Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Temat: Alfa 156 vs. toledo/octavia

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał miksell Zobacz post
    Dopuszczam więc myśl o wymianie sprzegła, rozrządu i zawieszenia. Jakie moga być orientacyjne ceny ww. napraw.
    krótko i na temat :
    sprzęgło - ok 600 zł kpl
    rozrząd - 300-400
    zawieszenie -
    1. drożej ale dobrze:
    przód 2x dolne 700 , 2x górne 400 , łączniki stab. 80 , gumy na drążek 80
    tył - raczej mało kłopotliwy i dla tego cen nie znam ( poszperaj na allegro - patrz na ceny trw )

2. taniej
    dolne przód , górne przód , łączniki - 600zł ( za całość)

miksel - sporo pomocne może byc miejsce twojego bytu ( może mamy kogoś dobrego i taniego - to znacząco obnizą koszty utrzymania alfy )
    156 fl jtd np 16V na pewno ucieszy cie kulturą pracy , osiągami , itp
    i tak jak piszesz - nie ma aut bezawaryjnych
    kwestia dobrego mechanika i dostępu do tanich gratów i jakoś leci
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 08-02-2012 o 09:53

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

miałem kiedyś Toledo I
    takie popychadełko, mi tam się podobało, szczególnie dupka
    kufer niesamowity - 500 - 550 litrów
    Alfę po zakupie trzeba pokochać a popychadełka pchać
    każde auto się psuje (czyt. zużywają się elementy które pracują)
    a jak się któreś nie psuje - to zacznie i tak

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

toledo II - wg mnie nawet ładne
    ale do 156 fl nie ma co wyrywać

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    może alfa 156

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    miksel - sporo pomocne może byc miejsce twojego bytu
    Jestem z Krakowa ;-)

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał matezoma Zobacz post
    proszę wybaczyć mojego dziesiejszego rage'a, ale po raz kolejny czytam post typu "chcę kupić alfę bo tania"
    Właśnie to był główny powód dla którego kupiłem Alfę.

kupuje się je bo są ładne
    Zawsze mi się podobała.

i dają frajdę z jazdy
    Że to prawda przekonałem się dopiero po kupnie.
    I tak od siebie dodam że z tymi awariami to jakiś mit który się wlecze za tym autem bez sensu.
    A trwałość zawieszenia na pewno nie jest gorsza niż w innych wielo-wachaczowych konstrukcjach.
    Moja Bella

Misiek213
    Gość

Domyślnie

Koledze Miksell gratuluję wyboru, ale radzę się DOBRZE rozejrzeć za samochodem, tak żebyś później nie płakał że alfa to złom Bo z mojego doświadczenia wynika, że powiedzmy... 60% alf do sprzedania (w komisach to 80%) to skarbonki bez dna Kiedyś pod Kielcami oglądaliśmy dla znajomego 156 z 98roku w skórce w 2.4 JTD, trochę porysowana, środek nawet ładny... Ale silnik i zawieszenie w tym samochodzie... to jakaś kpina Amortyzatory jak miały po 20% to był sukces, silnik, niby 136 koni... A jechał jak TDI 90km... Ja swojej alfy szukałem ponad rok Po pewnym czasie nawet już odpuściłem zakup 166tki, w 2.0 v6 TB bo taką chciałem Ale wreszcie kupiłem A emocje i to cos co mówi "muszę szybko kupić samochód" w przypadku Alf będzie się mściło Znajdź dobry egzemplarz, z normalnym przebiegiem i UNIKAJ okazji

A swoją drogą, to może najpierw się przejedź Alfą, Toledem i Octavią zobacz jak się tymi samochodami jeździ, tak jak powiedzieli koledzy Bo może Tobie Alfa nie jest potrzebna, skoro rozważałeś Octavie...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słupsk,Wrzeście
    Auto
    156 2,4 JTD 136KM, AR159 SW 1,9 JTDm 150KM był DRIWTOWÓZ 1,6 GSI

Domyślnie

Co ja moge dodać? Kolega ma passata B5 z 2003 i już troche w niego kasy w ładował (skrzynia biegów,sprzęgło,dwumas,chłodnica-potem przestał mi mówić) a ja w swojej 156 same drobiazgi, może częściej ale mam 4 lata starsze auto i zawieszenie TRW na którym jeżdże już 2 lata bez awarii a gdy koledze powiem jakie części i za ile kupiłem do alfy to słysze że tanio ale ciągle twierdzi że jego nie byłoby stać na utrzymanie alfy.
    Wnioski z posiadania alfy to takie że mechanika do auta trzeba szukać ze świeczką a jak znajdziesz to będziesz jezdził alfą bez przykrych przygód bo koszty nie są aż tak wysokie a usterki częste ale dzięki takiej opinii samochody nie giną i można je kupić za rozsądną cene.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bbbbb29
    Mieszka w
    Janowiec Wlkp. kuj-pom
    Auto
    Alfa 156 2.5V6 2002r

Domyślnie

Ja szczerze powiem że dość długo chorowałem na Alfe 156 w JTD. Wcześniej miałem golfa III 1.9D. Wymieniałem w nim już chyba prawie wszystko i ciągle pojawiało się coś nowego do wymiany i to na szybko. Raz nawet bym zgubił zbiornik paliwa bo urwał się ten pas co go trzymał. Niby nieśmiertelne auto było ale już 3 głowicy powiedziałem że nie kupie po tym jak padła a szkoda bo kupiłem nowe amortyzatory, licznik, tuleje na wahaczach, sprzęgło i dużo by tego wymieniać. Golfem przejechałem 200tyś i szczerze się do niego przywiązałem. Tyle wspomnień. Ale silnik 65km, nawet szyb nie miał elektrycznych o klimie nie wspomnę i wkurzało mnie inwestowanie ciągle w ten sam stary (dla mnie) samochód.. Na bieżąco przeglądałem sobie AR 156 na moto.all.... ale w dniu w którym padła mi głowica wiedziałem że już nie oglądam tylko szukam i znalazłem moją belle na drugi dzień pojechałem ją obejrzeć, przejechałem się i zakochałem. Trochę pokręciłem nosem żeby wiadomo ale kolejnego dnia pojechałem do banku i potem po belle. Miałem wziąć mechanika ale w ostatniej chwili powiedział mi że nie ma czasu więc powiedziałem sobie a co mi tam. Nie kopciła, cicho chodzi, dobrze zapala z drobnymi mankamentami ale widziałem że tylko dlatego że koleś co miał ją wcześniej nie wiedział nawet że ograniczniki w drzwiach wystarczyło dokręcić na śrubach i już by nie strzelały. Ogólnie ślicznie wyglądała i wyposażenie: oczywiście klima, skóra i w ogóle sport-pack 3. Wróciłem ją do domu i po drodze tylko utwierdziłem się że dobrze kupiłem. Alfą do dziś przejechałem 12tys - niedużo. Części jakie do dziś kupiłem (musiałem i nie musiałem) to olej i filtr oczywiście(150zł), znaczek z przodu(70zł), wieszaki tłumika(6zł), gumę na przegubie(40zł), opony na zimę(350 od znajomego),olej wspomagania bo mi wąż spadł i zleciał(30zł), zaślepkę egr (5,50zł jeszcze nie założyłem),termostat (120zł), bezpiecznik(5zł), dodatkowo mechanik zrobił mi drążek stabilizatora bo stukał + sprawdzenie zbieżności(100zł) i parę drobiazgów gdzie wystarczyło coś dokręcić albo wyczyścić bez inwestycji. Mam do zrobienia i kupienia jeszcze: znaczek z tyłu, ograniczniki w drzwiach bo jak były niedokręcone to z tyłu się naderwała ta blacha do której są przykręcone, gumy przegubów wewnętrznych(50zł), może łożysko przód ASB(250zł), jeden halogen z przodu bo pęknięty(50zł).
    Też podczas szukania oglądałem inne samochody, ale teraz nie kupiłbym już nic innego. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Użytkownik Świeżak Avatar czarek145
    Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Witam,
    na wstępie do kolegów forumowiczów:kolega miksell zadaje konkretne, rozsądne i życiowe pytania więc chyba nie na miejscu są odpowiedzi w stylu : bierz octavie i nie zawracaj głowy.
    A do rzeczy, to mogę coś powiedzieć bo ojciec miał przez 5 lat toledo II TDI. Auto niebrzydkie, na pewno lepiej wykonane niż fałweje z podobnych roczników, silnik 1.9 110PS niezniszczalny, zawieszenie trwałe ale...z Twoim budżetem czyli, jeśli dobrze wnioskuję 16-20 tys na pewno nie kupiłbym toledo. Jest to stara konstrukcja, nie zachwyca kulturą pracy, nie pozbawiona drobnych wad (jak każde auto, tak każde- nawet z grupy VAG, częsci wcale nie takie tanie, komfort jazdy w porównaniu do alfy mały. Przez ten czas jak ojciec miał toledo, ja kupiłem 2 alfy jtd i ojciec zmieniając auto 3 miechy temu, kupił.....? fiata bravo jtd! Wybór dyktowany rozsądkiem i nie skrzywiony czytaniem pseudo prasy motoryzacyjnej będącej przedrukiem niemieckich gazet gdzie tylko fałwej, ałdi, bemwe jest gut a reszta szajs.
    Podsumowując:szukaj Alfy!
    P.S. łoktawi nie biorę w ogóle pod uwagę, to wóź drabiniasty z traktorzystą za sterami. Ja widzę skody na drodze to mam cofkę..

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Rozejrzyj się na spokojnie za Alfą. Za 16-20 tys można kupić piękny egzemplarz, który będzie cieszył oko, da przyjemność z jazdy, i przy którym Skoda jest tylko szarym i pozbawionym charakteru pojazdem