowi wątku wepchnąć palec w tą maź i powąchać !! Jeśli to coś z pod wtrysku, to zapewne zapach bedzie inny niz oleju czy ropy.
    Ostatnio edytowane przez milek_22 ; 02-02-2012 o 09:32

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

na razie bella stoi w garazu ocieplanym, nie odpalalem jej jeszcze, tylko do pozycji MAR aby podpiac sie FESem, wczoraj wieczorem zauwazylem, ze po paru sekundach(w pozycji MAR) oprocz dzwieku zdaje sie pompy paliwa nagle zaczyna cos tykac niczym bomba co raz szybciej z prawej strony stojac przed autem(po stronie kierowcy) jakby z okolic intercoolera, dzwiek od ok 10 sekundy, co to moze byc ?
    http://www.przeklej.pl/plik/dziwne-t...041ct3fj2pq3sp

nic nie wspominacie o mozliwej koniecznosci czyszczenia z oleju/regeneracji turbo? w koncu wypalilo mi z 2 litry oleju tej feralnej nocy, zapaćkany olejem IC ? wtryski do sprawdzenia ? czy moze jestem przewrazliwiony

ta substancja przy wtryskach to prawie na pewno olej, nie ropa. Okolice korka wlewu oleju nie sa upaprane.

rozkrecilem odme, bylo troche upaćkane olejem, ale jakiegos maselka aby bylo totalnie zapchane nie bylo, od 2 dni stoi w cieplym moze sie roztopilo? rura od IC do przepustnicy w srodku sucha, ale okolice przepustnicy upackane olejem i przewody pod przepustnica upaprane olejem(przewody idace od obudowy z filtrem paliwa)

zauwazylem rozkrecajac odme, ze przewod gumowy idacy w okolice bagnetu do mierzenia oleju jest luzno wlozony, w okolicach troche oleju, wg EPERa idzie do turbo ale u mnie to chyba cos innego? turbo jest chyba troche nizej

a ten grzybek od odmy nie chce wyjsc z gumowego przewodu idacego od dolu, strasznie mocno wsadzony..

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

To co zakreśliłes kółkiem na rys z Epera to odstojnik par oleju - on własnie często blokuje się lodem
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Zmienić styl jazdy i rozsądniej używać ogrzewania
    jesli chodzi o ogrzewanie tak, teraz juz poczekam dopoki nie ruszy sie strzelka do chociazby 60 *C, ale jesli chodzi o styl jazdy to proponujesz to co w ponizszym Twoim poscie ?
    http://www.forum.alfaholicy.org/147/...tml#post141775
    czy moze cos jeszcze innego miales na mysli ?

termostat zdaje sie byc ok, pare tygodni temu przejechalem sie z podpietym FESem (okolo 0*C bylo) i otworzyl sie w kolicach 80 *C, tej feralnej nocy pare dni temu(ponad minus 10 *C) gdy to wszystko pozamarzalo temp. byla nieco ponad 70 *C, ale to jak pisze Maciek niby ok dla tych termostatow w tym silniku,1.9 JTD 16v z 2003, mozliwe ze mam jeszcze fabryczny.

Cytat Napisał milek_22 Zobacz post
    jak odma jest zatkana to automatycznie świeci kontrolka smarowania... Bo faktycznie go nie ma gdy robi się ciśnienie w skrzyni korbowej...
    jak wyglada ta kontrolka ? na desce rozdzielczej ?

Jeśli by to co widzimy na zdjęciu było efektem uszkodzonej podkładki pod wtryskiwaczem to to auto by nie odpalało.
    ten olej przy wtryskiwaczach prawdopodobnie pojawil sie tuz po tej nocnej podrozy, nastepnego dnia odpalila, wjechalem nia do garazu,
    ale byc moze jak pisze mirek68 moglo to sie stac wczesniej, chociaz pare tygodni temu gdy zdejmowalem pokrywe silnika nie bylo nic
    z tego co sie orientuje to sa elektrowtryski a nie pompowtryski

kolega @sdero z bratniego forum pisze o wymianie uszczelek wtryskiwaczy, nawet zrobil tutorial do tego
    http://www.alfaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=32594

Mieszka w
    Witkowice/ k. Oświęcim
    Auto

Domyślnie

Moim zdaniem termostat ma dojść do 90 i tak ma trzymać. Może to potrwać długo przy obecnej temp. ale tak ma to działać. Zbieram $$$ na termostat, wymienie i jakoś to udokumentuje że tak jest

Kontrolka wygląda tak Załącznik 45845 i zaświeca sie na elektronicznym wyświetlaczu. Nie wiem z jakim opisem bo całe szczęście nie miałem tego problemu...

Tykać może zawór VGT od sterowania turbiną....

Odma na pewno nie idzie do turbiny tylko do tego przewodu między przepływką a turbiną, Ale w eperze jakoś tak to właśnie dziwnie narysowali.

Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Moim zdaniem termostat ma dojść do 90 i tak ma trzymać. Może to potrwać długo przy obecnej temp. ale tak ma to działać. Zbieram $$$ na termostat, wymienie i jakoś to udokumentuje że tak jest
    patrze na allegro i na przyklad ten, i wymieniony jest m.in. moj model a temperatura otwarcia 88 *C
    http://allegro.pl/termostat-alfa-147...069720016.html

Kontrolka wygląda tak Załącznik 45845 i zaświeca sie na elektronicznym wyświetlaczu. Nie wiem z jakim opisem bo całe szczęście nie miałem tego problemu...
    zalacz prosze jeszcze raz albo wyslij na PW, dostaje "Zakradł się błąd... Jeśli uważasz, że link powinien działać skontaktuj się z administratorem"

Tykać może zawór VGT od sterowania turbiną....
    no to jeszcze tego mi brakuje.. da rade to jakos FESem zdiagnozowac ?

Odma na pewno nie idzie do turbiny tylko do tego przewodu między przepływką a turbiną, Ale w eperze jakoś tak to właśnie dziwnie narysowali.
    tak, ten przewod ktory idzie od dolu do grzybka odmy idzie do rury miedzy turbo a przeplywomierzem, mi chodzi o ten drugi przewod, ktory idzie na lewo w strone bagnetu do sprawdzania oleju, tam wlasnie puscil zacisk i jest luzno wlozony

Mieszka w
    Witkowice/ k. Oświęcim
    Auto

Domyślnie

kontrolka standardowa od smarowania oleju (wpisz w google i przełącz na grafike) Termostat owe 88st otwarcia termostatu to przy sprawnym czujniku wskazówka w połowie skali czyli 90st. To że zaworek cyka nie świadczy o jego usterce, jeśli bella nie wpada w tryb awaryjny to jest ok i nie masz się czym przejmować.... Co do oleju to jeszcze postaram się coś podpowiedzieć, ale później

Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

kontrolka standardowa od smarowania oleju (wpisz w google i przełącz na grafike) Termostat owe 88st otwarcia termostatu to przy sprawnym czujniku wskazówka w połowie skali czyli 90st. To że zaworek cyka nie świadczy o jego usterce, jeśli bella nie wpada w tryb awaryjny to jest ok i nie masz się czym przejmować.... Co do oleju to jeszcze postaram się coś podpowiedzieć, ale później
    jeszcze raz przyjrzalem sie tej mazi w okolicach wtryskiwaczy i na pewno NIE jest to ropa (nie smierdzi ropa) a olej a w zasadzie oleista maź, ktora chyba wczesnij zamarzla, myslalem ze to plyn a to w zasadzie jest stan staly, trzeba to zeskrobywac

najprawdopodobniej to jest taka maź jak ta w tym tutorialu zrobionym przez kolege @sdero
    http://www.alfaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=32594

dzisiaj zauwazylem tez dwie male kaluze oleju pod alfa..

dodam jeszcze, ze plynu chlodniczego nie ubylo, caly czas jest przy kresce max, nigdy nie wpadla w tryb awaryjny,
    a ta kontrolka od smarowania oleju nie pojawila sie w zadnym momencie, tylko o malej ilosci oleju gdy nastepnego dnia odstawilem alfe do garazu

Mieszka w
    Witkowice/ k. Oświęcim
    Auto

Domyślnie

oddaje honor Maćkowi i innym którzy mówili o zamarzającej odmie w jtd. Moja tez zamarzła, olej poleciał jak u kolegi Jacenty pod auto i pod maską też troszke schlapane. Na razie nie zaglądałem co się tam porobiło bo zbliżenie się do tego auta grozi jego zdewastowaniem, podpaleniem itp incydentami !!! Tyle kasy, czasu, zawzięcia i dokładności którą poświęciłem temu autu a tu takie rzeczy. Nie pozostaje nic innego jak podpiąć się pod opinie o alfach !!

---------- Post added at 16:35 ---------- Previous post was at 16:29 ----------

JACENTY tobie proponuje udrożnić odmę, wyczyścić pokrywę zaworów i pojeździć troszkę bez osłony na silniku co jakiś czas oglądając czy się na nowo nie pojawia owa substancja. Ewentualnie przyjrzyj się jeszcze uszczelce pod pokrywą bo może być wydmuchana przez to, ze zamarzła odma. Jeśli uszczelka ok, a pojawi się na nowo czarny nalot wokół wtryskiwacza to wiadomo już będzie że wspomniana podkładka pod wtryskiem do wymiany...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

....Moja tez zamarzła, olej poleciał jak u kolegi ..... Nie pozostaje nic innego jak podpiąć się pod opinie o alfach ...
    Zamarzniecie odmy to wina kierownika, a nie samochodu. Zły styl jazdy (zbyt niskie obroty silnika) i niewłaściwe, albo nadmierne korzystanie z ogrzewania w mroźne dni to główne przyczyny
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)